Хајнц Вилхелм: Драматично порастао број људи из Србије који траже азил у Немачкој

Амбасадор Немачке за „Новости“ о азилантима. Од почетка године до октобра скоро 14.000. захтева. Визна либерализација са ЕУ засада није угрожена

БРОЈ људи из Србије који траже азил у Немачкој драматично је порастао и од почетка ове године до октобра достигао скоро 14.000. Држављани Сирије су први по броју захтева за азил, а грађани Србије одмах на другом месту.

Ситуацију би требало да промене најновије мере немачке владе. Од 6. новембра Немачка је и званично класификовала Србију као сигурну земљу порекла, што значи да ће наши држављани који траже азил углавном бити одбијани, и то по убрзаном поступку.

Како за „Новости“ објашњава Хајнц Вилхелм, немачки амбасадор у Београду, Србија је, заједно са БиХ и Македонијом, стављена на листу земаља за коју постоји претпоставка да не спроводи политички прогон.

– Усвојен је акт који се односи на питање азила и готово потпуно онемогућује да српски држављани који траже уточиште у Немачкој због лоше економске ситуације и долазе у потрази за послом, легализују свој боравак као политички азиланти. Било који српски држављанин који аплицира за политички азил у Немачкој мораће да докаже да је у његовом конкретном случају било прогона.

Амбасадор Вилхелм наглашава и да је процедура одлучивања о захтеву за азил убрзана и да подносилац захтева, у случају негативне одлуке немачких власти, мора да напусти ту земљу у року од седам дана.

Немачки дипломата каже да је и Србија са своје стране предузела низ мера како би се смањио број азиланата који долазе из наше земље у Немачку. Између осталог, уведено је ново кривично дело, које се односи на недозвољен транспорт и помагање мигрантима.

– Визе за земље ЕУ за грађане Србије укинуте су 2009. и био би велики корак уназад да се укине визна либерализација, поготово што је Србија започела преговоре о чланству. Али, с обзиром да се број азиланата из Србије повећава прошле и ове године, не може се искључити да неко затражи да се лимитира број људи који долазе у Немачку тако што би се опет увеле визе. Надамо се да ће се број азиланата смањити и да визна либерализација неће бити доведена у питање – поручује амбасадор Вилхелм.

http://www.novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *