Вулин: Социјална помоћ није џепарац

Министар Александар Вулин каже да социјална помоћ није трајна категорија, а један од начина да се искорачи из тог стања је Владина Уредба по којој ће сви радно способни корисници социјалне помоћи морати да раде или се образују да би то право остварили.

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту каже да од 267.000 грађана (106.019 породица) који добијају социјалну помоћ, 147.000 људи је радно способно.

“Дакле, 147.000 људи може да ради и може бар једним делом да врати друштву за онолико колико се друштво труди да обезбедно сваког месеца – 1.117.547.000 динара за социјалну помоћ”, рекао је Вулин, гостујући у Дневнику РТС-а.

Вулин сматра да је ово начин да се људи активирају, не само да раде, већ и да уче и образују се.

“Морате водити рачуна да је од ових 147.000 људи огроман број или највећи број је изузетно ниског образовног профила, и по правилу одбија било какву едукацију”, подвукао је Вулин.

Министар Вулин истиче да ће овај систем јасно направити разлику између оних којима је помоћ потребна и оних којима помоћ није потребна.

“Они којима објективно не треба социјална помоћ, који раде негде другде, а можда нису пријављени, или који имају имовину која није пријављена, дакле они којима је социјална помоћ нека врста џепарца, нису се одазивали, нису хтели да раде, нису хтели да уче”, рекао је Вулин.

“Свуда у свету се ради за социјалну помоћ и свуда у свету држава покушава да вас активира. Није ствар само дати вам нешто новца, него доћи до тога да тај новац зарађујете, да не будете изоловани”

Према његовим речима, због неодговорности родитеља који одбију да раде, деца неће остати без парчета хлеба.

“Носилац права, по правилу то је отац породице, добија 7.849 динара месечно. На то сваки пунолетни члан домаћинства још 3.800 динара, а сваки малолетни члан добије још 2.400 динара. Дакле, он (отац) може да умањи своју надокнаду, али не може узети детету”, објаснио је Вулин.

Одговарајући на питање о каквим је пословима реч, Вулин је рекао да ће центри за социјални рад склапати уговоре са локалним самоуправама, тамо где она буде имала потребу.

“Свака локална самоуправа ће наћи оно што јој је потребно, људи неће морати да раде 174 сата као да су усталном радном односу, али мораће одређени број сати који договори центар за социјални рад са локалном самоуправом и јавним предузећима”, објаснио је Вулин.

Нећемо штедети на корисницима

Министар Александар Вулин каже да ће ребалансом буџета бити направљене значајне уштеде у Минситарству рада, али да ни једна неће бити на рачун корисника.

“Ни један динар на рачун социјалне заштите, ни један динар на рачун дечјег додатка, ни један динар на рачун родитељског додатка”, прецизирао је Вулин и обећао да ће држава стопроцентно испунити све своје социјалне обавезе.

“Нико неће штедети на онима којима је тешко, а да ћемо ми у Министарству штедети – хоћемо. Већ смо укинули дневнице, штедећемо и на путовањима и на аутомобилима и на канцеларијском материјалу”, рекао је Вулин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *