Вилијам Енгдал – Амерички џихад

Разговарала Биљана Ђоровић

Сви докази упућују да је ИСИС креација мреже „дубинских  структура“ у Вашингтону и Израелу, као и неоконзервативаца у ЦИА како би се створио претекст за рат против Башара Асада, који су имали у плану још пре три године, пошто су уништили Либију. Они желе да произведу хаос, желе да блокирају сваки нафтовод који би водио из Ирана преко Ирака и Сирије до Западне Европе, желе да спрече било какву конкуренцију недавним израелским налазиштима гаса у подручју Левијатана у Источном Медитерану

Читаоцима „Печата“ представљамо најновију књигу Вилијама Енгдала, историчара, економисте, геополитичког аналитичара, једног од најцењенијих истраживача методологије и феноменологије Западног глобалног светског пројекта − „Амерички свети рат“ − која представља изванредан допринос разоткривању историјског тока у којем су САД, преко ЦИА, фасциниране потенцијалом фанатизма политичког ислама за разградњу здравог ткива држава, одлучиле да енергију џихадиста искористе за реализацију вашингтонске стратегије „Доминација пуног спектра“ и освајање апсолутне моћи. Књига: „Амерички свети рат“, коју у разговору са аутором, Вилијамом Енгдалом, ексклузивно представљамо у магазину „Печат“, објављена је пре неколико дана на немачком и кинеском језику, за неколико недеља излази на руском а за два месеца на енглеском језику.

 

Ваша најновија књига „Амерички свети рат“ показује како су америчке обавештајне агенције успоставиле спрегу са џихадистичким терористичким организацијама широм света. У питању је књига чији је значај за разумевање дешавања у свету – немогуће преценити. Како је настало ово дело?

Књига је резултат пројекта који сам отпочео пре неколико година када је покренуто „Арапско пролеће“ од стране НВО контролисаних од стране Вашингтона и ЦИА у Египту и Тунису, док је у Либији директно употребљена војна сила.

У Египту, Сирији и широм Блиског истока, Вашингтон је покренуо серију „обојених револуција“ користећи кадар радикалне Муслиманске браће, који је годинама радио за ЦИА и различите НВО спонзорисане од Америке. Користећи се орвелијанским хуманитарним претекстом бораца за људска права, ове НВО биле су главна полуга за дестабилизације режима. Срби веома добро препознају овај модел деловања: „Канвас“, спонзорисан новцем владе САД и кроз различите организације фронта, тренирао је већину активиста који су деловали на Тргу Тахрир  у Каиру пре три године, у Тунису,  као и у другим земљама на Блиском истоку. И, то је тек мали део онога што се дешавало. Износећи своје увиде током предавања која сам држао у Кини, Русији и другим земљама, суочио сам се са застрашујућим степеном непознавања и незнања у вези са процесима што се одигравају, чак и од стране војних обавештајаца чији је задатак да разумеју опасност по кинеску и руску безбедност која им прети због спреге успостављене између америчког и британског обавештајног апарата (главни актер је ЦИА) и радикалног – политичког ислама.

У својој књизи „Амерички свети рат“, која је објављена на немачком и кинеском језику а треба да се за два месеца појави на енглеском и за неколико недеља на руском језику, историјски пратим овај процес, почевши од 1920-их када је успостављен смртоносни култ назван Муслиманска браћа од стране Хасана ал-Бане, скромног провинцијског учитеља који се изненада појавио са невероватно софистицираном организацијом упоредивом са Дружбом Исусовом – језуитима. Ал-Бана је створио неколико огранака Муслиманске браће и један је парамилитарни или терористички огранак, формиран у сврху убијања политичких противника Муслиманске браће, који делује до данашњих дана. Књига прати овај процес историјски, будући да је то најбољи начин за разумевање природе „звери“ са којом се суочавамо данас у форми тзв. ИСИС, или Daash, Исламске државе или Исламског калифата, какво год име да одаберемо из опсега који су ЦИА и израелска обавештајна служба дале овој организацији у Сирији и Ираку. Да бисмо разумели природу, сврху и циљеве дешавања, морамо деловање ове организације сагледати у историјском контексту, као што је то случај са било којим водећим политичким феноменом, морамо разумети одакле потиче и каква је његова права природа.

 

У књизи показујете да везе између ЦИА и Муслиманске браће датирају из раних 1950-их, када је ЦИА (која је регрутовала велики број нациста) дошла на идеју да искористи од стране нациста откривене потенцијале фанатизма радикалних исламиста у циљу реализације геополитичке агенде Вашингтона.

Да. Раних педесетих година прошлог века, шеф ЦИА у Минхену схватио је да су нацисти који су били рехабилитовани и активно деловали после рата ефектно користили радикални џихадизам суни муслимана. Инаугуратор ових метода био је др Герхард фон Менде, шеф Кавкаске дивизије у Министарству Рајха за окупиране источне територије или Остминистеријуму у нацистичкој Немачкој. Менде је био ентузијастични нациста, специјалиста за азијске и муслиманске мањине у СССР и пионир мобилизације и стварања мреже „пете колоне“ радикалних муслимана – џихадиста, у сврху борбе против Совјетског Савеза. После Другог светског рата, Менде је основао Истраживачки сервис за Источну Европу, који је финансиран од стране Министарства спољних послова Западне Немачке. Овај истраживачки биро је свој рад обављао на исти начин на који је деловао Остминистеријум и постао је важна обавештајна грана ЦИА и БНД. После рата, велики број џихадиста који су били регрутовани од стране Остминистеријума потражио је уточиште у Америчкој зони у Немачкој – у Минхену, и почео је да ради за медијски пројекат ЦИА – Радио „Слободну Европу“, који делује и данас. Они су одашиљали муслиманску пропаганду у Совјетски Савез и након ових скромних почетака, ЦИА је 1953. довела зета Хасана ал-Бане у Вашингтон како би се срео са председником Ајзенхауером. Од тог времена, ЦИА је постала фасцинирана фанатизмом политичког ислама на којем се заснивао култ Муслиманског братства.

И како бих ову дугачку причу о алијанси између ЦИА и радикалног ислама сажео, изнећу само неке од чињеница. Када је Муслиманско братство покушало атентат на Гамала Абдела Насера, 26. октобра 1954, шеф испоставе ЦИА у Каиру Корд Мајер прокријумчарила је вође Муслиманског братства у Саудијску Арабију и Вашингтон је убедио екстремно конзервативну вехабистичку Сауди монархију да их прихвати као браћу у исламу. Ради се о веома опасној фузији фанатизованог политичког ислама Муслиманског братства са екстремно суровом бедуинском пустињском културом вехабизма, насталој у осамнаестом веку, по којој жене не смеју да покажу ништа осим малог дела својих очију, где се и данас примењују шеријатски закони по којима се људи обезглављују за најобичније злочине и одсецају руке ако их ухвате у крађи, жене каменују до смрти уколико почине прељубу и слично. Саудијска Арабија је постала заштитник вехабизма следом историјских догађаја и сада долази Муслиманско братство са својим софистицираним „култом смрти“ за Алаха, по којем је смрт за Алаха и убијање „неверника“ мисија и циљ живота.

[restrictedarea]

Шта је „неверник“ за сунитског муслиманског брата? Неверник је муслиман који се стриктно не придржава строге верзије изворног ислама − пута „Побожних предака“ („изворног и чистог ислама који су практиковале прве три генерације муслимана“) који  је прихватило Муслиманско братство. Одступање од њихове верзије је за њих јерес првог реда. Са друге стране,  неверници су Хришћани и Јевреји, против којих је џихад првенствено усмерен. Ето какву је дивну машину за убијање ЦИА пригрлила.

Седамдесетих година прошлог века, Збигњев Бжежински, саветник за националну безбедност у администрацији Џимија Картера, написао је меморандум за председника Картера где је предложио да ЦИА и остале обавештајне агенције регрутују припаднике радикалног ислама преко пакистанске и авганистанске гране Муслиманског братства, које је неговала ЦИА од педесетих година. Они су приложили листу водећих саудијских обавештајаца који су регрутовали младе Саудијце из веома богатих  проминентних породица. Један од њих је био и Осама бин Ладен, који је послат у Пакистан, чији је председник Зија ул-Хак, крвожедни психопатски фанатик Муслиманског братства, увео закон џихада у ову земљу, а његове се последице осећају и данас. Пакистанска обавештајна служба ИСИ је надгледала Осаму бин Ладена и остале регруте саудијске обавештајне службе под окриљем ЦИА, која је играла главну улогу у позадини по директном налогу председника Картера, а по савету Збигњева Бжежинског 1979. Циљ овог пројекта стварања муџахедина, о чему је Бжежински говорио медијима пре неколико година, био је да испровоцира Совјетски Савез да војно нападне Авганистан као стратешки веома значајну земљу на својим границама. Трик је успео и имали смо највећу тајну операцију коју су спровеле САД преко ЦИА у  историји: неконвенционални рат муџахедина против Црвене армије. После десет година и утрошених милијарди долара америчких пореских обвезника, они су успели да приморају Црвену армију да се преда и напусти Авганистан, што је допринело колапсу Совјетског Савеза.

 

Књига прати еволуцију кооперације између обавештајних служби САД, Саудијске Арабије и Муслиманског братства до сада. Два њена значајна поглавља баве се употребом радикалног ислама у разбијању Југославије и урушавању Србије, где је политички ислам употребљен као оружје против православних Срба.

Између 1990. и 1992, Бушова администрација је одлучила да уведе модел муџахединског џихадизма у Југославију и бивши Совјетски Савез. ЦИА је то извела заједно са Муслиманским братством, Изетбеговићем и људима око Изетбеговића у БиХ. Рат у Босни, провоциран и организован као операција ЦИА по директивама САД, посејао је зло семе надолазећег глобалног џихада. Они су користили фанатичну Муслиманску браћу, муџахедине који су припадали саудијско-египатској мрежи глобалних џихадиста, тренираној од стране ЦИА и Пентагона, која ће касније бити названа Ал Каида, затим муџахедине, ветеране Авганистанског рата са значајним ратним искуством, нове регруте из Саудијске Арабије. ЦИА је била укључена од почетка до краја у овај процес. Циљ је био да се произведе хуманитарна катастрофа и обезбеди изговор како би Бил Клинтон могао да нелегално бомбардовање Србије назове „хуманитарном интервенцијом“. Тај рат, који је трајао до 1995, недостајући је део слагалице који показује како је пројекат авганистанских муџахедина Залмаја Халилзада, блиског сарадника Збигњева Бжежинског са којим је развио муџахединску стратегију за Авганистан, трансформисан у снаге глобалног џихада, које ће касније користити име Ал Каида. ЦИА и Пентагон су изградили своје ново оружје – користећи џихад као глобални сурогат за производњу ратова. Следећи корак је био да се џихад премести на Косово и за то су коришћене банде трговаца дрогом, које ће ЦИА и БНД здружено трансформисати у ОВК. Задатак да креира и финансира ОВК иницијално је припао Немачкој. Припадници ОВК су, према америчком обавештајном аналитичару  Џону Витлију, користили немачке униформе, источнонемачко оружје и делом су били финансирани новцем од трговине дрогом. Све то српски народ болно зна, али већина људи у свету нема никакве представе о томе на који начин су ствари међусобно повезане и какво је зло настало овим перверзним браком између ЦИА, обавештајних служби САД, Муслиманског братства и џихадиста, а то зло се протеже кроз рат у Ираку и траје до данашњих дана. ЦИА муџахедини су креирали два рата у Чеченији. Први, како би саботирали руски нафтовод који би водио директно из Бакуа у Азербејџану − а ову државу је ЦИА организовала као независну одмах после колапса СССР − у Русију. Џејмс Бејкер III и његови пријатељи у англоамеричком „Биг оилу“ имали су друге планове. Они су се звали „БТЦ нафтовод“, у власништву БП − америчког нафтног конзорцијума, који пролази кроз Тбилиси и протеже се до НАТО чланице Турске, избегавајући пролаз преко руске територије. Било је то у време Јељцина, који је деведесетих година прошлог века заједно са својом породицом био преокупиран зарађивањем на пљачкању руске земље приватизацијом и продајом свега што се могло продати Американцима.

 

Каква је веза између политичког ислама као оружја глобалиста и контроле путева трговине дрогом? И српски политичари медијски френетично објављују своје успехе у борби против нарко-мафије, но – чини се да је албанска мафија која оперише у Србији ипак недодирљива.

Авганистан је највећи произвођач опијума на свету и тамо се, према најновијем статистичком извештају УН, производи 93 процента опијумског мака у свету. После америчког бомбардовања пећинског комплекса Тора бора у источном Авганистану, у којем се, наводно, крио Осама бин Ладен, и америчке војне окупације Авганистана 2001−2002 године, култивација опијума у овој земљи је достигла степен какав није забележен у њеној историји. Хекматјар, водећи муџахедински нарко-бос у Авганистану, када је ЦИА довела муџахедине на Косово и у БиХ, проширио је маркетиншку мрежу косовском мафијом. Веома је добро документовано у извештајима Интерпола и немачке обавештајне службе да се Тачи налази на челу косовске мафије. Тако је дошло до фузије авганистанске и косовске, Тачијеве мафијашке мреже која допрема хероин на Балкан, у Западну Европу и САД. ЦИА није посебно била забринута због стања сопствене нације и повећаног броја хероинских зависника у САД. Оно што ове људе интересује није стање сопствене нације, већ су то моћ и профит а особито – моћ. Хероин служи као главни извор финансирања џихадиста – мрежа политичких исламиста, и човек се може с правом запитати шта је примарно у њиховом деловању: религија или хероин. Влада у Србији је очито добила задатак да уклони српску конкуренцију у овом „светом“ хероинском – мафијашком послу.

 

У вашем истраживању значајна пажња посвећена је односима Саудијске Арабије и Косова?

У својој књизи „Амерички свети рат“ опсежно документујем везе између Тачија, његове владе и нелегалне државе Косово са Саудијском Арабијом. Хашим Тачи је одлазио небројено пута у Ријад како би се састајао са краљем и краљевском породицом. Саудијска Арабија је изградила велики број џамија на Косову, где покушава да уведе фанатични вехабизам. Иста ствар се дешавала и у БиХ под Изетбеговићем уз помоћ саудијског новца. Агенда Саудијске Арабије је и да корумпира српске политичаре како би постепено широм отворили врата Србије за ислам и тако даље поништили православну основу српског народа, увелико подривену комунизмом и екуменизмом. То је моја спекулација, али чињенице показују да саудијски новац нигде у свету није донео ништа добро. Саудијска агенда је у својој основи дубоко антихумана.

 

Како тумачите напоре САД да се представе као борци против ИСИС, које су недавно утицале да Савет безбедности УН, на седници којом је председавао Барак Обама, позове „међународну заједницу“ да усвоји снажне мере на националном и интернационалном нивоу како би се свет ослободио нове терористичке опасности?

Занимљиво је да је ИСИС име древног египатског бога. И, будући да посао САД са ИСИС није ишао по плану, сада су измислили нову групу под називом Корасан (Khorasan – у основи назив египатског божанства Хоруса). Сетимо се да је Хорус, по египатској митологији, син Исиса. Корасан, нова групација фанатичних исламиста, прети свету нуклеарним оружјем и „светим ратом“ и можемо лако да претпоставимо да се у контексту таквих претњи Обама неће зауставити на беспилотним летелицама и бомбардовањима база ИСИС, већ ће ангажовати војнике на тлу Ирака и Сирије. То је агенда неоконзервативаца који врше притисак на Обаму, док са друге стране притисак врши и Пентагон јер не жели да ангажује војску на тлу Ирака, сматрајући да би била права катастрофа по морал војске уколико би се поновила дешавања из 2003. године када је Буш повео Ирачки рат. Те две фракције се сукобљавају у Вашингтону. Сви докази упућују да је ИСИС креација мреже „дубинских  структура“ у Вашингтону и Израелу, као и неоконзервативаца у ЦИА (ради се о људима окупљеним око Џона Бренана) како би се створио претекст за рат против Башара Асада, који су имали у плану још пре три године, пошто су уништили Либију. Они желе да произведу хаос, желе да блокирају сваки нафтовод који би водио из Ирана (Персијског залива) преко Ирака и Сирије до Западне Европе, желе да спрече било какву конкуренцију недавним израелским налазиштима гаса у подручју Левијатана у Источном Медитерану. Израел има амбицију да направи гасовод који би пролазио кроз Турску и Сирију и даље се гранао како би постао енергетска водећа сила на Блиском истоку. Катар жели то исто, због чега је уложио замашна средства у формирање и тренирање ИСИС током неколико последњих година. ИСИС је формиран од Ал Каиде у Ираку и у томе је водећу улогу одиграо амерички генерал Дејвид Петреус, пре десетак година ангажован на примени „ирегуларних ратних операција“ у Ираку а потом и у Авганистану, после чега је прешао у ЦИА како би изградио мрежу унутар ове организације. Ради се о специфичној мрежи коју су сплели посебни типови људи: звери – сатанисти по типу енергије, у коју улази Израел,  неоконзервативне think-tank организације у Вашингтону, медији који се налазе под њиховом контролом. То је мрежа која је изазвала рат у Украјини како би испровоцирала руског председника Путина да наседне на њихове прљаве трикове и нападне источну Украјину да би спасао руско становништво, што би послужило као изговор за ове веома луде људе да покрену трећи светски рат.

 

Пре неколико дана одржан је састанак српских министара унутрашњих послова и правде, Небојше Стефановића и Николе Селаковића, са амбасадором САД Мајклом Кирбијем, где је потписан Споразум о сарадњи између Србије и САД о контроли наркотика. Амбасадор је том приликом рекао да ће „агенти ФБИ помоћи изградњу институција у Србији“. Који је ваш коментар?

Када год нека влада потпише споразум са САД у вези са контролом наркотика, он потписује споразум са ЦИА који јој омогућава да контролише трговину дрогом како би средства користила за сопствене терористичке потребе. Уколико је српска влада наивна и не схвата шта значи потписивање споразума са ЦИА и ДЕА (Drug Enforcement Administration) требало би да се врати у време када је Џорџ Буш Старији био председник САД, у време његове борбе против трговине дрогом и сагледа степен пораста употребе дроге у свим земљама које су потписале споразум о контроли наркотика са његовом администрацијом. Иста је ствар била и у време Била Клинтона. Опростите, али нема других речи осим „невероватна лудост“, које карактеришу сваку владу што потпише уговор са корумпираном мрежом унутар владе САД која се бави проблемима трговине дрогом. Јер они су највећи проблем и највећа препрека за решење овог проблема.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Звонимир

    После свих откривених лажи и превара које су нам сервиране од стране западне империје лажи, помислити да било шта што нам сеервира њена пропагандна машинерија може бити истинито граничи се са лудилом

  2. sve se zna.ali gospodin kaze da cak i vojni obavestajci ne shvataju i ne znaju svrhu i cilj.kako se odupreti tome.male zemlje nikako,ali i velike zemlje kao sto su rusija i kina tesko izlaze sa tom globalnom posasti na kraj. rusiji su smestili ukrajinu, a kini hong kong, tibet, provinciju junan itd.mozda ce resenje biti, a mozda je to i cilj, rat, u kome ce svi ucestvovati i veliki i mali. malom coveku kakav sam ja, ostaje samo zebnjai strah za svoju decu i svoje unuke i ne samo za njih, za svu decu i sve unuke na svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *