Велико срце дијаспоре

ФОНД ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ: ЈОШ МИЛИОН ЕВРА ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ

Из српског расејања ускоро стижу значајна материјална средства за помоћ поплављеним подручјима у Србији и Републици Српској 

На годишњој скупштини Фонда дијаспора за матицу, одржаној прошле суботе, 27. септембра у Београду, одлучено је да се из српског расејања упути финансијска помоћ – милион евра − намењена жртвама поплава у Србији и Републици Српској. Током првог поплавног таласа, иначе, Фонд је већ донирао 100.000 евра Србији и 25.000 РС. О новој и значајно већој донацији одлучено је на Скупштини Фонда, у чијем раду су учествовали представници српског расејања из Европе, Северне Америке и Аустралије, представници владе Србије, Српске православне цркве, локалних самоуправа, институција науке, културе и здравства, народни посланици и друге јавне личности.
„Ових милион евра“, како каже Живадин Јовановић, копредседник Фонда, ”биће расподељени (за санирање објеката јавних установа као што су школе, обданишта, болнице, мостови итд.) најтеже погођеним општинама: Кладово, Крупањ, Осечина, Обреновац и Параћин, а из Републике Српске се очекују конкретни предлози.“
Објављујемо текст Апела, који је поводом овог, али и других актуелних догађаја у нашој земљи и региону, усвојен на поменутом скупу српске дијаспоре.

Mи, учесници 16. седнице Скупштине Фонда дијаспора за матицу, окупљени у Београду из српског расејања из свих делова света и матице, на Крстовдан, 27. септембра 2014. године – одлучили смо:

Да Фонд дијаспора за матицу, поред већ уплаћених 125.000 евра, издвоји још милион евра, односно 118 милиона динара, за помоћ грађанима и јединицама самоуправе у Србији и Републици Српској које су претрпеле највеће штете од поплава у мају и септембру 2014. године.
Ова помоћ је првенствено намењена обнови најважнијих јавних објеката од опште друштвене користи, као што су: школе, обданишта, болнице и сличне установе. Улагања средстава Фонда ће се вршити у конкретне пројекте, уз одговарајућу контролу и извештавање о начину располагања издвојеним средствима.
Да Фонд хитно издвоји одговарајући износ новчаних средстава за набавку намирница за народне кухиње на Косову и Метохији, који ће испоручити у сарадњи са надлежним органима и Српском православном црквом.
Свесни тешких и дугорочних последица поплава чије ће отклањање захтевати дуго време и огромна средства, упућујемо

АПЕЛ

Да се активности на сакупљању средстава за хуманитарну помоћ жртвама поплава наставе и појачају у свим срединама српског расејања, матице, као и међу страним пријатељима у иностранству. Посебно се обраћамо члановима и пријатељима Фонда дијаспора за матицу да своје новчане прилоге за хуманитарну помоћ упућују преко овог Фонда, као трајног, националног хуманитарног удружења, које великим досадашњим резултатима оправдава стечено поверење. Ближа упутства за слање уплата могу се наћи на сајту , или добити мејлом
Обраћамо се надлежним државним органима Републике Србије да, у интересу јачања хуманитарних активности и обнове поверења, у доброј вољи реше отворена питања, као што су: враћање дела главнице средстава Фонда дијаспора за матицу, накнада по основу ускраћене камате на средства Фонда која су од 2000. до 2008. године била незаконито блокирана, као и враћање средстава Фонда за стипендирање талената из математике и техничких наука „Сања Миленковић“, која су блокирана више од 14 година, односно од 2000. године до данас.
Обраћамо се надлежним државним органима да, у складу са европским и светским стандардима, ослободе Фонд дијаспора за матицу, као афирмисану хуманитарну организацију, од досадашње обавезе плаћања пореза. Једнако је у интересу свих да се средства српског расејања, пријатеља и свих људи добре воље, намењена хуманитарној помоћи, увећавају, а не да се смањују.

Упућујемо

ПОСЕБАН АПЕЛ

Свим одговорним чиниоцима како у Србији, тако и на међународном плану посебно влади Србије, УНМИК-у, КФОР-у и ЕУЛЕКС-у, да предузму делотворне мере ради обуставе и прекидања свих активности, без обзира одакле долазе, које воде застрашивању, пометњи и етничком чишћењу српског народа из Покрајине Косово и Метохија. Посебно апелујемо да се пусте из притвора сви легитимни представници српског народа у Покрајини, да им се омогући одбрана са слободе и да се прекину даљи монтирани политички прогони. Сматрамо да су слободан, безбедан и достојанствен повратак око 250 000 протераних Срба и других не-Албанаца на њихове вековне поседе и огњишта на Косову и Метохији доследна примена резолуције СБ 1244 (1999.) и поштовање Устава Србије једини исправни пут за обезбеђивање трајног мира, стабилности и развоја. Стога позивамо све одговорне чиниоце да предузму делотворне мере да се наведено и оствари.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *