Русија и Кина мењају светски поредак?

Леонид Ковачич

Русија и Кина желе да ревидирају светски поредак, утврђен у последњих 70 година. Ово је изјавио заменик министра одбране САД Роберт Ворк за време иступања у Америчком савету за међународне односе. Према његовим речима, задатак Вашингтона је да се убеди да Пекинг и Москва неће примењивати силу ради осигурања својих интереса.

Забринутост заменика министра одбране САД изазива чињеница да две земље јачају своје позиције поред својих граница – Русија у западном правцу, а Кина у околним морима. То захтева сталну пажњу. На стратешком нивоу треба одредити како планирамо да радимо са две врло јаке регионалне државе управо сада – подвукао је Ворк. Кина и Русија би хтеле да измене неке аспекте послератног светског поретка. Али оне треба да знају да САД могу да одговоре на претњу својим савезницима војним методама – истакао је Ворк.

Али шта је имао у виду амерички чиновник када је говорио о измени светског поретка? Америка је искористила своју економску надмоћ после Другог светског рата за утврђивање свог утицаја у свету. Али до краја 80-их година прошлог века свет је држао у равнотежи други социјално-политички систем, Совјетски Савез који се налазио у стњу хладног рата са САД. Распадом СССР Америка се ослoбодила свог јединог супарника. И САД под маском осигурања колективне безбедности и супротстављања тероризму војним методама су почеле да упадају на територије разних држава и да успостављају тамо проамеричке режиме. Ипак такве методе нису увек успевале. Делимично се тиме и објашњава забринутост САД – сматра заменик директора Института за САД и Канаду Павел Злотарев:

Још 2008. Године председник Украјине Виктор Јушченко је хтео да реализује програм ступања земље у НАТО. У војни савез САД су покушале да увуку и Грузију Михаила Сакашвилија. При томе украјинско и грузијско руководство координисало је ове напоре између себе. Нису узалуд на територији Грузије деловале украјинске бојеве посаде и средства ПВО. То је био први покушај да се кардинално промени ситуација у региону.

Дугорочно је припреман и други покушај, истиче заменик директора за САД и Канаду. Уз помоћ преврата у Украјини на власт су дошле проамеричке снаге. Било је планирано да Русији буде ограничен излаз на Црно море, а на крају руска флота да буде лишена базе на Криму. Али операција није успела. Према резултатима референдума Крим је прогласио независност, а затим се придружио Русији. Очигледно у томе се и састоји опасност од стране Русије по савезнике САД, о којој је говорио амерички заменик министра одбране Роберт Ворк.

Али у чему је кривица Кине? Растом своје економске можи, Кина више не жели да остаје у сенци на спољнополитичкој арени. Земља покушава да прошири степен свог утицаја у Азији. Делимично се то испољава и у томе што је Кина почела оштрије да показује свој став у територијалним споровима. И то веома нервира САД, каже руководилац центра за међународну безбедност Алексеј Арбатов:

Кина, на пример, изјављује да има право на острва Спратли, изјављује да има монопол на експлоатацију нафте и гаса у том региону. Вијетнам је крајње узбуђен. Исто као и Индонезија, Тајланд и Малезија. И њихове бојазни нису беспредметне. Обама ће тражити од Кине да она не ствара опасност по најближе америчке савезнике, као што су Јапан, Јужна Кореја, земље Југоисточне Азије.

Тако испада да спорове о територијама Кина води углавном са савезницима САД. Да узмемо бар проблем острва Дјаоју. САД су раније изјавиле да не заузимају никакву позицију поводом јапанско-кинеског конфликта. Ипак сада Роберт Ворк је после америчког политичког руководства поново изјавио да док се острва налазе под јапанском контролом, члан 5 споразума између Јапана и САД из 1951. године се примењује. Значи, САД ће пружити војни одговор у случају покушаја Кине да их заузме.

У стварности Америка једноставно не жели да напушта своје сфере утицаја, на којима почива нови светски поредак. Проблем није у томе што друге земље вештачки мењају распоред снага утврђен пре 70 година. Једноставно свет н естоји у месту, појављују се нове државе које су у стању да чине економску и геополитичку конкуренцију некадашњем хегемону. При томе најнепријатније за САД је могуће зближавање њихових конкурената. Тако на пример амерички медији су више пута изјављивали да зближавање Москве и Пекинга за Вашингтон је горе од хладног рата. Објединивши напоре две земље могу да претекну САД по ефикасности својих армија и да не оставе Америци места у Азији.
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_07/Rusija-i-Kina-menjaju-svetski-poredak-4655/

2 коментара

  1. Prosto neverovatno sta ti ameri pisu.Kome su namenjeni ovakvi tekstovi.Pretpostavljam samo njihovim plitkim i prestravljenim mozgovima.Neverovatno…..

  2. Bezobrazluk američkog kongresa ne misli da obuzda svoj cinizam! Kao prvo to nisu samo regionalne države nego nego trećina čovečanstva! Kao drugo i sama Rusija je prevelik zalogaj za vas a sa Kinom ostaje vam “potpisivanje” kapitulacije! To vas i žulja! I krajnje je vreme da vas zaustave u terorisanju planete!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *