Revolucionarni preparat protiv melanoma pronašli naučnici iz Sankt-Peterburga

Inovacioni preparat za borbu protiv raka kože napravili su naučnici peterburške kompanije BIOKAD . Preparat stimuliše uništavanje ćelija raka od strane sopstvenog imunog sistema pacijenta, ne oštećujući zdravo tkivo. Novi lek, po ocenama stručnjaka, značajno će uvećati životni vek obolelih od metastatičke forme melanoma.

Novi preparat će biti proboj u terapiji tog vida raka kože, smatraju lekari. Melanom je najopasnije zloćudno oboljenje. Na njega otpada svega 4% slučajeva, ali smrtni ishodi pri tome iznose 80%. Prilikom melanoma poslednjeg stadijuma oboleli umiru pola godine posle utvrđivanja dijagnoze. Čak u toj situaciji pomoću novog preparata kompanije BIOKAD moguće je zaustaviti razvoj bolesti i produžiti život ljudima. Delovanje lekova zasnovano je na deblokiranju imunog sistema obolelog, koji sam počinje da se bori protiv tumora, rekao je za Glas Rusije potpredsednik kompanije BIOKAD Roman Ivanov.

– Tumor je za imuni sistem organizma tuđe telo, kao virusi i bakterije. Obično ćelije tumora imuni sistem prepoznaje i uništava. U malom broju slučajeva one nalaze mogućnost da to izbegnu i razvija se onkološko oboljenje. Jedan od ključnih mehanizama ove pojave jeste reakcija ćelija raka sa belančevinom PD -1, koja isključuje imunitet čoveka. Tumor dobija mogućnost da neometano raste. Ako čovek blokira ovu belančevinu, tumor prestaje da bude nevidljiv za imuni sistem. Imuni sistem se budi, što vodi ka dugotrajnog perioda oporavka kod bolesnika.

Postojeći hemijski preparati, po rečima naučnika, ne mogu uspešno da se bore protiv podmukle bolesti. Klinički efekat na rast metastaza se postiće samo u 10% slučajeva. A korišćenje blokatora za belančevinu PD-1 vodi ka obustavi razvoja tumora u 40% slučajeva. Upravo zato orijentacija na sopstveni imunitet čoveka najaktualniji je pravac farmakologije, ističe potpredsednik kompanije koja je razradila BCD -100.

– Ovakva terapija ima budućnost, pošto tumor brzo stiče otpornost na sve lekove. On raste i mutira, razvija svoje „zaštitne“ mehanizme prema preparatima. A imuni sistem faktički evoluira paralelno sa tumorom, stalno se modifikuje kako bi odogovrio na izazove mutiranog tumora. Imuni sistem je najbolje oružje u borbi protiv ćelija raka.

U septembru 2014. godine u SAD je registrovan preparat kompanije Merck, zasnovan na sličnom principu dejstva, ali ruski ima niz prednosti. Izvlačenje antitela iz organizma životinja, njihovo delovanje na imuni sistem pacijenta može da izazove alergiju. Jer ona su u suštini tuđa ljudima. Ruski preparat je zasnovan na korišćenju molekula limfocita čoveka, zato ne daje nusefekte. I još ruski preparat ima veliki period izbacivanja iz organizma, što smanjuje učestalost primene.

2015. godine započeće dugotrajna ispitivanja preparata, a za tri godine inovatori planiraju da ga puste na tržište.

Jelena Kovačić,

Izvor: Glas Rusije

 

Izvor: Glas Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *