Револуционарни препарат против меланома пронашли научници из Санкт-Петербурга

Иновациони препарат за борбу против рака коже направили су научници петербуршке компаније BIOKAD . Препарат стимулише уништавање ћелија рака од стране сопственог имуног система пацијента, не оштећујући здраво ткиво. Нови лек, по оценама стручњака, значајно ће увећати животни век оболелих од метастатичке форме меланома.

Нови препарат ће бити пробој у терапији тог вида рака коже, сматрају лекари. Меланом је најопасније злоћудно обољење. На њега отпада свега 4% случајева, али смртни исходи при томе износе 80%. Приликом меланома последњег стадијума оболели умиру пола године после утврђивања дијагнозе. Чак у тој ситуацији помоћу новог препарата компаније BIOKAD могуће је зауставити развој болести и продужити живот људима. Деловање лекова засновано је на деблокирању имуног система оболелог, који сам почиње да се бори против тумора, рекао је за Глас Русије потпредседник компаније BIOKAD Роман Иванов.

– Тумор је за имуни систем организма туђе тело, као вируси и бактерије. Обично ћелије тумора имуни систем препознаје и уништава. У малом броју случајева оне налазе могућност да то избегну и развија се онколошко обољење. Један од кључних механизама ове појаве јесте реакција ћелија рака са беланчевином PD -1, која искључује имунитет човека. Тумор добија могућност да неометано расте. Ако човек блокира ову беланчевину, тумор престаје да буде невидљив за имуни систем. Имуни систем се буди, што води ка дуготрајног периода опоравка код болесника.

Постојећи хемијски препарати, по речима научника, не могу успешно да се боре против подмукле болести. Клинички ефекат на раст метастаза се постиће само у 10% случајева. А коришћење блокатора за беланчевину PD-1 води ка обустави развоја тумора у 40% случајева. Управо зато оријентација на сопствени имунитет човека најактуалнији је правац фармакологије, истиче потпредседник компаније која је разрадила BCD -100.

– Оваква терапија има будућност, пошто тумор брзо стиче отпорност на све лекове. Он расте и мутира, развија своје „заштитне“ механизме према препаратима. А имуни систем фактички еволуира паралелно са тумором, стално се модификује како би одоговрио на изазове мутираног тумора. Имуни систем је најбоље оружје у борби против ћелија рака.

У септембру 2014. gодине у САД је регистрован препарат компаније Merck, заснован на сличном принципу дејства, aли руски има низ предности. Извлачење антитела из организма животиња, њихово деловање на имуни систем пацијента може да изазове алергију. Јер она су у суштини туђа људима. Руски препарат је заснован на коришћењу молекула лимфоцита човека, зато не даје нусефекте. И још руски препарат има велики период избацивања из организма, што смањује учесталост примене.

2015. године започеће дуготрајна испитивања препарата, а за три године иноватори планирају да га пусте на тржиште.

Јелена Ковачић,

Извор: Глас Русије

 

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *