Две водеће странке у Украjини преговараjу о влади

Две странке коjе су освоjиле наjвећи броj гласова на парламентарним изборима у Украjини преговараjу о формирању коалиционе владе, изjавио jе данас Jуриj Луценко, лидер Блока Петра Порошенка.

“Преговори са Народним фронтом премиjера Aрсениjа Jацењука управо су почели. Почеле су консултациjе између председника Порошенка и премиjера, а већи састанак са представницима обе политичке снаге планиран jе за данас”, рекао jе Луценко на конференциjи за новинаре.

Луценко jе у недељу казао да ће одлука о томе ко ће бити премиjер бити донета у разговорима о коалиционоj влади, наводи РИA Новости.

Ванредни парламентарни избори у Украjини одржани су jуче, а украjинска Централна изборна комисиjа jе данас, након прикупљања података из свих 198 дистриката, саопштила да jе одзив бирача био 52,42 одсто.

После преброjаних мало више од 45 одсто гласова, Народни фронт jе освоjио 21,62 одсто, а Блок актуелног председника Петра Порошенка 21,47 одсто гласова, саопштила jе Централна изборна комисиjа.

Иза две водеће странке налазе се странка градоначелника града Лавова Aндриjе Садовиjа Самопомоћ са 11,13 одсто, Oпозициони блок са 9,76 одсто, националистичка Радикална странка Oлеха Љашка са 7,36 одсто и Oтаџбина бивше премиjерке Jулиjе Tимошенко са 5,71 одсто гласова.

 

Руски MИП: Велики броj националиста у парламенту поткопава мировни процес

 

Руско Mинистарство иностраних послова саопштило jе да jе одржавање парламентарних избора у Украjини пружило шансу за успостављање мира на истоку, али да би велики броj “националиста” у парламенту могао да поткопа таj процес, jавиле су РИA Новости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *