Шешељ ниjе прихватио услове и остаjе у притвору

Након што jе истекао рок за изjашњавање Воjислава Шешеља о прихватању услова Хашког трибунала за пуштање на привремену слободу и гаранциjа коjе jе дала Влада Србиjе, адвокат Tома фила каже да то значи да ће лидер радикала остати у притвору.

фила jе Танјугу рекао да у оваквим случаjевима нема посебне процедуре и да, ако одговора нема, сматра се да Шешељ ниjе сагласан са условима коjе му jе трибунал поставио.

Рок за изjасњавање Шешеља истекао jе jуче, а међу условима за његово привремено ослобађање из притвора jе кућни притвор, одузимање пасоша, забрана контакта са сведоцима и жртвама…

У Хашком трибуналу Танјугу jе раниjе данас речено да одговор од Шешеља нису добили. У Хагу, међутим, немаjу одговор да ли ће разматрати одговор Шешеља уколико стигне после задатог рока од три дана.

фила сматра да би привремено ослобађање Шешеља из притвора Хашког трибунала без икаквих услова било jедино поштено решење, истакавши да судско веће у сваком моменту може да одлучи да га пусти само уз гаранциjу Србиjе да неће напустити земљу.
“У том случаjу би Шешељ морао да напусти Хаг хтео, не хтео. Aли jа мислим да то неће бити тако, jер да су хтели да га пусте, они му не би постављали услове”, каже фила.

Наводи да jе цела прича око Шешељевог пуштања на привремену слободу “замлаћивање” и да додатни услови представљаjу само “спиновање како нико не би размишљао о томе да се суђење не завршава”.

Подсетио jе да се Шешељ већ jедном изjаснио да не жели да прихвати услове трибунала и било какве гаранциjе Владе Србиjе, да jе “рекао шта jе имао” и да “jедноставно тражи да га онако како jе досао у Хаг врате назад у Србиjу”.

Под хашким условима, каже фила, затвор у Шевенингену само се замењуjе другим у Београду, с тим што би Шешељ био у кућном притвору, што се не урачунава у казну.
“Звало би се да jе на слободи, а он би седео са наногицом затворен у jедном стану. Tо jе замена затвора, оваj jе мало бољи jер има породицу са собом, али не сме да излази, говори, не сме ништа”, каже фила.

фила сматра да Србиjа треба да затражи од Савета безбедности УН да интервенише како би Шешељ одмах био пуштен на слободу, jер, како наводи, држава мора да заштити интересе своjих грађана.

Влада Србиjе саопштила jе 1. jула да jе спремна да Хашком трибуналу пружи гаранциjе за привремено пуштање на слободу Воjислава Шешеља, под условом да се лидер радикала у правно обавезуjућоj форми изjасни да ће поштовати све услове коjе одреди или са њим договори надлежно судско веће тог суда.

Хашки трибунал дао jе Шешељу рок од три дана да се писаним путем изjасни да ће поштовати услове за евентуално привремено ослобађање, а главни услов jе да буде под надзором српских власти од тренутка ослобађања па све до повратка у Хаг.

Сешељ се 23. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком суду, где се изjаснио да ниjе крив ни по jедноj тачки оптужнице, коjа га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаjа ратовања од 1991. до 1993. године у Хрватскоj, БиХ и Воjводини.

Oд тада jе у притвору у Схевенингену, а његов предмет jе и даље у претресном поступку, коjи jе почео 2007. године. Tужилаштво jе краjем 2010. завршило изношење доказа, а оптужени, коjи се сам брани, ниjе желео да износи никакве аргументе одбране.

Један коментар

  1. Дали стална чланица Савета Безбедности УН може или имали право да затражи пуштање Шешеља на слободу под његовим условима. Конкретно мислим на Русију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *