Украјинска војска контролише Краматорск

После дводневних борби, Краматорск под контролом украјинске војске. Тренутно мирно у Славајанску, ишчекује се напад војске. Лавров: Још постоји шанса за дијалог. ЕУ допринела кризи у Украјини, каже комесар за проширење Уније Штефан Филе.

Украјнска војска, изузев централног трга и градске општине, преуyeла je контролу над Краматорском на истоку земље. Током операције погинуло је десет особа, јавили су руски медији.

Током операције у Краматорску је погинуло 10 људи, укључујући два војника. Војници су до сада успели да заузму све зграде, уључујући и зграде МУП-а, Службе безбедности Украјине, а заузет је и телевизијски торањ.

Како јављa извештач телевизије Русија 24, искључују се руски канали и укључује емитовање украјинских.

Министра унутрашњих послова Украјине Арсена Авакова саопштио је са свог “Фејсбук” налога да су током протекле ноћи ТВ торањ преузеле Национална гарда и оружане снаге.

“Активна фаза настављена је у зору. Не заустављамо се”, поручио је Аваков.

РИА Новости пренеле су изјаву једног од лидера побуне у Краматорску да присталице федерализације Украјине држе само централни трг а да тренутно нема борби у том граду и да је “ноћ протекла релативно мирно”.

“Држимо само центар града и градску управу”, рекао је саговорник те агенције, додајући да је осталу територију града заузела украјинска војска и Национална гарда.

Према његовим речима, убијено је седам присталица федерализације а рањено око десеторо њих.

У Славјанску је да је стање јутрос “релативно мирно”. Људи се налазе на улицама и да је отворена тамошња пијаца, али да житељи очекују напад на тај град.

Неименовани представник побуњеника рекао је тој агенцији да становници Славјанска намеравају да бране свој град.

“Долазе људи и жене да се прикључе устанку. Недостаје нам оружје”, истакао је представник побуњеника.

Град је и даље окружен контролним пунктовима и у њега је тешко и ући и из њега изаћи.

Лавров: Још постоје шансе за дијалог

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров сматра да дијалог између кијевских власти и представника југоистока Украјине под окриљем ОЕБС-а још постоје, уз услов да хитно буде повучена “криминална наредба ангажовања војске против становништва и да се обуздају радикални националисти”.

“Руска страна је потврдила да шансе за такав дијалог још постоје уз услов хитног повлачења криминалне наредбе о ангажовању армије против становништва и обуздавања радикалних националиста”, саопштило је синоћ руско Министарство иностраних послова после телефонског разговора шефа руске дипломатије са немачким колегом Франком Валтером Штајнмајером.

Лавров је, истовремено, рекао је да је забринут због информација о припреми украјинске армије уз подршку “Десног сектора” за напад на градове на југоистоку Украјине, укључујући Славјанск, после ослобађања европских војних посматрача у том граду.

Позвао је да се спречи да “кијевске безбедносне структуре и екстремисти доживе одлазак европских официра из Славјанска као сигнал за напад и понављање крвопролића који су починили у Одеси”, пренео је Итар-Тас с.

Штајнмајерје рекао да захвалан Москви за помоћ у ослобађању западноевропских официра, сложивши се да је неопходно хитно прекинути насиље и почети са испуњавањем договора утврђеним у Женевској изјави од 17. априла.

Филе: ЕУ допринела кризи у Украјини

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе оценио је да је ЕУ допринела тренутном сукобу у Украјини, јер је пропустила да схвати изјаве руског председника Владимира Путина о распаду бившег СССР.

“Нисмо озбиљно схватили оно што нам је пре неколико година рекао сам председник Путин. Тврдио је да је распад СССР била највећа катастрофа 20. века,” рекао је Филе у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Како тврди, на самиту НАТО – Русија у Букурешту 2008. године, био сам у соби кад је Путин изјавио да је Украјина “вештачка држава”.

“Пола нас се насмејало, пола нас није разумело. Али, сада схватамо и више нам није до смеха”, истакао је Филе.


Један коментар

  1. Ma nije istina. I vi nasijedate. Počistili su ih Rusi i sad ih gone. Provjerite malo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *