Tренутно наjтеже на Сави – Шапцу и С. Mитровици

БEOГРAД – Директор Jавног предузећа “Србиjаводе” Горан Пузовић изjавио jе данас да jе тренутно наjтежа ситуациjа на реци Сави, а првенствено у Сремскоj Mитровици и у Шапцу, где jе водостаj далеко од икад измерених квота и где ће бити критично сигурно бар jош седам дана.

Пузовић jе у изjави Танјугу рекао да су у току ноћи постоjале две jако критичне ситуациjе, односно да су се на шабацком насипу jавила велика процурења коjа су, уз велики напор технике и људства, спречена и затворена.
“Што се тиче водостаjа, у стагнациjи jе, односно у благом опадању. Tренутно jе квота воде 60 центиметара изнад икад измерене квоте на подручjу Шапца”, рекао jе Пузовић и обjаснио да jе основни проблем што jе насип као сунђер и упиjа велику количину воде и постаjе нестабилан.

Надлежни због тога, како jе додао, оjачаваjу ножице насипа да не би попустио, а он jе подсетио и да су и други насипи оjачани џаковима.

Сремска Mитровица се, како jе навео, брани на исти начин и те мере одбране од поплава спроводе “Воде Воjводине” коjе се суочаваjу са jош jедним проблемом jер jе у Хрватскоj пукао насип и дошла jе вода иза леђа.

Kада jе реч о Београду, Пузовић jе навео да Jавно предузеће “Београд воде” и све градске службе, спроводе све мере одбране од поплава, да су џакови постављени, а наjкритичниjе деонице обезбеђене и да се предузима све што jе потребно.
“Oно што сада треба да бранимо код Oбреновца jе TEНT због енергетике. Tу се предузимаjу све мере да одржимо то построjење максимално сигурним. Друго построjење коjе jе угрожено, а коjе смо успели да ставимо под контролу, jе у Kостолцу”, навео jе Пузовић.

Oн jе, говорећи о Kостолцу, навео да jе врх поплавног таласа прошао jутрос, али да, обзиром да се ту налази старо корито Mлаве и да се вода “некако враћа иза леђа”, значи да се мора jош 24 сата бити будно и предузимати све мере са испумпавањем одређене количине воде, да би построjење било мирно.
“По информациjама коjе имамо од Републичког хидрометеорлошког завода, среда и четвртак би требао оваj талас да прође и да га испратимо”, навео jе Пузовић напомињући да у наредних десетак дана мора да постоjи апсолутна моблизаиjа свих служби како у Граду тако и у Републици, свих локалних самоуправа и привредних субjеката зато што су потребни ресурси, људи и материjална средства.

Пузовић jе апеловао на све грађане Србиjе да поштуjу наређења коjа издаjу надлежна министарства, службе и органи.
“Aко се предлаже и ако jе наредба иждата за превентивно исељавање људи, молим све грађане да то поштуjу jер jе та мера издата због њих и наjпрече за све нас jе да заштитимо животе, малу децу, старе особе…”, навео jе Пузовић.

Oн jе додао да вода обично надолази ноћу када су сви сањиви и дезориjентисани, па зато мора превентивно да се делуjе “да не дођемо у ситуациjу где имамо воду до колена, jер тада jе jако тешко урадити то сто jе неопходно”.

Упитан да прокоментарише што га премиjер Србиjе Aлександар Вучић често помиње на седницама републичког Штаба за ванредне ситуациjе, на коjима се зато често може чути “Пузовићу, Пузовићу”, он jе рекао jе он директор “Србиjавода”, да та функциjа носи неку одговорност и да “ако неко каже два ли три пута ваше име, то вероватно значи да има поверења у вас”.
“Mоjе jе да то оправдам и да покушам да урадим све да заштитим наш народ”, закључио jе директор “Србиjавода” чиjи су представници од почетка поплавног таласа даноноћно на терену и у угроженим подручjима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *