Српски и руски тенкови у борби за победу на спектакуларном такмичењу

Ратко Паић

Ако је још почетком године било некакве недоумице око тога да ли ће забрујати српски тенкови и кренути у свој победнички поход, онда је сада сасвим јасно да хоће.

Дакле, овог лета ће се тешке борбене машине под знамењем Војске Србије прикључити руским и другим тенковима да би се борили за исти циљ – за победу над противницима.Међутим, колико год такав сценарио можда за некога садржи у себи призвук ратног вихора и у први мах буди асоцијације на сцене апокалипсе, ипак се на сву срећу не ради ни о чему сличном, него о правом пријатељском такмичењу у духу најбољих спортских традиција.

Наиме, српска страна је прихватила позив руског министра одбране Сергеја Шојгуа, ког је он упутио током своје посете Београду, да и Србија учествује у такмичењу у новој спортској дисциплини – тенковском биатлону. Дакле, министар одбране Србије Братислав Гашић је ових дана, током свог званичног боравка у Москви, присуствовао „балету руских тенкова“ уз музику, односно показној вежби елитне Таманске моторизоване дивизије, чија се оклопна возила на тај начин припремају за предстојећи тенковски биатлон. Гашић је том приликом изјавио у окружењу новинара да ће Војска Србије послати четири тенковске екипе, али њихов број ће изгледа бити дуплиран, што значи да ће Србија највероватније бити заступљена са осам тенкова на том такмичењу које ће ове године бити одржано у околини Москве, на војном полигону у месту Алабино, од 28. јула до 16. августа.

Подсетимо, тенковски биатлон је војни спорт коме се у Русији поклања све већа пажња, а његова прецизна правила кажу да се тај вид спорта састоји из трке тешких оклопних возила и из такмичења у прецизности њиховог наоружања. То конкретно подразумева гађање мета које се изненада и временски ограничено појављују, а посада сама одлучује која од њих представља највећу претњу и коју прво треба уништити, а за то су им на располагању топ, тенковски митраљез и противавионски митраљез на куполи тенка. И напослетку, предвиђено је и то да видео-камере и беспилотне летилице помно прате ово спектакуларно такмичење, како би омогућиле судијама тачно и фер суђење.

Иначе, да се ради о окупљању са изразито међународним карактером, најбоље говори чињеница да је до сада своје учешће потврдило чак 13 земаља, а како видимо, овај пут ће свој допринос развоју те спортске дисциплине дати и српски тенкисти, с обзиром да је министар Гашић након прве импресије да му се веома допало оно што је приказано на полигону Алабино, саопштио да се српске тенковске екипе већ увелико спремају за предстојеће одмеравање снага, и штавише да се надају победи, јер по његовим речима – „српска војска може да буде свакоме пандан“. Он је још додао да је Војска Србије током поплава показала своју способност јер је заједно са полицијом и жандармеријом, практично „изнела“ ту велику катастрофу.

А да је искључиво такав тимски рад основа сваког успеха, својевремено је говорио и највећи војсковођа из Другог светског рата, руски маршал Георгиј Жуков, који је рекао да је „уништење противника у борби – колективни, заједнички посао“. Стога, нема сумње да ће и предстојећи тенковски биатлон овог лета у Подмосковљу представљати један од начина да се сви учесници окушају у тимском раду, и како рече министар Гашић, да виде где се у овом тренутку налазе у техничком и оперативном смислу.
http://serbian.ruvr.ru/2014_05_26/Srpski-i-ruski-tenkovi-u-borbi-za-pobedu-na-spektakularnom-takmichenju-5150/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *