На Црвеном тргу одржана главна парада у земљи

У Москви на Црвеном тргу одржана је парада Победе у част 69. годишњице победе у Великом отаџбинском рату. У тој великој свечаности учествовало је око 11 хиљада војних лица, више од 150 јединица борне технике, у небу над гледаоцима и учесницима летело је 69 авиона и хеликоптера – толико је година прошло од Дана Победе 9. маја 1945. године.

Овог пута су организатори припремили неколико новитета. То су 15 јединица борних кола-80, бригаде поморске пешадије Црноморске флоте, која се базира у Севастопољу, као и оклопна кола повећане заштићености Тајфун.

Почетком свечане акције председник Русије Владимир Путин је честитао празник ветеранима. Он је назвао Дан Победе «симболом тријумфа» народа Русије и обећао да ће земља чувати свету успомену на учешће у рату. Шеф државе је истакао да су победу ковали не само код Москве и Стаљинграда, већ и на Курској избочини, и на Дњепру.

Морамо бити достојни подвига наших очева, дедова и прадедова. Они су се све до смрти борили против непријатеља, бранећи родну груду, отаџбину, уништили нацизам. Победу су приближили и на првој линији фронта, и у позадини, у партизанским одредима и илегалству, приближила ју је храброст Лењиграђана у опсади, као и заштитника Севастопоља, храброст хиљада војника, који су истрајали на фронту. У огорченим борбама код Москве и Стаљинграда, на Курској избочини и Дњепру одређен је био резултат Другог светског рата. Гвоздена воља совјетског народа, његова неустрашивост и истрајност су спасли Европу од ропства. Управо је наша земља терала фашисте све до њихове јазбине, све до њихове потпуне пропасти, победила по цену више милиона жртава и страшних искушења. Увек ћемо чувати ту свету непролазну славу, нећемо допустити издају и заборав хероја, оних, који нису штедели себе и сачували мир на планети.

Поред уобичајене технике Црвеним тргом су се возила борна кола са поморским пешадијцима Црноморске флоте. На Црвени трг су изашли и коњаници – ескорта Председничког пука.

У ваздушном делу параде учествовало је 69 авиона ВВС Русије – они су летели над тргом на висини од 200 метара. Укупно је учествовало 20 авијационих група ВВС, свака је јединствена по сложености постројења. Стратешки бомбардер Ту-160, такође познат као Бели лабуд, заједно с ваздушним танкером Ил-78 имитирали су пуњење горивом у ваздуху. На крају су летели ловачки авиони Су-25БМ на висини 300 метара са димовима у бојама руског триколора. Нико није остао равнодушан, – сматра руководилац редакције војних вести ИТАР-ТАС Виктор Литовкин.

Парада је била грандиозна, свечана, импресивна. Руска армија је била у савременим борним униформама, имала савремено оружје, били су системи за везу с новим атрибутима, они, који морају да буду код новог војника.

Црвени трг је први пут видео оно, што никада није било присутно приликом Параде Победе: борна кола Тајфун, противтенковски ракетни комплекси Хризантеме и зенитно-ракетни комплекси Тор-М2. Све је то демонстрирало читавом свету снагу руске армије, – уверен је главни редактор часописа Националне одбрана Игор Коротченко.

Парада на Црвеном тргу је убедљива демонстрација раста могућности оружаних снага Русије, који осигуравају безбедност државе од било којих ризика. Парада је излог армије. Уствари оно, што се предаје војсци: ново оружје, нови системи везе, нове међуконтинентално-балистичке ракете – све је то немогуће показати. Међутим, чак и оно, што је видео свет, оставило је јак утисак. Ми смо видели принципиално нову опрему оружаних снага Русије, то су нови делови оружја, којима се опскрбљују армија и морнарица.

Завршила се главна парада Русије маршем Опроштај Славенке, уз тај марш уједињени војни оркестар је напустио Црвени трг.

 http://serbian.ruvr.ru/2014_05_09/Na-Crvenom-trgu-odrzhana-glavna-parada-u-zemlji-5043/


Један коментар

  1. Uz marš”Oproštaj Slavenke”završila se,veličanstvena Parada,ipresivna,69god.Pobede nad fašizmom.Ono,što svetu nije jasno,što ne razume,nije to moć i snaga oružja,to je snaga Ruskog vojnika,čoveka,koji ljubi svoju otađbinu.Koji se s pijetetom seća,da su,nebrojeni,dedovi,očevi,sinovi Rusije,položili svoje živote za slobodu,ne samo svoje zemlje,no celokupnog Evropskog kontinenta.Jer,koliko je široka Rusija,toliko je,široka,topla i plemenita duša Slovenska.Nezahvalna Evropa,(još bi grcala pod fašističkom čizmo)sudila bi,za svaki treptaj,najkulturnijoj zemlji sveta,za njeno postojanje,za činjenicu,da NIKAD nije posegla za tuđom teritorijom.Danas,Evropa,udružila se s bolesnom,patološki izopačenom Amerikom,da sudi,globi i robi sve zemlje,sav ljudski rod.Majka Rusija je pokazala,da to neće iči tako lako.Zato su tako kivni na one,koji dostojanstveno štite svoju slobodu,svoje pravo na život dostojan čoveka.Samo mi,u zadnje vreme,negujemo nezdravu klicu roba,da ništa ne smemo,ne možemo.Odričemo se braće,stidimo se reći istinu(o,kako smo jadni i mali)plašimo se,dodvoravamo,lutamo poput slepca,neznano kud,neznano gde.Nismo bili mali u Balkanskim ratovima,u prvom,gde so porasli do neba,prevazišli ne moguće,pa drugi svetski.A,danas,Dačić kaže”podržaćemo Rusiju,dok ne uđemo u Evropu,a tada,tada ćemo zabiti nož u leđa braći,bićemo poput crnogoraca.Kolonijalna Evropa,umesto prezira,dobija ljubav,dali je kupila,ili strahom dobila,poznavajući nas,sigurno kupila.Gnusna Evropo,prokleti Briselu,nakazni Hagu.Gde su naši,srpski Predsednici,naši generali,gde nam je Šešelj,šta je njegova krivica?Verujete u Boga,u duši se nadate da ga nema,da nikada nećete ispaštati za greh koji činite.Verujem,Srbija neće oprostiti sve ovo što joj vlastita deca čine.Rusija je uzdanica,ravnoteža,surovoj sili.Živela Srbija,živela večna Rusija,naša mila braća,dok oni postoje,biće smeh,radost,bez njih,suze očaj i bol obespravljenih robova.Poz.obespravljenim i poštovanom Pečatu.Luna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *