Уручене награде Златни беочуг

Текст и фотографије Милан Тимотић

Међу овогодишњим добитницима одличја које додељује Културно-просветна заједница Београда је и Печатов новинар и уредник Љиљана Богдановић

Данас у културном огледалу Београда и српске културе представљамо нова лица Златног и Изванредног златног беочуга. Како је култура у највишем смислу потребнија моралном стању народа од било каквог материјалног стања, наши добитници су се показали као велики чувари моралне стабилности у овом тешком времену. Могу пристрасно рећи, гледајући вас, који оличавате наш град, да он на том плану стоји часно међу европским метрополама, иако смо у овом часу у односу према култури стигли до нулте тачке.“
Овим речима обратио се Милован Витезовић, председник КПЗ Београда, награђенима и њиховој публици окупљеној на свечаности уприличеној поводом уручивања Награде Златни беочуг за 2013. годину у суботу 12. априла на Великој сцени Народног позоришта. Реч је о признању које за трајни допринос култури Београда традиционално годишње додељује Културно-просветна заједница Београда.
Златни беочуг за животно дело добили су глумац Петар Божовић, композитор и теоретичар музике, академик Дејан Деспић и кореограф балета Владимир Логунов. Изванредни Златни беочуг добило је и Прво београдско певачко друштво.
Златни беочуг, одличје које су оснивачи наменили „онима који омогућавају успешнији духовни живот града Београда, негују духовне вредности и вреднују научна и културна достигнућа“ сада су добили: социолог образовања и културе, проф. др Зоран Аврамовић, ТВ емисија „Агапе“, редитељ, проф. Мирослав Мика Алексић, музички уметник Михаило Блам, новинар уредник Љиљана Богдановић, књижевник Зоран Богнар, књижевник и књижевни преводилац Миљурко Вукадиновић, публициста и сценариста Александар Гајовић, Галерија РТС-а, драматург и драмски писац Александар Ђаја. Међу овогодишњим добитницима су и драмски писац Јелица Зупанц, музички уметник Биљана Крстић, сликар, проф. Мирослав Лазовић, ансамбл „Легенде“, глумац Милорад Мандић Манда, кантаутор Ненад Милосављевић, диригент Дејан Савић и историчар уметности Слободан М. Стефановић.
„Златни беочуг од свог оснивања сведочи о личним културним, уметничким и просветним достигнућима, али и о месту наше културе у бројаници европских и светских култура. То је руководило жири да се ове године определи за ствараоце и посленике који су пред вама“, рекао је Витезовић.
На предлог жирија, Извршни одбор КПЗБ донео је и одлуку да Посебно признање − Повељу добију амбасадор Индонезије у Београду Семјуел Самсон и његов јапански колега Масафуми Куроки, као и ресторан „Синђелић“ (за трајни допринос угоститељству, култури и туризму).
Добитник Годишње награде Културно-просветне заједнице Београда је Драган Коларевић за допринос у раду КПЗБ.
На свечаној додели, одлуку жирија је прочитао и признања добитницима уручио председник, проф. др Дарко Танасковић, а говорио је и генерални секретар ове институције културе Живорад Ајдачић. Донатор награде је компанија „Митеко“.

Живорад Ајдачић: КОНТИНУИТЕТ

Ова 43. додела признања дешава се у години у којој обележавамо велики број значајних јубилеја: 100 година од почетка Великог рата, 625 година од Косовске битке, 275 година од рођења знаменитог просветитеља Доситеја Обрадовића, 200 година од рођења великог научника Јосифа Панчића, 150 година од рођења књижевника, комедиографа, Бранислава Нушића, 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића, 100 година од смрти великог композитора Стевана Мокрањца, 80 година од рођења песника Бранка Миљковића… Као баштиник културног континуитета, Културно-просветна заједница, од 1970. године, додељује годишњу престижну награду и признање Златни беочуг ствараоцима, научницима, уметницима, културним посленицима, ансамблима, установама и организацијама за трајни допринос култури Београда. Награда Златни беочуг је признање за заокружене духовне вредности и достигнућа, које континуирано повезују све оне који омогућују успешнији духовни живот града Београда и Србије…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *