RTS „ lajkovao“ jednoumlje

Piše Miodrag Zarković

Nedavni prilog Javnog servisa razotkrio je pune razmere pritiska vršenog protiv slobodnog izražavanja, a na čijem se udaru sada nalazi čak i takozvano „lajkovanje“ svakog internet sadržaja koje neki preterano revnosni strani agent može proglasiti nepoželjnim

Valjda je sve lakše kada ste skloni titoističkom jednoumlju – takvo političko i društveno opredeljenje ipak podrazumeva izvesno odsustvo odgovornosti, što značajno pojednostavljuje mnoge ljudske delatnosti, a naročito one koje se obavljaju u javnom prostoru. U to ime, ne mora da čudi lakoća s kojom Radio-televizija Srbije poslednjih godina uspeva da pronađe „TV lica“, poput novinarke Jelene Brkić, koja je pretprošle sedmice pripremila prilog o novoj vrsti prekršajnog, ili čak i krivičnog, izjašnjavanja.
Ta nova vrsta zove se „lajkovanje“, ali, nasuprot raširenoj dosetki, nema nikakve veze sa Lajkovcem, već sa podržavanjem (engleski „like“ – dopadanje) internet sadržaja. Kada pročitate, poslušate ili odgledate na internetu nešto sa čim se slažete, pa onda klikom „glasate“ za taj sadržaj da vam je dopadljiv, vi ste ga „lajkovali“ (što se očitava samo povećanim brojem glasova, ne i vašim podacima). A Javni servis i Jelena Brkić poručuju nam da to nije tako bezazleno kako se može činiti, za šta koriste primer Radomira Počuče i „Naših“, koji su medijski linčovani minulih sedmica. Osuđujućim prizvukom ocenjujući da je bilo mnogo onih koji su „na internetu podržali sadržaje zbog kojih su privedeni portparol posebnih jedinica policije Radomir Počuča i pripadnik organizacije ¸Naši‘ Ivan Ivanović“, Jelena Brkić daje reč Vladimiru Vodineliću, potpisanom kao profesoru prava:
„Ukoliko ste to ¸lajkovali‘, izrazili ste svoje mišljenje, dakle, govorili ste. Taj govor podjednako podleže ograničenjima kao i svaki drugi koji nije u skladu s Krivičnim zakonikom“, preti Vodinelić istomišljenicima „Naših“ i Počuče.
Novinarka zatim kao sagovornika uvodi izvesnog Đorđa Krivokapića, sa Fakulteta organizacionih nauka, koji odlazi i dalje, pa kaže da, ako sudsko kažnjavanje onih koji su „lajkovali“ nešto i nije moguće, onda je potrebna barem društvena osuda:
„To znači da javnost i pojedinci mogu prikupiti podatke i napraviti listu svih koji su ¸lajkovali‘ i ¸šerovali‘ Počučin status, pa onda to pretvoriti u aplikaciju koja bi mogla da pokaže ko su vaši prijatelji na Fejsbuku ili Tviteru koji su ¸lajkovali‘ ili ¸šerovali‘ taj status.“
„¸Lajkujte‘ odgovorno ili budite spremni da i sami odgovarate“, zaključila je Jelena Brkić svoj nesvakidašnje zloćudni prilog, koji nas je kristalno jasno podsetio da je u titoizmu i ostalim ideološkim tiranijama zaista sve lakše – osim slobodoumlja i slobodnog izražavanja, koje je neizmerno složenije i tegobnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *