РТС „ лајковао“ једноумље

Пише Миодраг Зарковић

Недавни прилог Јавног сервиса разоткрио је пуне размере притиска вршеног против слободног изражавања, а на чијем се удару сада налази чак и такозвано „лајковање“ сваког интернет садржаја које неки претерано ревносни страни агент може прогласити непожељним

Ваљда је све лакше када сте склони титоистичком једноумљу – такво политичко и друштвено опредељење ипак подразумева извесно одсуство одговорности, што значајно поједностављује многе људске делатности, а нарочито оне које се обављају у јавном простору. У то име, не мора да чуди лакоћа с којом Радио-телевизија Србије последњих година успева да пронађе „ТВ лица“, попут новинарке Јелене Бркић, која је претпрошле седмице припремила прилог о новој врсти прекршајног, или чак и кривичног, изјашњавања.
Та нова врста зове се „лајковање“, али, насупрот раширеној досетки, нема никакве везе са Лајковцем, већ са подржавањем (енглески „like“ – допадање) интернет садржаја. Када прочитате, послушате или одгледате на интернету нешто са чим се слажете, па онда кликом „гласате“ за тај садржај да вам је допадљив, ви сте га „лајковали“ (што се очитава само повећаним бројем гласова, не и вашим подацима). А Јавни сервис и Јелена Бркић поручују нам да то није тако безазлено како се може чинити, за шта користе пример Радомира Почуче и „Наших“, који су медијски линчовани минулих седмица. Осуђујућим призвуком оцењујући да је било много оних који су „на интернету подржали садржаје због којих су приведени портпарол посебних јединица полиције Радомир Почуча и припадник организације ¸Наши‘ Иван Ивановић“, Јелена Бркић даје реч Владимиру Водинелићу, потписаном као професору права:
„Уколико сте то ¸лајковали‘, изразили сте своје мишљење, дакле, говорили сте. Тај говор подједнако подлеже ограничењима као и сваки други који није у складу с Кривичним закоником“, прети Водинелић истомишљеницима „Наших“ и Почуче.
Новинарка затим као саговорника уводи извесног Ђорђа Кривокапића, са Факултета организационих наука, који одлази и даље, па каже да, ако судско кажњавање оних који су „лајковали“ нешто и није могуће, онда је потребна барем друштвена осуда:
„То значи да јавност и појединци могу прикупити податке и направити листу свих који су ¸лајковали‘ и ¸шеровали‘ Почучин статус, па онда то претворити у апликацију која би могла да покаже ко су ваши пријатељи на Фејсбуку или Твитеру који су ¸лајковали‘ или ¸шеровали‘ тај статус.“
„¸Лајкујте‘ одговорно или будите спремни да и сами одговарате“, закључила је Јелена Бркић свој несвакидашње злоћудни прилог, који нас је кристално јасно подсетио да је у титоизму и осталим идеолошким тиранијама заиста све лакше – осим слободоумља и слободног изражавања, које је неизмерно сложеније и тегобније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *