Ima li ovde pro-Rusa?

Piše Miodrag Zarković

Ima pojedinih slučajeva u kojima su televizije ipak nemoćne, pa i ne zaslužuju osudu zbog nesavesnog delovanja. Takav bi mogao da bude prilog televizije B92 o pitanju određivanja Srbije prema ukrajinskoj krizi. U prilogu, prikazanom u petak 28. marta, reč su dobili Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju i Majkl Devenport, šef misije EU u Srbiji. I, neko bi pomislio da je B92 napravila ispad, odstupanjem od svojih izvikanih pravila – kojih se, inače, retko kada i pridržava – o zastupljenosti obeju strana. Primedba bi mogla da glasi: neopravdano su izostavljeni proruski sagovornici. A, koji proruski sagovornici, da prostite?! Kome je to B92 pa mogla da se obrati?
Uostalom, u odnosu na Vejvodu, Devenport je bio sasvim pristojan proruski sagovornik.
***
Zato je B92 ipak odgovoran za poremećen odnos prema državi Srbiji, najbolje očitan u poređenju odnosa B92 prema drugim, naročito zapadnim zemljama. U prilogu o mogućim pomacima u istrazi o ubistvu jagodinskog novinara Milana Pantića, novinarka B92 je rekla i ovo: „Ne želeći da komentariše detalje iz istrage, Veran Matić potvrđuje da postoji jedan zanimljiv svedok, ali da zapadnoevropska zemlja u kojoj živi za sada odbija saradnju.“ Posle čega je sve dodatno pojasnio lično Matić, inače predsednik Komisije za ispitivanje ubistva novinara, a istovremeno i glavni urednik B92:
„Ne dobijamo adekvatnu saradnju od te zemlje i moraćemo tokom iduće nedelje da učinimo dodatni napor, preko međunarodne pravne pomoći, kako bismo došli u situaciju da saslušamo i tu, čini mi se, veoma bitnu osobu.“
Sve smo, dakle, saznali, osim toga koja je to zemlja u pitanju. Iz nekih razloga, koji se sasvim moguće – i razumljivo – tiču obzira prema neimenovanoj državi, nije navedeno koja je to zapadnoevropska zemlja od koje „ne dobijamo adekvatnu saradnju“. U svakom slučaju, vidljivo je koliko se B92 potrudio da bude obziran prema toj, neimenovanoj, dabome, zapadnoevropskoj zemlji. Ali, zašto B92 nikada ne pokazuje ni približno toliko poštovanja i uvažavanja prema sopstvenoj državi Srbiji (ukoliko je to zaista matična država ove TV kuće), koju nesputano blati, kleveće, sumnjiči i ogovara na svakom koraku?
Hoćemo li dočekati da na B92 Srbija nailazi na jednako ophođenje kao i neimenovana zapadnoevropska država?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *