Има ли овде про-Руса?

Пише Миодраг Зарковић

Има појединих случајева у којима су телевизије ипак немоћне, па и не заслужују осуду због несавесног деловања. Такав би могао да буде прилог телевизије Б92 о питању одређивања Србије према украјинској кризи. У прилогу, приказаном у петак 28. марта, реч су добили Иван Вејвода, директор Балканског фонда за демократију и Мајкл Девенпорт, шеф мисије ЕУ у Србији. И, неко би помислио да је Б92 направила испад, одступањем од својих извиканих правила – којих се, иначе, ретко када и придржава – о заступљености обеју страна. Примедба би могла да гласи: неоправдано су изостављени проруски саговорници. А, који проруски саговорници, да простите?! Коме је то Б92 па могла да се обрати?
Уосталом, у односу на Вејводу, Девенпорт је био сасвим пристојан проруски саговорник.
***
Зато је Б92 ипак одговоран за поремећен однос према држави Србији, најбоље очитан у поређењу односа Б92 према другим, нарочито западним земљама. У прилогу о могућим помацима у истрази о убиству јагодинског новинара Милана Пантића, новинарка Б92 је рекла и ово: „Не желећи да коментарише детаље из истраге, Веран Матић потврђује да постоји један занимљив сведок, али да западноевропска земља у којој живи за сада одбија сарадњу.“ После чега је све додатно појаснио лично Матић, иначе председник Комисије за испитивање убиства новинара, а истовремено и главни уредник Б92:
„Не добијамо адекватну сарадњу од те земље и мораћемо током идуће недеље да учинимо додатни напор, преко међународне правне помоћи, како бисмо дошли у ситуацију да саслушамо и ту, чини ми се, веома битну особу.“
Све смо, дакле, сазнали, осим тога која је то земља у питању. Из неких разлога, који се сасвим могуће – и разумљиво – тичу обзира према неименованој држави, није наведено која је то западноевропска земља од које „не добијамо адекватну сарадњу“. У сваком случају, видљиво је колико се Б92 потрудио да буде обзиран према тој, неименованој, дабоме, западноевропској земљи. Али, зашто Б92 никада не показује ни приближно толико поштовања и уважавања према сопственој држави Србији (уколико је то заиста матична држава ове ТВ куће), коју неспутано блати, клевеће, сумњичи и оговара на сваком кораку?
Хоћемо ли дочекати да на Б92 Србија наилази на једнако опхођење као и неименована западноевропска држава?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *