Сарадња упркос тужбама

Неће бити повлачења међусобних тужби за геноцид, али судови нек се баве питањима из прошлости, а ми ћемо се бавити будућношћу, рекли су после састанка у Београду Весна Пусић и Александар Вучић.

Недељу дана уочи главне расправе пред Међународним судом правде у Хагу по тужби Хрватске и противтужби Србије за геноцид, у Београд је дошла прва потпредседница Владе Хрватске и министарка спољних и европских послова Весна Пусић. После састанка са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем саопштено је да тужбе неће бити повучене.

Тема разговора била су, како је рекао Вучић, сва важна питања – економска сарадња, проблеми несталих особа на којима инсистира хрватска страна, стамбено збрињавање избеглица на којем инсистира српска страна, питање ћирилице и латинице.

Пусићева и Вучић саопштили су на конференцији за новинаре да неће бити повлачења међусобних тужби за геноцид, али су се сагласили да судови треба да се баве питањима из прошлости, а да званичници две државе треба да се баве питањима која су важна за будућност.

Српска страна је, каже Вучић, изнела свој став и сматра да је најважније шта ћемо да радимо у будућности, а свако ће се са своје стране борити да пред судом докаже да су ставови изнети у тужби и у противтужби истинити.

“Да ли ће бити продуктивно или не – плашим се да нико неће имати превелику срећу од тога”, рекао је Вучић и додао да је сигуран да ће разговор о осталим темама који је имао с гошћом из Хрватске, донети бољитак и напредак у међусобним односима две земље и њихових грађана.

Хрватска министарка је поновила познати став Загреба да, упркос напорима, нису испуњени услови за повлачење тужбе за геноцид, пре свега они који се односе на решавање проблема несталих.

Четворонедељно изношење доказа пред међународним судом у Хагу неће бити пријатно, али је на представницима власти у Београду и Загребу да не дозволе да се та атмосфера прелије на актуелан односе две државе, поручили су Пусићева и Вучић.

Пусићева напомиње да чак ни коначна пресуда неће ставити тачку на причу о узроцима рата и одговорности за ратна догађања, али је напоменула да ће то бити тема за историчаре, а не за политичаре.

Вучић је Пусићевој, као што је и обећао приликом посете Загребу, уручио више од 38.000 фотографија територије Хрватске које је Војска снимила из ваздуха још шездесетих година прошлог века.

Весна Пусић поподне треба да се састане с министром спољних послова Србије Иваном Мркићем.

http://www.rts.rs/

5 коментара

  1. ППВ У ОСТАВЦИ рече сарадња како и накоји начин после свих зала које је нам урадила НДХа и ова Туђманова. Може он причати лепе приче које ми Крајишници неможемо прихватити јер нас ОПОМИЊЕ: Јасеновац, Јадовно,Гудовац, Пребиловићи,Тења,Вуковар ДУДИК, срушене српске цркве,Олуја,Бљесак, Масленица и Медачки Ђеп. ППВ прескаче преко ТИХ ОГРОМНИХ ЖРТАВА клечи пред КАПТОЛОМ И ПРОТЕСТАНТИМА да нас преобрази. ДОКЛЕ БРЕ ДА СЛУШАМО ЛАЖИ БРАЋО СРБИ.

  2. Poštovana gospodo,
    Ko to tako brzo briše “slobodnu misao Srbije.Alal vera-efikasni ste.I,ne možemo dalje stići nego,tu gde jesmo,pitam,ZAĐTO?-Luna.

    • Поново морам да напоменем да пажљиво прочитате упутства за писање коментара. Најважније је, пре свега, да се држите теме текста који коментаришете. Друго, епску поезију о савременим политичким приликама ипак пишите на неком другом сајту примеренијем Вашем надахнућу.

  3. Ovde ne treba komentara, sve je jasno vec u naslovu.

  4. Nase nacionalne interese i dostojanstvo moraju uvek da budu sastavni deo svih pregovora i razgovora. Narocito je to vazno u ovom sudjenju. Nije dobro ni sto smo mi umesto tuzbe morali da odgovaramo nekakvom protiv-tuzbom, niti je dobro da vodimo ikakve razgovore o povlacenju, a kamoli, da ne daj Boze, povucemo tuzbu.
    Neka se utvrde cinjenice. Ovo nam je sansa da ispravimo katastrofalne greske u priznavanju nepocinjenog. Ako ovu sansu propustimo necemo dobiti drugu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *