Почетак „преговора“ са Уставним судом

Пише Миодраг Зарковић

Први прави протест у новој години уприличиће косметски Срби, који 21. јануара долазе у Београд како би подсетили Уставни суд на неиспуњена обећања и занемарене дужности

Ако постоји неко ко се у вези са Косовом и Метохијом – што би рекао један ранији овдашњи владар – држи Устава и закона као пијан плота, онда је то Привремена скупштина Косова и Метохије, образована лета прошле године и састављена од последњих легитимних представника Србији оданог народа у окупираној покрајини. Због врло строгог поштовања важећег српског Устава, ово тело је и ставило у свој назив реч „привремена“, који би био уклоњен када би Народна скупштина, као врховни законодавни орган у држави, признала Скупштину КиМ као сталну.

Пошто се, међутим, Народна скупштина још није огласила по захтеву Привремене скупштине Космета да буде препозната, онда је ова друга решила да ипак сама предузме логичан наредни корак, који, притом, може да се испостави и као правно ваљан: на свечаној седници одржаној 14. јануара у Звечану, једногласно је усвојена одлука да из назива тела буде уклоњена реч „привремена“. Правни тим Скупштине дао је следеће образложење: пошто највиши државни органи не делају, или одбијају да делају, сходно својим Уставним овлашћењима и обавезама, онда се њихове надлежности и обавезе могу пренети на нижа тела, као што је покрајинска скупштина, те је ова у то име променила свој назив.

[restrictedarea]

Наравно да овде није реч о пуком спору око назива неке установе, већ о суштини борбе народа из четири северне општине Космета да остане у правном оквиру матичне државе Србије. У складу са Уставом, наиме, Србија има две покрајине, Војводину на северу и Косово и Метохију на југу. Пошто Војводина има своју покрајинску скупштину (па и владу, али о томе другом приликом) ред је да је има и Космет. С обзиром на то да састав неке скупштине може да изабере само народ на непосредним изборима, као и на то да су последњи народни представници који су изабрани по законима Србије управо они посланици локалних скупштина који су летос образовали Привремену скупштину, онда и није неразумљиво што доскоро привремена, а сада пуноправна, Скупштина Косова и Метохије препознаје себе као носиоца државног суверенитета Србије на подручју јужне покрајине. Као што је и разумљиво то што званични Београд, до гуше у преговорима са Приштином уз посредство Брисела, сасвим занемарује ту скупштину, било некада као привремену, било сада као сталну.

Свакако да би коначну реч о свему овоме морао да изрекне Уставни суд Србије. Али, ту долазимо до нове тешкоће, пошто се Уставни суд већ годину и по дана не изјашњава о законитости преговора Београда и Приштине, па самим тим ни о свему што је проистекло из њих а што је, у крајњем случају, изнудило стварање Скупштине КиМ. Како би подсетили Уставни суд на обавезу да пресуђује у оваквим стварима, посланици Скупштине КиМ договорили су на поменутом заседању у Звечану да у уторак, 21. јануара, у Београду одрже протестни скуп баш испред Уставног суда.

Датум је изабран симболично, због тога што тога дана почињу и преговори Србије са Европском унијом, за које је пак услов био фамозни „напредак Београда у преговорима са Приштином“. Најмање два аутобуса, а можда и више (уколико се одборницима Скупштине КиМ у овом протесту прикључи још неко) стога ће баш на тај датум још једном затражити од Уставног суда да се најзад огласи. Подсетимо, слично окупљање уприличили су и лане, у фебруару, када су такође протестовали испред Уставног суда; надају се да ће сада њихов долазак у престоницу имати ипак више ефекта него ономад, када им је одговорено касније прекршеним обећањима.

Поред одлуке о протесту у Београду, на врло живахној седници (на Космету су, изгледа, чак и свечани скупови бурнији него они радни у остатку Србије!) расправљало се о многим важним питањима. Најављена је могућност одржавања новог референдума, попут оног од Сретења 2012. године, који би показао ко заиста ужива подршку народа у четири северне општине, али и могућност оснивања владе Косова и Метохије, па чак и оружаних снага (војске и полиције). Одборници су гласним тапшањем и одобравањем поздравили сваки од ових предлога, али исти нису били стављени на гласање, јер је процењено да би најпре морао правни тим Скупштине да изрекне своје мишљење о тим могућим корацима.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Бивша привремена а од 15 Јануара стална скупштина КОСМЕТСКИХ СРБА! На тој скупштини Срби Донели су важне одлуке за свој опстанак у држави Србији.Можда заљубљеницима у ЕУ и НАТО интеграцију неће се свидети одлуке о својој одбрани па било то полицијски или војно. Исто тако изречене подршке како они кажу о
    њиховом владици Артемију.Гос Зарковићу хвала вашем присуству и
    НАШЕМ ПЕЧАТУ да објави скуп Срба са КОСМЕТА почев од Боже до
    овог Боже дај 21 Јануара ето мало и сиболике званични Београд оде
    клечећи а ови усправно у свој Београд и УСТАВНИ СУД.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *