Додик: Самосталност РС поставити као државни циљ

БAЊAЛУKA – Председник Републике Српске (РС)Mилорад Додик поручио jе да ће РС постоjати и бити све jача и да њена самосталност треба да се постави као државни и политички циљ.

Додик jе рекао да jе пре тога потребно поштовати Деjтонски споразум и из њега искористити “шта се може”, додавши да “БиХ не може да опстане, jер нема довољно политичке љубави за њу”.

Oн jе за РTРС казао да ниjедно решење на нивоу БиХ ниjе добро за РС коjа “осећа огроман терет чињенице да се налази у БиХ, али да на отимања надлежности у раниjем периоду мора да се одговори искључиво политичким средствима”.

Додик jе упозорио да ће РС, уколико се настави такав след догађаjа, испоставити своj захтев за самосталношћу “jер од БиХ нема ништа”.

Говорећи о обележавању Дана и крсне славе Републике, 9. jануара, и недоласку званичника из федерациjе БиХ на свечаност, он jе рекао да то говори о самоj БиХ. “Ни ми не волимо БиХ, па jе логично да ни они не воле Српску, али она због тога неће бити слабиjа”.

Kоментаришући морбидну “честитку” бошњачких организациjа поводом Дана Републике, коjа подсећа на ратна дешавања, Додик jе рекао да jе она дошла из федерациjе БиХ, а не из Српске, коjа ниjе вођена политиком етничке мржње.
“Tо што други мисле да РС не треба да постоjи jе њихов проблем. РС jе добро место за живот свих и у њоj живи значаjан броj Бошњака и Хрвата коjи могу да jе не воле, али jе важно да поштуjу њене законе”, рекао jе он.

Додик jе наjавио и да ће у овоj, изборноj, години показати енергиjу за jош jедну победу “и то не због себе, већ управо због скороjевића коjи покушаваjу да све што се створило и направило уруше, коjи немаjу ни минимум карактера да признаjу оно што ваља и шта jе урађено”.

Додик jе навео, поводом оптужби опозициjе и поjединих медиjа о његовом имовинском стању, да jе био богат пре него што jе ушао у политику и подсетио да jе приватни бизнис затворио када jе почео да се бави политиком.

 

Патриjарх Иринеj:Српскоj jе потребно jединство у добром

Патриjарх српски Иринеj поручио jе данас у Бањалуци да jе Републици Српскоj и Србиjи потребно jединство у свему што jе добро, а Србе у БиХ позвао да остану верни Богу и своjоj вери.

Патриjарх jе, након литургиjе поводом Дана Републике Српске и крсне славе – Сфетог Стефана, приметио да у том ентитету постоjи велики броj партиjа, да jе штета да се оне свађаjу и да би за добробит народа њихов циљ требало да буде исти.

Представницима власти Српске, патриjарх jе пожелео да делуjу на свему што jе за добро народа.

Након литугриjе у Саборном храму Христа Спаситеља, патриjарх jе рекао да jе радостан што се данас налази у Бањалуци
истакавши да jе само jедан пут целисходан, а то jе пут господњи.

Поглавар СПЦ jе позвао народ Српске да “храбро и сигурно држе стег овог народа”, подсетивши да jе “оваj краj много пострадао“ и изразио наду да “иако се налазимо у великим искушењима, веруjе да нас господ неће оставити…“.

Цитираjући Његоша о „страдањима“, патриjарх jе позвао вернике да се “држе цркве коjа jе увек делила судбину свог народа…“.
„Данас смо силом прилика расеjани диљем света…, а црква jе ту да прихвати народ, води и сачува његово име, jезик и културу, а то jе њена велика мисиjа и у прошлости и биће у будућности“, рекао jе патриjарх Иринеj.

Литургиjи су присуствали председници РС-а, Скупштине и владе, Mилорад Додик, Игор Радоjичић и Жељка Цвиjановић, министар правде и државне управе Србиjе Никола Селаковић и друге званице.

У Kултурном центру Бански двор данас ће бити одржана свечана академиjа, а потом приjем у згради Владе РС-а. Свечаноj академиjи ће присуствовати премиjер Србиjе Ивица Дачић, миистар спољних послова Иван Mркић, министарка за енергетику Зорана Mихаjловић и министар Селаковић

Aгенциjа фена jе jавила да обележавање Дана РС ниjе прихватљиво за Бошњаке у том ентитету.

Потпредседник Народне скупштине Рамиз Салкић, између осталог, jе рекао да одбиjање да учествуjу у слављу посвећеном овом датуму, ниjе негирање Устава БиХ, већ легитиман начин да покажу како не прихватаjу одлуке коjе су у прошлости донесене без Бошњака и против интереса Бошњака.

Један коментар

  1. Срби из бивше Аустро-Угарске донели одлуку са ким и у којој држави жели живјети, та одлука није испоштована донешена је друга
    која је Краљевину Србију и Србе све укупно коштала највећом ценом
    остали смо без Краљевине и више од два милијуна убијених Срба.Дали је настало време поновног уједињења највише зависи од памети Срба укупно. Срећна слава и годишњица Републике Српске!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *