Дмитриј СЕДОВ: Правда кошта новца … и динамита

Због чега је Европска комисија запретила да ће забранити гасовод “Јужни ток” на њеној територији и на присаједињујућим областима?

“Могу рећи искрено и отворено да “Јужни ток” неће деловати на територији Европске Уније, уколико не буде у складу са законодавством Европске Уније” – изјавио је званичник енергетског ресора Европске комисије, Клаус-Дитер Борхарт. Због чега је сер Борхарт тако срдит према “Јужном току”?

Ради се о томе да по законима ЕУ снабдевач гасом не може истовремено бити и власник цеви кроз које се тај гас упумпава потрошачима. Рекло би се да је то у складу са потребама демократије, јер се на тај начин елиминише енергетски монопол. И шта се онда догађа? Руси и Срби ће располагати цевима по свом нахођењу, а друга заинтересована лица ће стојати са стране и сисати своје шапе.

Дакле, да ли можете замислити, тоталитарна Русија дозвољава још недодемократизованој Србији да чини свакакве безобразлуке на својој територији, а земље које сисају шапе, не могу ништа учинити. Не могу да заврну вентил Србима, у складу са својим демократским начелима.

А рецимо кад би власник цеви био немачкиWintershall, тада би се могли увредити због Срба, који супротно европским стандардима ограничавају самосталност Албанаца у јужним деловима земље. Не дозвољавају тим Албанцима да се присаједине са Косовом. Због тога би се могао на пар недеља заврнути “Плави ток”, што је посебно ефикасан метод у зимском периоду.

Уосталом “Газпром” као представник ауторитарне државе, нипошто неће подржати пориве Албанаца за стварањем “Велике Албаније” и наставиће да снабдева гасом земљу која не испуњава европске стандарде.

Из перспективе Европске Уније то стање треба променити, али са становишта здравог разума испада да Европљани желе да прошире постојећи систем санкција. Ако се све до сада отпадничким државама попут Ирана или Кубе забрањивало да тргују својом робом, сад се може испоставити да ће понекоме забранити и њену куповину.

Компликована је то ствар – заводити поредак по целом свету. Компликована и убитачна. Јер Wintershallће затражити од владе да им надокнади штету због застоја са цевима. И куд ћеш онда? Правда је увек вредела великог новца.

Истина, постоје и несугласице. Накрупнија бирократија у свету, европска, планира да обави усаглашавање забране током неколико наредних година. А “Газпром” је већ нашао у Србији купце за 63 милијарде кубних метара гаса годишње и спреман је да у скорије време крене са продајом.

Стање је очајно. Док прође усаглашавање, док Србију угурају у ЕУ, проћи ће године и руске гасџије ће у српској енергетици заузети чврсте позиције. А то је можда најважније за земљу која без јефтине енергије не може да заустави привредни пад.

А можда и “Гаспром” неће бити вољан да добровољно продајеWintershall-у своје цеви. Шта тада да радимо?

Да можда позовемо косовске екстремисте? Они имају солидне навике по питањима диверзија по инфраструктурним објектима. Наравно, они ће затражити новац за динамит, а за саму услугу – можда и неће. Ипак су то пријатељи.

Може бити, па то и крене.

“Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

2 коментара

  1. He, he pa ti ugljovodonici su i dalje prava stvar. Zamislite bezobrazluk sve to sto pojedine drzave imaju na svojim teritorijama je opste dobro i pristup tome imaju svi na kugli zemaljskoj i placaju onoliko koliko hoce. Kada se neka zemljica drzne da to osporti oni im ,,izvezu,,demokratiju preko dinkica,djelica i drugih vucibatina koji sve to daju za badava. Ovaj nas narod nije svestan sta gubi gasenjem javnih preduzeca, dal je u nekom kolektivnom bunilu il ludilu. Kazu ,,struja je u Srbiji jeftina,, pa nasi preci su iz tog razloga i pravili elektrane da bi njihovi potomci, tj mi imali jeftine energente. U drugome ratu odlucujuce bitke vodjene su upravo za naftonosna polja u Africi i Kaspijskoj oblasti. Izlupao ih je Staljin pa nisu imali sa cime da beze, vec pesaka. Sada to rade perfidnije i kurvinski. Evropa nema vise nista, sve su iskopali i potrosili al nikako da shvate da oni koji imaju to sto njima treba imaju i cime da BRANE. Nebi bilo lose da se pozabave posmatranjem polarnih lisica, kad zaduva vetar i hladno je one same sebi duvaju u d..e, da ne gube energiju. Evo vam materijala evroljupci da pisete komentare. Zamislite jednog evropskog trgovca gasom, normalno sa licencom, na jahti usred oceana sa mladom pratnjom a dolarcici u bujici teko od prodaje ruskog gasa, jelte po trecem paketu mera evrposke energetske komisije oni nemogo da distribuiraju svoj sopstveni gas. Imam utisak da ce se ovo ipak resiti ,,ceskaranjcem,, na svetskom nivou.

  2. A,да “Гаспром”мало стисне вентиле на северном току,и на гасоводима
    кроз Украјину,а шта онда??????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *