Dmitrij SEDOV: Pravda košta novca … i dinamita

Zbog čega je Evropska komisija zapretila da će zabraniti gasovod “Južni tok” na njenoj teritoriji i na prisajedinjujućim oblastima?

“Mogu reći iskreno i otvoreno da “Južni tok” neće delovati na teritoriji Evropske Unije, ukoliko ne bude u skladu sa zakonodavstvom Evropske Unije” – izjavio je zvaničnik energetskog resora Evropske komisije, Klaus-Diter Borhart. Zbog čega je ser Borhart tako srdit prema “Južnom toku”?

Radi se o tome da po zakonima EU snabdevač gasom ne može istovremeno biti i vlasnik cevi kroz koje se taj gas upumpava potrošačima. Reklo bi se da je to u skladu sa potrebama demokratije, jer se na taj način eliminiše energetski monopol. I šta se onda događa? Rusi i Srbi će raspolagati cevima po svom nahođenju, a druga zainteresovana lica će stojati sa strane i sisati svoje šape.

Dakle, da li možete zamisliti, totalitarna Rusija dozvoljava još nedodemokratizovanoj Srbiji da čini svakakve bezobrazluke na svojoj teritoriji, a zemlje koje sisaju šape, ne mogu ništa učiniti. Ne mogu da zavrnu ventil Srbima, u skladu sa svojim demokratskim načelima.

A recimo kad bi vlasnik cevi bio nemačkiWintershall, tada bi se mogli uvrediti zbog Srba, koji suprotno evropskim standardima ograničavaju samostalnost Albanaca u južnim delovima zemlje. Ne dozvoljavaju tim Albancima da se prisajedine sa Kosovom. Zbog toga bi se mogao na par nedelja zavrnuti “Plavi tok”, što je posebno efikasan metod u zimskom periodu.

Uostalom “Gazprom” kao predstavnik autoritarne države, nipošto neće podržati porive Albanaca za stvaranjem “Velike Albanije” i nastaviće da snabdeva gasom zemlju koja ne ispunjava evropske standarde.

Iz perspektive Evropske Unije to stanje treba promeniti, ali sa stanovišta zdravog razuma ispada da Evropljani žele da prošire postojeći sistem sankcija. Ako se sve do sada otpadničkim državama poput Irana ili Kube zabranjivalo da trguju svojom robom, sad se može ispostaviti da će ponekome zabraniti i njenu kupovinu.

Komplikovana je to stvar – zavoditi poredak po celom svetu. Komplikovana i ubitačna. Jer Wintershallće zatražiti od vlade da im nadoknadi štetu zbog zastoja sa cevima. I kud ćeš onda? Pravda je uvek vredela velikog novca.

Istina, postoje i nesuglasice. Nakrupnija birokratija u svetu, evropska, planira da obavi usaglašavanje zabrane tokom nekoliko narednih godina. A “Gazprom” je već našao u Srbiji kupce za 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje i spreman je da u skorije vreme krene sa prodajom.

Stanje je očajno. Dok prođe usaglašavanje, dok Srbiju uguraju u EU, proći će godine i ruske gasdžije će u srpskoj energetici zauzeti čvrste pozicije. A to je možda najvažnije za zemlju koja bez jeftine energije ne može da zaustavi privredni pad.

A možda i “Gasprom” neće biti voljan da dobrovoljno prodajeWintershall-u svoje cevi. Šta tada da radimo?

Da možda pozovemo kosovske ekstremiste? Oni imaju solidne navike po pitanjima diverzija po infrastrukturnim objektima. Naravno, oni će zatražiti novac za dinamit, a za samu uslugu – možda i neće. Ipak su to prijatelji.

Može biti, pa to i krene.

“Fond strateške kulture” (srb.fondsk.ru)

2 komentara

  1. He, he pa ti ugljovodonici su i dalje prava stvar. Zamislite bezobrazluk sve to sto pojedine drzave imaju na svojim teritorijama je opste dobro i pristup tome imaju svi na kugli zemaljskoj i placaju onoliko koliko hoce. Kada se neka zemljica drzne da to osporti oni im ,,izvezu,,demokratiju preko dinkica,djelica i drugih vucibatina koji sve to daju za badava. Ovaj nas narod nije svestan sta gubi gasenjem javnih preduzeca, dal je u nekom kolektivnom bunilu il ludilu. Kazu ,,struja je u Srbiji jeftina,, pa nasi preci su iz tog razloga i pravili elektrane da bi njihovi potomci, tj mi imali jeftine energente. U drugome ratu odlucujuce bitke vodjene su upravo za naftonosna polja u Africi i Kaspijskoj oblasti. Izlupao ih je Staljin pa nisu imali sa cime da beze, vec pesaka. Sada to rade perfidnije i kurvinski. Evropa nema vise nista, sve su iskopali i potrosili al nikako da shvate da oni koji imaju to sto njima treba imaju i cime da BRANE. Nebi bilo lose da se pozabave posmatranjem polarnih lisica, kad zaduva vetar i hladno je one same sebi duvaju u d..e, da ne gube energiju. Evo vam materijala evroljupci da pisete komentare. Zamislite jednog evropskog trgovca gasom, normalno sa licencom, na jahti usred oceana sa mladom pratnjom a dolarcici u bujici teko od prodaje ruskog gasa, jelte po trecem paketu mera evrposke energetske komisije oni nemogo da distribuiraju svoj sopstveni gas. Imam utisak da ce se ovo ipak resiti ,,ceskaranjcem,, na svetskom nivou.

  2. A,da “Gasprom”malo stisne ventile na severnom toku,i na gasovodima
    kroz Ukrajinu,a šta onda??????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *