300.

Милорад Вучелић, главни уредник

Никада ниједна држава није на неку туђу ломачу налагала толико своје суверености, територија, традиције, историје, идентитета, резултата борбе и самопрегора читавих нараштаја као што то чини данашња Србија. И та ломача се тек распламсава и захтева ко зна шта и колико. Изгледа да ће горети све дотле док на нашем згаришту  не остану само угарци. У одблесцима тог живог огња виде се са свих страна само лица наших владајућих политичара који  славе своје највеће победе у историји а покушавају, не бирајући  средства,  да их прикажу као опште и народне тријумфе.

Количина тих лажи и безобзирне пропаганде је толико велика да готово онемогућава нацији и сваком грaђанину да се суочи са својим непосредним и стварним животом. Да би се окарактерисала наша ситуација, можда би било добро позајмити и истакнути натпис са једне психијатријске клинике у Француској: „Нису сви напољу, нису сви унутра.“

А поменути материјално убоги живот, те рушевине привреде, просвете и бриге за здравље, представљају се у нашем медијском и политичком животу као неки резултат  природних  катастрофа за које нико од данашњих политичара, од којих су многи већ други или трећи мандат на власти, није уопште одговоран. Они славодобитно мисле да наставе путем који је елементарна непогода започела и да је доврше са новим изборима или без њих.

Никада Србија није била оволико провинцијализована и са оволико  покондирених али отровних тикава. Које су себе прогласиле мером свих ствари и по њој све процењују. Српски политичари су постали на неки оперетски, централноевропско буџаклијски  начин нешто отужно и кукавно без стварне повезаности са својим  народом и његовом традицијом. Неопходно је, по свему судећи, направити неку нову карактерологију наше политичке и интелектуалне „елите“. Кукавељи пред сваким ЕУ функционером , они који никоме, али баш никоме са Запада ни у једној прилици не рекоше ни неко тихо – не,  одлучни су, строги, важни,  или потпуно распојасани када је свој народ у питању.

[restrictedarea]

Они надмено уживају у изрицању најгорих оптужби на рачун нашег народа и његове заосталости. Нико до сада није толико ружио свој народ и нашироко ширио лажи о њему, а све то, притом,  још  називао и проглашавао истином. И хвалио се одважношћу да се она изрекне. Своје неваспитање, простаклуке, недораслост, неумесне досетке, незнање, недоученост, наседање на трик засењивања простоте, недостојне пошалице, безочне лажи и преваре, неиспуњена обећања, провинцијално понижавајуће одушевљење за сваког, па и задњег саветника или секретара неке западне амбасаде они проглашавају пожељном и неопходном мером нужне и неизоставне промене. Док то не достигнемо, морамо бити криви пред њима и трпети их на својој грбачи.

Али треба можда за горку утеху имати на уму оно што је изречено у  Ћосићевом роману  „Време смрти“: „Ако је народ у заблуди, њега из те заблуде не изводе ни мудраци ни пророци. Него време и несреће.“ Данас је у Србији званична и владајућа идеологија нешто мутирана идеологија евроунијатског другосрбијанства. И муке и несреће су неминовне. Изгледа да само оне могу да пропамете народ.

Ко заиста хоће да решава проблеме српског друштва и државе, његова је дужност да то чини с приврженошћу, па макар она била и приврженост српској замршености. И то би се могло одредити као патриотизам.

Вођен том врстом привржености, „Печат“ је дошао до 300. броја. Захваљујући својим блиставим и умним сарадницима који стварају изванредна дела али сматрају својом дужношћу да се критички ангажују у јавном животу, и то најчешће чине на страницама „Печата“, постали смо убедљиво најчитанији и најтиражнији политички недељник. Не можемо се захваљивати сами себи, али се ја могу захвалити свим уредницима, новинарима, уметницима, нашим пословним руководиоцима, угледним привредницима  и уопште свим сарадницима на ономе што су учинили у ових триста бројева „Печата“. Захваљујемо и свима онима који су нам и усмено и писмено упутили честитке.

Наше ставове или уверења понекад су,  јавно или потуљено а често и не помињући нас, оспоравали али им је увек било далеко теже  да порекну чињенице и аргументе које смо износили. Зато јер смо се чврсто држали светог правила да су чињенице неприкосновене а коментар слободан.

У сваком случају, без обзира на туђинске ломаче које поменусмо на почетку овог уводника, ми ћемо наставити. Како би рекао романсирани Никола Пашић из поменуте књиге  Добрице Ћосића:

„Таква су ти времена, шта ћеш. Мора се понекад и угарком махнути.“ Посебно захваљујем нашим драгим и поштованим читаоцима, који нас већ шесту годину свесрдно подржавају и којих је срећом, и поред свих општих материјалних недаћа, све више.

Неколицина наших читалаца је предложила да насловна страна 300. броја „Печата“ буде надахнута легендарном битком за одбрану отаџбине краља Леониде у Термопилском кланцу. Као што видите, наши вредни и даровити графички уредници са захвалношћу су им, више него успешно, изашли  у сусрет.

И управо у тренутку када исписујем ове речи, један наш читалац и сарадник, ушавши у редакцију, баци поглед на решење насловне стране и рече да то њега уопште не подсећа на Спартанце и Леониду и као из топа изговори стихове Милоша Видаковића из песме „Полазак“ ( из „Царских сонета“):

Блистава копља, шлемови. То верна

Непобеђена, силна, неизмерна,

Царева војска на Косово иде.

 

Христос се роди!  Срећна Нова 2014. година.

[/restrictedarea]

13 коментара

 1. Sa nestrpljenjem i nadom sam cekala Vas jasan stav. Strepela sam i nadala se da mozda postoji u ovoj politici neko “duplo dno” – sve dok ste Vi izbegavali da ih direktno nazovete pravim imenom, njih i njihovu opaku rabotu.Dobro ste odabrali ovaj trenutak.Pocela je da se budi nada (sindikati idrugi mali i veci skupovi pokazuju da je BUDJENJE pocelo), pa je lakse i najstrasnije. Hvala Vam sto postojite. Srdacno, Verica Vuletic, rodjena Dedovic

 2. Čestitam !!!
  U vremenu u kojem živimo i onima koja dolaze da bi opstali bit će potrebno još više hrabrosti, pa što košta !?
  Znam, i Vi to dobro znate da vas zato neće golicati Nobelom…

 3. Čestitke za 300-ti broj.Svu sreću,radost i vedrinu,saradnicima Pečata,posebno,gos.Vučeliću u Novoj 2014g.Takođe,srećan Božić,Hristos se rodi!Hvala za poster Gavrila Principa.Najdraži Novogodišnji poklon.Tek sada,pokazujete svu dubinu posrnuća “naše”vladajuće garniture,i,našu nesreću,što su tu gde jesu.Pečat mi postaje još draži.Ali,još uvek se ne nazire jasno buđenje svesti,sindikati su lažljivi,potkupljivi,no,mala nada postoji.Budite i dalje s nama,moramo pobediti zlo.ŽIVELI!-Luna.

 4. To je to.U centar! Hvala Milorade.Kuca u plamenu a,neobozena Trojka konvertita
  svratila,ogrejala i…trk u EU kupleraj. Spremili panaiju,zakazali opelo,doslo vreme
  da mremo.Sto rece M. Lompar:”Kad shvati da je nista,covek moze sve”. Jednom
  izdajnik,uvek izdajnik.Sveti Jovane, ako nije kasno,pokazi im put.Obozi gresnike.

 5. Чекамо три хиљадити у Србији са свим Кралинама у свом саставу. Од петка со петка читам садржаје нашег слободног националног недељника Печат. Висте прозор ( ПЕНЏЕР) слободне мислеће Србије.
  Родо љубиви садржаји Ваших наших сарадника говори да Србија има још снаге да запева из свег гласа: ВОСТАНИ СЕРБЈЕ!!

 6. Честитам Вам Јубилеј јер углавном волим да читам и разгледавам ваш лист. Но ипак мислим да сте грдно погрешили изабравши за насловну страну графику стрипа 300 као подлогу. Као прво, тај стрип је иако добро нацртан нешто за незреле дечаке. У њему се увеличава кајње фашистичко устројство Спартанаца. Не може бити да нисте тога свесни да су Спартанци убијали непокретне, нејаке и болестне који су им само биле терет. Борбеност, пожртвованост и припремност – све те врлине тај стрип и та блесава прича о подвигу Леонида на Термопилском кланцу где су ко бајаги 300 суперхероји савладали целу једну непријатељску армију – све то је у том суровом стрипу изопачено и употребљено за потврду нечисте и незреле ставове. Сумњам да су ти који су Вас навели на такву илустрацију добронамерни.

  Иначе желим Вам и даље много успеха ретко имам ишта да Вам замерим.

  Ваистина се роди!

 7. Dat im je Um…imaju Dat Um,DATUM…
  Vlasnici Srbije,posto demonstriraju politiku tumaranje guske u magli…cesto ispoljavaju i direktno Bezumlje,kao da mozga nemaju…jer postoje odluke koje se racionalno tesko mogu objasniti,ali ZATVORENIKU JE GLAS SA MEGAFONA UVEK NAJMERODAVNIJI…tako,Narod samo Megafon slusa…dakle,ti nasi samoproklamovani vlasnici,jer su lagali u predizbornoj kampanji…raduju se sada kao mala deca jer im je DAT UM…pa se sada prave vazni…pametni,SA MOZGOM…cestitaju jedni drugima…
  CESTITAJU SAMI SEBI?
  A ZASTO SE RADUJU?
  KAO DA CE NAS ODVESTI IZ CARSTVA NUZNOSTI U CARSTVO SLOBODE…kao da ulazimo u Komunizam.Opet?
  Dakle, Komunizam u nasoj kuci se nastavlja.
  Komunizam koji ce razoriti Rusiju i Srbiju…NE DAJ BOZE!
  Ceo vek nemacki Marksizam marsira po istoku,od Murmanska,do Pecke Patrijarsije…prvo su ,PRE SKORO STO GODINA…NEMACKI Marksisti,
  preko Lenjinista,ubili rusku drzavu,tradiciju i naciju,od cega se Rusija jedva oporavlja…a posle su ti isti NEMACKI Marksisti,kada su na Balkanu izgubili NEMACKI Fasisti… preko Broza,ubili srpsku drzavu,istoriju i naciju…
  OD CEGA SE IZGLEDA NIKADA OPORAVITI NECEMO.
  ZASTO?
  Pa,kada su skidali Crvene petokrake,PRICAJUCI O sRBIJI I NAPRETKU…Djindjiceva i Dinkiceva naoruzana paravojska i parapolitika,koja je navodila NATO bombardere,na Srbiju,na srpski Narod…kao Brozova vojska ANGLOAMERIKANCE,da temeljno i dugo bombarduju Srbiju i srpski Narod…nije dala prostor SRPSKOJ DRZAVI,ISTORIJI I NACIJI,vec ZUTOM KOMUNIZMU,Zutoj petokraki.
  Kada je Zuti Komunizam sa Zutom Petokrakom,koja se kao guba siri od Brisela,do Banata…na zastavi APV,opasno zapretio naciji…pojavili su se EXRADIKALI…pomislili smo da ce se probuditi Srbija i zastiti srpska Drzava,Istorija i Nacija…
  Ti slobodni EX Radikali,u telu,u organizmu Srbije…ZABORAVILI SU SRPSKU DRZAVU,ISTORIJU I NACIJU,PREKO NOCI…a prigrlili,kao svoju,ZUTU KOMUNISTICKU PETOKRAKU.
  VISE IM NIJE MILA SRPSKA KRUNA,VEC EVROPSKA ZUTA KOMUNISTICKA PETOKRAKA…VISE IM NIJE MILA SRPSKA KUCA I SRPSKA NACIJA,VEC TZV.EVROPSKA KUCA I EVROPSKA NACIJA!?
  Novi komunizam se vratio kao nasa nova vizija i nasa jedina buducnost,sa tendencijom da SRPSKA DRZAVA,ISTORIJA I NACIJA,nikada vise ne budu sposobne da nadju ikakvu tacku oslonca,sa svoj ELEMENTARNI oporavak…
  Nadam se da 2014-tu godinu,nece obeleziti skandal da svako ko izgovori da Kosovo nije Srbija,dobije Nobelovu nagradu…
  Nadam se da ce Srbija smoci snage,volje,hrabrosti i pameti,da u 2014.g.,dostojno odbrani SRPSKU ISTORIJU,na sto godina saradjevskog atentata…
  JER NEMCI MOGU SVE…I DA PROMENE ONO STO JE BILO.
  Pa neoprostivo ce biti,ako im u tome,kao njihove zrtve…pomognemo?

 8. Када газда држи посуду са зрневљем кукуруза и меша тресе ваби
  домаће животиње, трче на ВАЛОВ где газда истреса то мало зрневља
  а животиње и даље гладне.

 9. Овај “тазе” другосрбијанац, Драгомир Анђелковић, још ради за ПЕЧАТ.Проверите да ли вам је опала продаја!

  • Imenjace,ako je Dragomir drugosrbijanac,onda sam ja Vesna Pesic.

   • Душан К. (КОВАЧЕВИЋ)

    драгомир анђелковић (ни)је другосрбијанац – он је опаснији од другосрбијанаца. он је перфидни медијски помагач овог еуРОПСКОГ режима, исто као и “патриоте” са скај+, кцн3, фокуса, дезинформера,… Лажне патриоте су давних дана прешле Рубикон издаје, и за све њих нема назад. Све маске су пале давних дана!

 10. KONACNO…
  Konacno nam je bacena rukavica u lice,konacno je ubacena loptica u nase dvoriste…pa,pre nego rasrbljena Srbljanovicka,
  “specijalista” novog svetskog poretka,za Mladobosansko pitanje,umota pricu u lazne oblande…zelim da skrenem paznju da je danas u Blicu izasao tekst Beckog Prese-a,pod naslovom “Gavrilo Princip najvazniji covek 20.veka”.
  U tom clanku,SA DVOSMISLENIM NASLOVOM,se jasno OPTUZUJE SRBIJA za prvi “veliki” rat,tj.ZA SVE EVROPSKE RATOVE U ZADNJIH 100 GODINA?!
  U clanku se kaze,citiram,:
  “…da je Pasicu (Nikoli,predsedniku Vlade),
  1914.g.bilo jasno da je tada propagirano drzavno ujedinjenje teritorijama naseljenim Srbima bilo moguce ostvariti samo ratom,moguce i evropskim”.Kraj citata.

  Pre toga su Principa smestili samo u prostor SRPSKOG NACIONALIZMA,a MLADE BOSNE,MULTIETNICKE,NEMA NI OD KOROVA?!

  Ako ne objasnimo sta je multietnicki pokret Mlada Bosna i ne objasnimo sta je zaista srpski Radikalizam,sta je veliko nemacka politika…sta je Ujedinjenje ,pocev od Kraljevine SHS,i da nismo mi Srbi nametali Jugoslaviju,VEC JE NAMA NAMETANA JUGOSLAVIJA…
  onda ce nemacka okupacija ,PONOVLJENA VISE PUTA…i okupaciona sila, biti preteca “oslobodilackih evropskih pokreta”,a mi ,po sadasnjem i stalnom nemacko-ugarskom scenariju,glavna opasnost evropskom miru…???
  Za njih je Princip “najveca licnost”,KAO AGRESOR.

 11. Gospodine MAJK.Sve ste u pravu.Sva politika koja se vodi prema Srbiji svodi se na to daZ se sakrije ISTORIJA ili ti ISTINA.I to netraje od fasista i Tita.To traje vec nekolkiko VEKOVA.A sve sto je u duhu podrivanja SRBSKOG bica podrzava se spolja.AMamjeg naroda,brojcano,a vecih neprijatelja svet nije zabelezio.Niti ce.Zasto.Svakom ko mis\li svojom glavom jasno je.Kako se izvuci.Jos neznam.Ali sam siguran da su nam tamo gde hocemo najveci neprijatelji i da se TIM PUTEM SIGURNO NECEMO IZVUCI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *