300.

Milorad Vučelić, glavni urednik

Nikada nijedna država nije na neku tuđu lomaču nalagala toliko svoje suverenosti, teritorija, tradicije, istorije, identiteta, rezultata borbe i samopregora čitavih naraštaja kao što to čini današnja Srbija. I ta lomača se tek rasplamsava i zahteva ko zna šta i koliko. Izgleda da će goreti sve dotle dok na našem zgarištu  ne ostanu samo ugarci. U odblescima tog živog ognja vide se sa svih strana samo lica naših vladajućih političara koji  slave svoje najveće pobede u istoriji a pokušavaju, ne birajući  sredstva,  da ih prikažu kao opšte i narodne trijumfe.

Količina tih laži i bezobzirne propagande je toliko velika da gotovo onemogućava naciji i svakom građaninu da se suoči sa svojim neposrednim i stvarnim životom. Da bi se okarakterisala naša situacija, možda bi bilo dobro pozajmiti i istaknuti natpis sa jedne psihijatrijske klinike u Francuskoj: „Nisu svi napolju, nisu svi unutra.“

A pomenuti materijalno ubogi život, te ruševine privrede, prosvete i brige za zdravlje, predstavljaju se u našem medijskom i političkom životu kao neki rezultat  prirodnih  katastrofa za koje niko od današnjih političara, od kojih su mnogi već drugi ili treći mandat na vlasti, nije uopšte odgovoran. Oni slavodobitno misle da nastave putem koji je elementarna nepogoda započela i da je dovrše sa novim izborima ili bez njih.

Nikada Srbija nije bila ovoliko provincijalizovana i sa ovoliko  pokondirenih ali otrovnih tikava. Koje su sebe proglasile merom svih stvari i po njoj sve procenjuju. Srpski političari su postali na neki operetski, centralnoevropsko budžaklijski  način nešto otužno i kukavno bez stvarne povezanosti sa svojim  narodom i njegovom tradicijom. Neophodno je, po svemu sudeći, napraviti neku novu karakterologiju naše političke i intelektualne „elite“. Kukavelji pred svakim EU funkcionerom , oni koji nikome, ali baš nikome sa Zapada ni u jednoj prilici ne rekoše ni neko tiho – ne,  odlučni su, strogi, važni,  ili potpuno raspojasani kada je svoj narod u pitanju.

[restrictedarea]

Oni nadmeno uživaju u izricanju najgorih optužbi na račun našeg naroda i njegove zaostalosti. Niko do sada nije toliko ružio svoj narod i naširoko širio laži o njemu, a sve to, pritom,  još  nazivao i proglašavao istinom. I hvalio se odvažnošću da se ona izrekne. Svoje nevaspitanje, prostakluke, nedoraslost, neumesne dosetke, neznanje, nedoučenost, nasedanje na trik zasenjivanja prostote, nedostojne pošalice, bezočne laži i prevare, neispunjena obećanja, provincijalno ponižavajuće oduševljenje za svakog, pa i zadnjeg savetnika ili sekretara neke zapadne ambasade oni proglašavaju poželjnom i neophodnom merom nužne i neizostavne promene. Dok to ne dostignemo, moramo biti krivi pred njima i trpeti ih na svojoj grbači.

Ali treba možda za gorku utehu imati na umu ono što je izrečeno u  Ćosićevom romanu  „Vreme smrti“: „Ako je narod u zabludi, njega iz te zablude ne izvode ni mudraci ni proroci. Nego vreme i nesreće.“ Danas je u Srbiji zvanična i vladajuća ideologija nešto mutirana ideologija evrounijatskog drugosrbijanstva. I muke i nesreće su neminovne. Izgleda da samo one mogu da propamete narod.

Ko zaista hoće da rešava probleme srpskog društva i države, njegova je dužnost da to čini s privrženošću, pa makar ona bila i privrženost srpskoj zamršenosti. I to bi se moglo odrediti kao patriotizam.

Vođen tom vrstom privrženosti, „Pečat“ je došao do 300. broja. Zahvaljujući svojim blistavim i umnim saradnicima koji stvaraju izvanredna dela ali smatraju svojom dužnošću da se kritički angažuju u javnom životu, i to najčešće čine na stranicama „Pečata“, postali smo ubedljivo najčitaniji i najtiražniji politički nedeljnik. Ne možemo se zahvaljivati sami sebi, ali se ja mogu zahvaliti svim urednicima, novinarima, umetnicima, našim poslovnim rukovodiocima, uglednim privrednicima  i uopšte svim saradnicima na onome što su učinili u ovih trista brojeva „Pečata“. Zahvaljujemo i svima onima koji su nam i usmeno i pismeno uputili čestitke.

Naše stavove ili uverenja ponekad su,  javno ili potuljeno a često i ne pominjući nas, osporavali ali im je uvek bilo daleko teže  da poreknu činjenice i argumente koje smo iznosili. Zato jer smo se čvrsto držali svetog pravila da su činjenice neprikosnovene a komentar slobodan.

U svakom slučaju, bez obzira na tuđinske lomače koje pomenusmo na početku ovog uvodnika, mi ćemo nastaviti. Kako bi rekao romansirani Nikola Pašić iz pomenute knjige  Dobrice Ćosića:

„Takva su ti vremena, šta ćeš. Mora se ponekad i ugarkom mahnuti.“ Posebno zahvaljujem našim dragim i poštovanim čitaocima, koji nas već šestu godinu svesrdno podržavaju i kojih je srećom, i pored svih opštih materijalnih nedaća, sve više.

Nekolicina naših čitalaca je predložila da naslovna strana 300. broja „Pečata“ bude nadahnuta legendarnom bitkom za odbranu otadžbine kralja Leonide u Termopilskom klancu. Kao što vidite, naši vredni i daroviti grafički urednici sa zahvalnošću su im, više nego uspešno, izašli  u susret.

I upravo u trenutku kada ispisujem ove reči, jedan naš čitalac i saradnik, ušavši u redakciju, baci pogled na rešenje naslovne strane i reče da to njega uopšte ne podseća na Spartance i Leonidu i kao iz topa izgovori stihove Miloša Vidakovića iz pesme „Polazak“ ( iz „Carskih soneta“):

Blistava koplja, šlemovi. To verna

Nepobeđena, silna, neizmerna,

Careva vojska na Kosovo ide.

 

Hristos se rodi!  Srećna Nova 2014. godina.

[/restrictedarea]

13 komentara

  1. Sa nestrpljenjem i nadom sam cekala Vas jasan stav. Strepela sam i nadala se da mozda postoji u ovoj politici neko “duplo dno” – sve dok ste Vi izbegavali da ih direktno nazovete pravim imenom, njih i njihovu opaku rabotu.Dobro ste odabrali ovaj trenutak.Pocela je da se budi nada (sindikati idrugi mali i veci skupovi pokazuju da je BUDJENJE pocelo), pa je lakse i najstrasnije. Hvala Vam sto postojite. Srdacno, Verica Vuletic, rodjena Dedovic

  2. Čestitam !!!
    U vremenu u kojem živimo i onima koja dolaze da bi opstali bit će potrebno još više hrabrosti, pa što košta !?
    Znam, i Vi to dobro znate da vas zato neće golicati Nobelom…

  3. Čestitke za 300-ti broj.Svu sreću,radost i vedrinu,saradnicima Pečata,posebno,gos.Vučeliću u Novoj 2014g.Takođe,srećan Božić,Hristos se rodi!Hvala za poster Gavrila Principa.Najdraži Novogodišnji poklon.Tek sada,pokazujete svu dubinu posrnuća “naše”vladajuće garniture,i,našu nesreću,što su tu gde jesu.Pečat mi postaje još draži.Ali,još uvek se ne nazire jasno buđenje svesti,sindikati su lažljivi,potkupljivi,no,mala nada postoji.Budite i dalje s nama,moramo pobediti zlo.ŽIVELI!-Luna.

  4. To je to.U centar! Hvala Milorade.Kuca u plamenu a,neobozena Trojka konvertita
    svratila,ogrejala i…trk u EU kupleraj. Spremili panaiju,zakazali opelo,doslo vreme
    da mremo.Sto rece M. Lompar:”Kad shvati da je nista,covek moze sve”. Jednom
    izdajnik,uvek izdajnik.Sveti Jovane, ako nije kasno,pokazi im put.Obozi gresnike.

  5. Čekamo tri hiljaditi u Srbiji sa svim Kralinama u svom sastavu. Od petka so petka čitam sadržaje našeg slobodnog nacionalnog nedeljnika Pečat. Viste prozor ( PENDŽER) slobodne misleće Srbije.
    Rodo ljubivi sadržaji Vaših naših saradnika govori da Srbija ima još snage da zapeva iz sveg glasa: VOSTANI SERBJE!!

  6. Čestitam Vam Jubilej jer uglavnom volim da čitam i razgledavam vaš list. No ipak mislim da ste grdno pogrešili izabravši za naslovnu stranu grafiku stripa 300 kao podlogu. Kao prvo, taj strip je iako dobro nacrtan nešto za nezrele dečake. U njemu se uveličava kajnje fašističko ustrojstvo Spartanaca. Ne može biti da niste toga svesni da su Spartanci ubijali nepokretne, nejake i bolestne koji su im samo bile teret. Borbenost, požrtvovanost i pripremnost – sve te vrline taj strip i ta blesava priča o podvigu Leonida na Termopilskom klancu gde su ko bajagi 300 superheroji savladali celu jednu neprijateljsku armiju – sve to je u tom surovom stripu izopačeno i upotrebljeno za potvrdu nečiste i nezrele stavove. Sumnjam da su ti koji su Vas naveli na takvu ilustraciju dobronamerni.

    Inače želim Vam i dalje mnogo uspeha retko imam išta da Vam zamerim.

    Vaistina se rodi!

  7. Dat im je Um…imaju Dat Um,DATUM…
    Vlasnici Srbije,posto demonstriraju politiku tumaranje guske u magli…cesto ispoljavaju i direktno Bezumlje,kao da mozga nemaju…jer postoje odluke koje se racionalno tesko mogu objasniti,ali ZATVORENIKU JE GLAS SA MEGAFONA UVEK NAJMERODAVNIJI…tako,Narod samo Megafon slusa…dakle,ti nasi samoproklamovani vlasnici,jer su lagali u predizbornoj kampanji…raduju se sada kao mala deca jer im je DAT UM…pa se sada prave vazni…pametni,SA MOZGOM…cestitaju jedni drugima…
    CESTITAJU SAMI SEBI?
    A ZASTO SE RADUJU?
    KAO DA CE NAS ODVESTI IZ CARSTVA NUZNOSTI U CARSTVO SLOBODE…kao da ulazimo u Komunizam.Opet?
    Dakle, Komunizam u nasoj kuci se nastavlja.
    Komunizam koji ce razoriti Rusiju i Srbiju…NE DAJ BOZE!
    Ceo vek nemacki Marksizam marsira po istoku,od Murmanska,do Pecke Patrijarsije…prvo su ,PRE SKORO STO GODINA…NEMACKI Marksisti,
    preko Lenjinista,ubili rusku drzavu,tradiciju i naciju,od cega se Rusija jedva oporavlja…a posle su ti isti NEMACKI Marksisti,kada su na Balkanu izgubili NEMACKI Fasisti… preko Broza,ubili srpsku drzavu,istoriju i naciju…
    OD CEGA SE IZGLEDA NIKADA OPORAVITI NECEMO.
    ZASTO?
    Pa,kada su skidali Crvene petokrake,PRICAJUCI O sRBIJI I NAPRETKU…Djindjiceva i Dinkiceva naoruzana paravojska i parapolitika,koja je navodila NATO bombardere,na Srbiju,na srpski Narod…kao Brozova vojska ANGLOAMERIKANCE,da temeljno i dugo bombarduju Srbiju i srpski Narod…nije dala prostor SRPSKOJ DRZAVI,ISTORIJI I NACIJI,vec ZUTOM KOMUNIZMU,Zutoj petokraki.
    Kada je Zuti Komunizam sa Zutom Petokrakom,koja se kao guba siri od Brisela,do Banata…na zastavi APV,opasno zapretio naciji…pojavili su se EXRADIKALI…pomislili smo da ce se probuditi Srbija i zastiti srpska Drzava,Istorija i Nacija…
    Ti slobodni EX Radikali,u telu,u organizmu Srbije…ZABORAVILI SU SRPSKU DRZAVU,ISTORIJU I NACIJU,PREKO NOCI…a prigrlili,kao svoju,ZUTU KOMUNISTICKU PETOKRAKU.
    VISE IM NIJE MILA SRPSKA KRUNA,VEC EVROPSKA ZUTA KOMUNISTICKA PETOKRAKA…VISE IM NIJE MILA SRPSKA KUCA I SRPSKA NACIJA,VEC TZV.EVROPSKA KUCA I EVROPSKA NACIJA!?
    Novi komunizam se vratio kao nasa nova vizija i nasa jedina buducnost,sa tendencijom da SRPSKA DRZAVA,ISTORIJA I NACIJA,nikada vise ne budu sposobne da nadju ikakvu tacku oslonca,sa svoj ELEMENTARNI oporavak…
    Nadam se da 2014-tu godinu,nece obeleziti skandal da svako ko izgovori da Kosovo nije Srbija,dobije Nobelovu nagradu…
    Nadam se da ce Srbija smoci snage,volje,hrabrosti i pameti,da u 2014.g.,dostojno odbrani SRPSKU ISTORIJU,na sto godina saradjevskog atentata…
    JER NEMCI MOGU SVE…I DA PROMENE ONO STO JE BILO.
    Pa neoprostivo ce biti,ako im u tome,kao njihove zrtve…pomognemo?

  8. Kada gazda drži posudu sa zrnevljem kukuruza i meša trese vabi
    domaće životinje, trče na VALOV gde gazda istresa to malo zrnevlja
    a životinje i dalje gladne.

  9. Ovaj “taze” drugosrbijanac, Dragomir Anđelković, još radi za PEČAT.Proverite da li vam je opala prodaja!

    • Imenjace,ako je Dragomir drugosrbijanac,onda sam ja Vesna Pesic.

      • Dušan K. (KOVAČEVIĆ)

        dragomir anđelković (ni)je drugosrbijanac – on je opasniji od drugosrbijanaca. on je perfidni medijski pomagač ovog euROPSKOG režima, isto kao i “patriote” sa skaj+, kcn3, fokusa, dezinformera,… Lažne patriote su davnih dana prešle Rubikon izdaje, i za sve njih nema nazad. Sve maske su pale davnih dana!

  10. KONACNO…
    Konacno nam je bacena rukavica u lice,konacno je ubacena loptica u nase dvoriste…pa,pre nego rasrbljena Srbljanovicka,
    “specijalista” novog svetskog poretka,za Mladobosansko pitanje,umota pricu u lazne oblande…zelim da skrenem paznju da je danas u Blicu izasao tekst Beckog Prese-a,pod naslovom “Gavrilo Princip najvazniji covek 20.veka”.
    U tom clanku,SA DVOSMISLENIM NASLOVOM,se jasno OPTUZUJE SRBIJA za prvi “veliki” rat,tj.ZA SVE EVROPSKE RATOVE U ZADNJIH 100 GODINA?!
    U clanku se kaze,citiram,:
    “…da je Pasicu (Nikoli,predsedniku Vlade),
    1914.g.bilo jasno da je tada propagirano drzavno ujedinjenje teritorijama naseljenim Srbima bilo moguce ostvariti samo ratom,moguce i evropskim”.Kraj citata.

    Pre toga su Principa smestili samo u prostor SRPSKOG NACIONALIZMA,a MLADE BOSNE,MULTIETNICKE,NEMA NI OD KOROVA?!

    Ako ne objasnimo sta je multietnicki pokret Mlada Bosna i ne objasnimo sta je zaista srpski Radikalizam,sta je veliko nemacka politika…sta je Ujedinjenje ,pocev od Kraljevine SHS,i da nismo mi Srbi nametali Jugoslaviju,VEC JE NAMA NAMETANA JUGOSLAVIJA…
    onda ce nemacka okupacija ,PONOVLJENA VISE PUTA…i okupaciona sila, biti preteca “oslobodilackih evropskih pokreta”,a mi ,po sadasnjem i stalnom nemacko-ugarskom scenariju,glavna opasnost evropskom miru…???
    Za njih je Princip “najveca licnost”,KAO AGRESOR.

  11. Gospodine MAJK.Sve ste u pravu.Sva politika koja se vodi prema Srbiji svodi se na to daZ se sakrije ISTORIJA ili ti ISTINA.I to netraje od fasista i Tita.To traje vec nekolkiko VEKOVA.A sve sto je u duhu podrivanja SRBSKOG bica podrzava se spolja.AMamjeg naroda,brojcano,a vecih neprijatelja svet nije zabelezio.Niti ce.Zasto.Svakom ko mis\li svojom glavom jasno je.Kako se izvuci.Jos neznam.Ali sam siguran da su nam tamo gde hocemo najveci neprijatelji i da se TIM PUTEM SIGURNO NECEMO IZVUCI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *