Уоквирена уцена

Пише Никола Врзић

Нећемо знати какве су намере ЕУ према Србији све док се те намере пред Србију не сруче у виду нових уцена, одевених у услове ЕУ за наставак европских интеграција Србије

Још само одлука Европске уније о усвајању преговарачког оквира за преговоре са Србијом, одлука о одржавању прве међувладине конференције којом ће преговори започети, одржавање те конференције, 35 одлука о отварању сваког од преговарачких поглавља, преговори о тим поглављима, 35 одлука о затварању сваког од тих поглавља, процена способности ЕУ да се и даље шири, и на крају позитивна одлука сваке од 28 чланица ЕУ, стоје на путу Србије ка чланству у Европској унији. Дакле, ту смо, само што нисмо, и не липши магаре до зелене траве.

 

Тајни ЕУ интереси Тако да се не поставља питање када ћемо и да ли ћемо уопште бити примљени у Европску унију – ни једно ни друго нико живи не зна – већ је једино питање: шта ће нам се успут догађати? Какве ће нам захтеве наши европски пријатељи испостављати док им ми будемо удовољавали у нади да ће нас можда примити као себи равне?

Е, ни то се не зна и не сме да се зна, осим што се зна да ће, све оно што од нас буду тражили, затражити због сопствених интереса у Србији. А не зато што жарко желе да у Србији буде боље. И једно и друго нам је, сасвим отворено и у лице, сручио ЕУ намесник у Србији Мајкл Девенпорт. Рекао је да „српска и платформа ЕУ за преговоре о чланству неће бити јавни документи. Нико не треба да очекује да ће платформе моћи да види на интернету, јер у преговорима свака страна има своје интересе које мора да заступа“. И шта остаде од оне демократске транспарентности којом се ЕУ толико поноси па нам је и немилосрдно намеће? Само голо лицемерје, иза кога стоје голи интереси с којима ћемо се суочити тек када у Бриселу, или где већ, процене да је дошло време да нас с њима – тим сакривеним интересима – суоче. А ако су ти њихови интереси добри и за наш интерес, па, зашто би их онда од нас сакривали? Што ће рећи да, за сада, имамо само да нагађамо шта ће још, осим Косова и Метохије, од Србије затражити; учлањење у НАТО, Војводину, Санџак и Прешевску долину, ГМО храну, пољопривредно земљиште, воду и остале ресурсе, државна предузећа попут „Телекома“ и ЕПС-а и голу кожу с леђа коју ће нам ваљда оставити јер неко ипак треба и да претекне, да ради за оне њихове интересе…

[restrictedarea]

Платформу њихових намера, која има да остане тајна да им намере својом јавношћу не би покварила, не треба притом мешати са преговарачким оквиром ЕУ за преговоре са Србијом, који би требало да буде усвојен на предстојећем Савету ЕУ 20. децембра. Требало би, али ни то није сасвим извесно. Споменути намесник Девенпорт, наиме, рекао је да ће тај оквир „сигурно“ бити усвојен – али – „ако заиста све чланице ЕУ виде напредак који очекују поводом критеријума изнетих за време јунског заседања Европског савета“. „Мислим“, додао је, „да ћемо имати базу за позитивну одлуку“, а ми додајемо да је то ипак само његово мишљење, које може али и не мора да се покаже као тачно. Јер, како је открио Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, „имплементација Бриселског споразума је за сада кључ напретка Србије у европским интеграцијама“ а „договор у вези са интегрисањем српских полицајаца у полицију Косова је постигнут, као и онај у вези с правосуђем, али“ – али – „потребно је конкретизовати ова решења“. Проблем је, навео је Кацин, што се „само један припадник полиције из српске заједнице пријавио на конкурс који је расписан од стране косовске полиције“, а иако су „усвајањем Закона о мрежи судова de facto укинути судови Републике Србијe на Косову и судови који су имали надлежност над Косовом“, проблем остаје организовани криминал на северу Косова „који је тамо метастазирао у годинама правног вакуума и у сенци тзв. паралелних структура“.

Тек, буду ли ови проблеми решени онако како то ЕУ тражи, добићемо 20. децембра оно што желимо, дакле, списак и распоред нових уцена Србије Косовом (Кацин: „Нормализација односа с Косовом биће свакако праћена и током преговора о чланству“) који се политички коректно, да мање боли, назива преговарачким оквиром. И тренутно се у ЕУ бије љута битка хоће ли баш сва нормализација оног ненормалног односа Србије и Косова, који се успоставља на преговорима у Бриселу, бити стрпана у преговарачко поглавље 35 („Остала питања“) како то жели Србија, или ће пак косовског условљавања бити и кроз остала 34 поглавља, као што траже Велика Британија и Немачка. И чик да видимо чија ће да превагне. А онда ћемо – само мало стрпљења – видети и који су то остали интереси ЕУ у Србији, које ЕУ од Србије засад крије…

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. Svaka normalna vlast, koja postuje svoj narod i koja je navodno voljom vecine izabrana, kada su sudbinske odluke u pitanju pita svoj narod na referendumu sta da uradi. Ove je izgleda tata izabrfao a ne narod.

  2. Gospodine Vrzicu, pre nego procitamo vas clanak: sve je vec davno dogovoreno izmedju “grofice” i debeljka. Da li su stavili potpis na sve, pa i ulazak u Nato, pristum GMO “udruzenjima” protiv kojih se ceo svet bori, saznacemo uskoro. Zato srpski narod ne sme nista da zna.

  3. Prvo treba obezbediti srpskom narodu, da procita zakljucke Ministarskog saveta Evrope, a onda preporucujem g-dinu Vucicu i Dacicu, neka raspisu vanredne izbore. Dajuci ovaj savet, problem mi je, ko ce da plati cenu vanrednih izbora i iz kojih izvora. Hocemo li dizati kredit i za to? Neka nam je sa srecom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *