Потписан споразум Србиjе и Русиjе у области одбране

БEOГРAД – Mинистри одбране Србиjе и Русиjе, Небоjша Родић и Сергеj Шоjгу, потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи у области одбране и поручили да у што краћем року треба унапредити воjну сарадњу две државе.

Родић jе након потписивања споразума, истакао важност тог документа, jер он, како каже, после 15 година регулише односе између Воjске Србиjе и Воjске Руске федерациjе на новим основама.

Према његовим речима, потписивање данашњег споразума jесте логичан след сарадње са Руском федерациjом и потписивања декларациjе о стратешком приjатељству у маjу ове године, коjи jе регулисао стратешко-политичку сарадњу две државе.
“Сада имамо документ о стратешко-одбрамбеном нивоу сарадње коjи jе базиран на партнерским односима коjи подразумеваjу континуитет без осцилациjа”, рекао jе Родић.

Oн jе истакао да потписивање данашњег Споразума води ка заjедничком циљу, одсносно очувању мира у свету, и када jе реч о Воjсци Србиjе, подразумева подизање њене оперативности, функционалности, флексибилности, мобилности и респектабилности.
“Наш циљ jе модерна и савремена воjска”, поручио jе Родић.

Oн jе додао да данашњи Споразум представља кровни документ уз кога ће проистећи остали документи о сарадњи са Руском федерациjом.
“Oво jе први пут после 14 година да министар одбране Руске федерациjе посећуjе Србиjу. Tо говори и о нашем одређењу за будућу сарадњу”, рекао jе Родић и захвалио Шоjгуу на свему што jе учинио за Србиjу док jе био министар за ванредне ситуациjе.

Mинистар одбране Руске федерациjе оценио jе да jе у последње време повећан квалитет сарадње Русиjе и Србиjе, али да треба jош радити на томе jер jе у последње две децениjе он драсточно опао.
“Пред нама jе да урадимо више када jе реч о сарадњи у области воjне индустриjе. Последњих 15 – 20 година смањиио се ниво ове сарадње до драстичног, рекао бих непристоjног нивоа и зато треба да то поправимо у наjкраћем року”, рекао jе Шоjгу.

Према његовим речима, након потписавања данашњег Споразума, у разматрању су jош три споразума, од коjих jе главни о воjно-техничкоj сарадњи.

Шоjгу jе додао да jе данас са Родићем разговарао о школовању српских официра у воjним школама Русиjе, о заjедничким вежбама ПВO и ВO, о већоj сарадњи Генералштаба две државе као и проширењу сарадње када jе реч о ПВO, ВO и копненоj воjсци Русиjе и Србиjе.
“Надам се да ће у августу наредне године српске екипе моћи да учествуjу у такмичењу тенкиста, што jе код нас већ постала традициjа и на чему учествуjе више земаља”, рекао jе Шоjгу и поручио да се нада динамичноj и плодноj сардњи.

После разговора са Родићем, Шоjгу ће се касниjе у току дана састати са првим потпредседником Владе Aлександром Вучићем, а затим и са председником Србиjе Tомиславом Николићем, коjи ће му уручити Oрден српске заставе првог степена.

Шоjгу ће орден добити за нарочите заслуге у развиjању међународних односа и приjатељства народа Србиjе и Русиjе.

Након тога Шоjгу ће заjедно са Родићем положити венце на Споменик ослободиоцима Београда и Споменик руском воjнику.

Шоjгу се jуче састао са премиjером Србиjе Ивицом Дачићем са коjим jе разговарао о унапређењу сарадње у области воjне индустриjе.

Договорено jе и да Србиjа и Русиjа наредне године заjеднички обележе 70 година ослобођења Београда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *