ГМО у Србији – Уздрмани адвокати “семена уништења”

Пише Биљана Ђоровић

Да ли најновији реторички заокрет министра пољопривреде Драгана Гламочића, у којем тврди како „Закон о ГМО који тренутно важи у Србији није безбедан за потрошаче“, показује да су глобалистански ПР менаџери, суочивши се са разорном аргументацијом која је темељно уздрмала позицију њихових лобиста, принуђени на потезе очајника

Само десетак дана након што је у изјави за РТС (18. окт. 2013.) српској јавности поручио да „страх од генетски модификоване хране није оправдан, јер не постоје научни докази о њеној штетности“ – министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Драган Гламочић је у Бриселу, након сусрета са европским комесаром за заштиту потрошача Тонијем Боргом и генералним директором за пољопривреду и рурални развој Јержијем Плевим, дао новинарима сасвим супротну изјаву: „Закон о ГМО који тренутно важи у Србији није безбедан за потрошаче и мораће да се мења“.

ПОЗИЦИЈА БЕЗ УПОРИШТА Најновији реторички заокрет министра Гламочића показује да су глобалистански ПР менаџери, који се налазе на задатку контаминације Србије ГМ храном, суочивши се са разорном аргументацијом која је темељно уздрмала позицију њихових лобиста, принуђени на потезе очајника. Дискусија у САНУ, вођена на крају дводневног научног скупа „Генетички модификовани организми – чињенице и изазови“ одржаног 22. до 23. октобра, медијски дуели лобиста са професором Миладином Шеварлићем, анализе на страницама овог магазина, деловање покрета „Двери“, еколошких организација и активиста, довели су машинерију за наметање „Франкенштајн хране“ у ћорсокак и показале (још једном) да се Глобалистан не може на научни, критички, цивилизован и јавни начин успешно супротставити доказима о геноцидној природи поретка који је успоставио.

Тако се Глобалистан сада, преко својих марионета – манекена власти који симулирају политичко деловање, експерата који делују у окриљу њиховог Стручног савета за биолошку сигурност и својих медијских мрежа (медија у страном власништву које Срби доживљавају још увек као своје зато што се у њима пише и говори на српском језику, попут „Блица“, „24 часа“– рингијеровских гласила за „црне психолошке операције“ и осталих, као и телевизијских кућа специјализованих за лоботомију српског народа) стрмоглављује у покушавају да непроблематизовано реализује своју ПР операцију за промену постојећег рестриктивног Закона о генетички модификованим организмима („Службени гласник РС“, бр. 41/09). Покренута ПР операција рачуна на одсуство елементарне моћи расуђивања медијски слуђених грађана Србије. Подсећамо читаоце и јавност да је чланом 2 овог закона прописано да ниједан модификовани живи организам, као ни производ од генетички модификованог организма не може да се стави у промет, односно не може да се гаји у комерцијалне сврхе на територији Србије. Закон, по изванредном тумачењу неојезуитских „научних експерата“ и марионета које глуме политичаре – треба променити како би грађани Србије били заштићени од „Франкенштајн хране“ – либерализацијом њеног промета.

[restrictedarea]

ПРИОРИТЕТ ПРОФИТА ПР рат лобиста америчког министарства за пољопривреду и биотехнолошких компанија (експерата и политичара који делују у Србији) против живота грађанља, води се сада у знаку бескрајног понављања флоскуле о заштити потрошача и безбедности хране. Сви учесници у овој трагикомедији, папагајски, по налогу својих строгих и немилосрдних налогодаваца, ових дана у медијима понављају како је постојећи, рестриктивни закон који забрањује ГМО – небезбедан јер дозвољава присуство ГМО од 0,9 одсто. Из њихових изјава могло би да проистекне и једно сасвим одређено веома значајно признање: ГМО је небезбедна храна – и од те хране неопходно је штитити људе.

Због чега би Србија дозволила тровање становништва и контаминацију природне средине? Како је могуће да је веома опасна и небезбедна ГМ храна контаминирала планету и због чега се намеће свим земљама? Зар није сама идеја наметања ГМ хране изворно и фундаментално неморална, бескрупулозна, окрутна и геноцидна?

Да је одговор на ово питање потврдан, управо признају и министар Гламочић и председник Стручног савета за биолошку сигурност, др Алексеј Тарасјев и обећавају пружање адекватне помоћи народу којег треба заштитити од ГМО пошасти.

Због чега је министар Гламочић путовао у Брисел?

Због чега се експресно састао са европским комесаром за заштиту потрошача Тонијем Боргом и генералним директором за пољопривреду и рурални развој Јержијем Плевим?

Извесно је да је потез био изнуђен након аргументације коју су у емисији „ОКО“ на РТС-у, у којој је учествовао и др. Алексеј Тарасјев, изнели проф. др Миладин Шеварлић и Зоран Петров. Професор Шеварлић је, не улазећи у најважнију проблематику – безбедност ГМ хране (где су аргументи који говоре у прилог ГМО-а више него спорни) поставио питање: „У чију корист се мења постојећи закон? Да ли се мења у корист Србије, у интересу српске пољопривреде и пољопривредних произвођача, у интересу потрошача, у корист самоодрживости и националне сигурности и прехрамбене безбедности, имајући у виду да је пољопривреда једина привредна грана у којој Србија бележи позитивне резултате у спољнотрговинској размени?“ Одговор на самопостављена питања гласи: „Србија ће имати смањен приступ тржишту у сопственој земљи јер ће један сегмент тржишта заузети ГМ производи. Зашто би то Србија радила? Србија нема ниједан разлог да тако нешто уради. Србија нема приступ фондовима ЕУ за побољшање конкурентности пољопривреде; нема приступ фондовима за равномернији регионални рурални развој; преузела је све обавезе по Споразуму о стабилизацији и придруживању, што није урадила ни једна друга држава у претприступном периоду; овај споразум је ступио на снагу а да нису отпочели ни преговори са ЕУ; истекао је прелазни трговински споразум, практично су уједначене царинске стопе, тако да од 1. јануара имамо потпуно либерализовано тржиште, што такође није урадила ниједна држава која је приступала ЕУ.“ Од 2014. године отпочеће продаја земљишта странцима, што је уговорна обавеза без преседана. Било која промена закона – рекао је професор Шеварлић – ако већ тежимо да се придружимо ЕУ, захтева да бар поштујемо стандарде ЕУ у погледу измене и допуне закона, који се не смеју мењати по хитној процедури. Закон о ГМО тиче се целокупног становништва Србије, не само два милиона оних који живе од пољопривреде него и свих потрошача. Не може се преко ноћи доносити закон који се тиче суштинских националних интереса. Јасно је да се закон мења у корист биотехнолошких компанија које прозводе ГМО, а не у интересу српске пољопривреде и привреде – закључио је Шеварлић.

СПИНОВАЊЕ „СТРУКЕ“ Као термонуклеарна бомба одјекнуло је гостовање Зорана Петрова, пољопривредног произвођача органске хране из Вршца који је у овој емисији изнео податак који недвосмислено разоткрива водеће лобисте ГМ компанија у Србији: Стручни савет за биолошку сигурност на чијем је челу др Алексеј Тарасјев, трениран је и финансиран од стране америчког министарства за пољопривреду, што у потпуности дискредитује и др Тарасјева и Савет за биолошку сигурност са становишта процене безбедности и увођења ГМО у Србију. Но, управо овај Савет је присвојио све ингеренције у односу на процесе увођења ГМО-а у Србију. Наиме, према оснивачком решењу, послови Савета у потпуности покривају: процену ризика при увођењу ГМО-а у животну средину; издавање одобрења и дозвола за употребу ГМО-а у затвореним системима и намерно увођење у животну средину (при чему не врши сопствену анализу, већ користи податке из светске праксе); давање стручног мишљења Министарству пољопривреде о испуњености услова за добијање одобрења за увођење ГМО-а у животну средину, разматрање резултата увођења, разматрање предлога измене прописа о ГМО-у; и (за сваки случај) разматрање и свих других стручних питања која се односе на ГМО и производе од ГМО-а.

Муњевита посета министра Гламочића Бриселу имала је за циљ да скрене пажњу јавности са непријатних чињеница да је експресна промена Закона о ГМО диригована од стране америчког министарства за пољопривреду које финансира и тренира лобисте – експерте ангажоване у раду Савета за биолошку сигурност, као и да су бројни амерички фондови за промоцију ГМО-а упућени на адресу Министарства за пољопривреду Србије. Јавност Србије треба да поверује да се све одвија по високим ЕУ стандардима и у знаку „безбедности хране“ и потрошача. Гламочић је поред флоскула које обећавају да поред заштите грађана у Србији неће бити дозвољено гајење ГМО усева, рекао чак и то „да су званичници ЕУ предочили да Србија у преговорима о чланству с ЕУ може рачунати од 2015. на 60 до 80 милиона евра европске помоћи за јачање конкурентности пољопривреде“.

Документа која је објавио Викиликс (о чему пише Мара Кнежевић-Керн у овом броју „Печата“) говоре и о новцу који треба да се уложи у пропагандни документарни филм који би сензибилисао спрску јавност према „семену уништења“.

Није ли управо тај пројекат најавио академик Драган Шкорић, председник Научног већа САНУ, у закључку дводневног научног скупа „Генетички модификовани организми – чињенице и изазови“, одржаном прошле недеље у САНУ. Он је тада најавио серијал заснован на „научним чињеницама“ који ће припремити академици и који ће бити приказан на РТС-у.

Но, како ће им показати након ПР медијске кампање у којој се тврди да се постојећи закон мења у циљу заштите потрошача од пошасти „ГМ Франкенштајн“ ?

Разоткривање методологије и циљева промене Закона о ГМО у Србији и лобиста се наставља.

 

[/restrictedarea]

9 коментара

 1. министру ГМОчићу је место у затвору. Искрено се надам да ће јавни тужилац да се заинтересује за њега пре него што буде касно!

 2. Lobisti GM hrane u Srbiji su monstrumi, psihopate i zločinci jer rade svesno, aktivno i sa namerom na egzistencijalnom ugrožavanju zdravlja i fizičkom uništenju sopstvenog naroda. Njihovo delovanje je samim tim podrivajuće i ugrožavajuće prema sopstvenoj državi i stanovništvu. Odgovor na pitanje gde je takvima mesto, nameće se sam.

 3. Svake godine se u Indiji ubije oko 20.000 ljudi jer zele da skinu bankrotstvo sa svoje porodice koje je uzrokovano prelaskom na GMO. Istrazite malo. O efektu na zdravlje da i ne pricamo. Nemam reci za neznanje i korupciju.

 4. pripremiti upaljace i sibice pa nek gori zlo

 5. Ako ova vecina naprednjaka u Skupstini Srbije promeni zakon treba PROMENITI NJIH DA VISE NE VLADAJU.Tacka.

 6. Jos samo da upitamo: Imaju li ovi monstrumi decu, unucice ili bilo koga, ko ostaje iza njih?

 7. Imaju Danice ali ce ih skloniti na sigurno parama koje ce dobiti od Monsanta. Oni imaju odstupnicu jer da nemaju to nebi ni radili.

  Tako to funkcionise.

 8. Za Zoku
  Od posledica takvih korupcionaških zavrzlama jednstavno nema sigurnosti.
  Jednom GMO-om zaražena populacija usvari znači uvek GMO-om zaražena populacija. Ako užasavajuće posledice njihove neodgovornosti ne osete njihovi potomci u trećem kolenu – osetiće njihovi potomci u četvrtom kolenu. Ili petom kolenu. Samo krajnje malouman (bez obzira na novčane “nagrade”) dozvoljava neposrednu odgvornost za kontaminaciju genetske skupine naroda u kom živi.
  Geni svakog čoveka koji sad ima potomstvo na kraju bivaju izmešani sa genima bilo kog drugog sada živućeg čoveka – samo je pitanje vremena i geografskog mesta ukrštanja gena.

  Ukratko – bezumlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *