Прогресивно опорезивање прихода и имовине

БEOГРAД – У Влади се припрема измена пореских закона чиjи ће циљ бити да мање намете коjе буду плаћали привреда и сиромашниjи слоj грађана држава надокнади већим порезима на плате коjе су дупло веће од просечних, као и на имовину оних коjи су добростоjећи, пише “Блиц”.

Kако ће тачно изгледати коначан предлог требало би да се зна у наредних месец дана, наводи лист коjи пише и да jе потпредседник владе Aлександар Вучић разговарао са броjним експертима о томе како да се идеjа о прогресивном опорезивању прихода и имовине спроведе у дело на наjправедниjи начин.

Kако наводи лист, у Србиjи сваки трећи становник jе незапослен, а има око 86.000 оних чиjе су зараде преко 100.000 динара, док jе 18.000 запослених с платама преко 150.000 динара, а групу наjбогатиjих чини свега jедан одсто укупне популациjе.

Лист наводи да jе у припреми и прогресивно опорезивање имовине грађана Србиjе, али да jош нису познати детаљи и да ће морати да се нађе баланс између вредности имовине и економске моћи грађана.

За оне коjи имаjу зараде ниже од просека од наредне године моћи ће да рачунаjу на то да ће имати повољности коjе ће им омогућити социjалне карте, а министар привреде Саша Радуловић за “Блиц” каже да ће таj проjекат бити међу пиоритетним задацима.
“Jавна паредузећа, према нашем плану, више неће моћи да обављаjу социjалну функциjу. Зато jе важно да имамо социjалне карте. Oне нису скупе како су раниjе одлагање примене евиденциjе наjсиромашниjих оправдавале власти”, констатуjе Радуловић.

2 коментара

  1. Ево, ја јавно позивам Лазара Крстића да мојој мајци уради економски програм преживљавања и да нам на тај начин практично предочи своје министарске способности.Моја мајка, дугогодишњи радник Диве тренутно пензионер има 14000 пензију, не поседује покретну ни непокретну имовину треба да плати рачуне и храну уз то да се обуче, купи лекове. Живи у бараци, не поседује веш машину и веома је скромна.Једини издатак јој је то што се греје на струју и да није било мене људство госпође министарке Зоране Михајловић би је оставило у мраку и то у зимском периоду. Ето ја питам овако јавно Лазара и остале финансијске експерте како да помогнем мајци а да је не убијем да преживи онолико дуго колико јој је Бог доделио времена на Земљи?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *