Orden “Miloš Obilić” za bivšeg francuskog obaveštajca

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je bivšeg francuskog obaveštajca Pjera Anrija Binela zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” zato što je tokom NATO bombardovanja srpskom vojnom licu predao poverljiva dokumenta o potencijalnim ciljevima, saopšteno je iz Predsedništva.

U saopštenju se navodi da je Binel odlikovan za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva – kao član francuske delegacije NATO-a pri Generalštabu u Briselu, predao je srpskom vojnom licu poverljiva dokumenta o potencijalnim ciljevima za bombardovanje Srbije i zbog toga je osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Istom medaljom odlikovan je i Leonid Ivašov iz Rusije, general-pukovnik u penziji, specijalista u oblasti geopolitike, međunarodnih odnosa i vojne istorije, bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije u periodu 1996-2001. godine.

Nikolić je generalnog direktora Železnica Rusije Vladimira Jakunjinaodlikovao zlatnom medaljom za zasluge, odnosno za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima: organizovanje humanitarne pomoći za Kosovo i Metohiju, u okviru čega su deca sa Kosova boravila mesec dana u Rusiji, organizovanje obilaska i izveštavanje sa Kosova za ruske novinare.

Bivšeg ambasadora Kuvajta Favzia Abdulaziza Ahmada Al-Džasema Nikolić je odlikovo ordenom srpske zastave drugog stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta.

Azerbejdžanski režiser Vagif Mustafajev odlikovan je ordenom srpske zastave trećeg stepena za zasluge u unapređenju saradnje u oblasti kulturnog stvaralaštva i razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Azerbejdžana, prikazivanje i afirmaciju srpske kinematografije u Azerbejdžanu.

Melisu Bin iz SAD Nikolić je odlikova ordenom srpske zastave trećeg stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje dve zemlje. Kako se navodi, bivša kongresmenka Demokratske partije isticala se zalaganjem za odbranu srpskog naroda i crkve i javno je istupala protiv politike svoje stranke prema Srbiji i danas se aktivno zalaže za jačanje privrednih i poslovnih veza između Srbije, srpske dijaspore i američkih kompanija.

Један коментар

  1. A Jugoslav Petrusic?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *