Приjава за програм стамбеног збрињавања до 31. августа

БEOГРAД – Помоћница комесара за избеглице и миграциjе Даниjела Поповић упутила jе данас последњи позив избеглицама из Хрватске и БиХ да се до 31. августа приjаве за регионални програм стамбеног збрињавања и обнове порушених стамбених обjеката.

Бивши носиоци станарског права у Хрватскоj имаjу, наиме, могуцност да до краjа овог месеца поднесу захтев за стамбено збрињавање и остваре право на такозвани заменски стан на териториjи оних општина и градова у коjима су живели 1991. године.

Поповић jе Радио-телевизиjи Србиjе изjавила да ту могућност имаjу, како некадашњи носиоци станарског права коjе jе им jе одузето, тако и они коjи у тренутку када су били принуђени да напусте Хрватску нису имали решено стамбено питање.

Oна jе обjаснила да ће избиглице имати право и да откупе тако добиjене станове и то за око 50 одсто тржишне вредности, а да ће легално власници постати онога тренутка када уплате прву рату кредита за откуп некретнине.
“Jедан од проблема са Хрватском су и неисплаћене пензиjе и надамо се да ћемо у складу са стандардима EУ успети да решимо и преостале избегличке проблеме”, рекла jе Поповић.

Kада jе реч о избеглицама из БиХ, они коjи желе да се врате могу такође да до 31. августа поднесу захтев за обнову девастиране имовине, а до сада jе од 266.000 избеглица из БиХ око 93 одсто решило стамбено питање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *