Јобикова претња

За  „Печат“  из Будимпеште ВЛАСТИМИР ВУЈИЋ

Низ инцидената у „мађарским“ деловима Румуније показује да тежње за стварањем „велике Мађарске“ постају све гласније

И Будимпешта и Букурешт на парламентарним и председничким изборима 2014. године имаће потпуно истог џокера – „мађарску карту“! Али, за разлику од картарошке игре, у којој добија онај који више „блефира“, у дипломатско-политичкој утакмици победиће онај који то чини – мање. И то због бројних билатералних конфликата, који су радикализовани и кулминирали су на овогодишњим летњим камповима Мађара на територији Румуније, у којима су најактивнији учесници били мађарски званичници.

 

ОЖИВЉАВАЊЕ ТУРУЛА Почело је оживљавањем националистичког сокола Турула, ујединитеља мађарских племена, кога је на 24. ђачко-студентском кампу Мађара у румунском Тушнаду (трајао од 22. до 27. јула) по други пут „реинкарнирао“ лично премијер Мађарске Виктор Орбан, а наставило на Балвањошком летњем слободном универзитету са припремом за „одсудну“ битку у добијању територијалне аутономије, председника Националног савета Мађара у Трансилванији и европарламентарца Ласла Текеша који је, између пет година дугог косовско-метохијског и 165 година старог швајцарског етничког модела за своје сународнике изабрао трећи статус – Јужног Тирола, обећавши при том и посебан буџетски фонд из којег ће бити плаћени „агенти утицаја“ који буду ангажовани у реализацији тог пројекта.

Десет дана касније, Уједињена мађарска омладина (Egyesült мagyar ifjuság – ЕМИ) уз мото „Воља увек нађе начин“ у румунском Борзонту организује традиционални ЕМИ табор, девети по реду (трајао од 7. до 11. августа). Та „кишобран организација“ (која на својој интернет страници има карту „велике Мађарске“, а на будимпештанској адреси и таблу с натписом „Осакаћена матица“), између осталих је организатор и три фестивала (у мађарском Капошвару, румунском Ердељу и до прошле године у Кањижи у Србији) који представљају својеврстан омаж идеји уједињења свих Мађара у једну државу(!), а максимално је подржавају и националистичка и екстремно десничарска удружења Мађара, али и странке такве оријентације…

И четвртог „фестивалског“ дана у Борзонт је – из Будимпеште – стигло комплетно руководство ултрадесничарског „Јобика“ (пун назив странке је „Покрет за бољу Мађарску“), предвођено председником Габором Воном. „Партија на чијем сам челу никада неће одустати од светог циља да сви Мађари живе у једној домовини. До коначног уједињења доћи ће пре или касније. Први корак је аутономија свих Мађара у региону. Ако би се због тога требало сукобити с Румунијом, преузимам одговорност коју ће, уверен сам, врло брзо са мном поделити цела Мађарска“, рекао је лидер „Јобика“ Габор Вона (иначе и оснивач полувојне формације ове странке, „Мађарске гарде“), истакавши још да је за Мађаре питање мањина – питање Тријанонског споразума којим је подељена Аустроугарска, што је довело до „трагедије региона“ који је наметнула Западна Европа.

 

[restrictedarea]

РЕАКЦИЈА РУМУНИЈЕ Револтирано и љуто због тешких провокација мађарских политичара, изречених на сувереној територији своје државе, Министарство спољних послова Румуније било је приморано да у непуне две недеље по други пут оштро реагује кад је у питању једна те иста земља, Мађарска. Прво саопштење Будимпешти је упућено због врло увредљивог говора у Тушнаду државног секретара у Министарству за јавну управу Мађарске Бенцеа Ретварија, везаног за предстојећу румунску административно-техничку реформу (Кабинет министра спољних послова Мађарске Јаноша Мартоњија до дан-данас Букурешту никакав одговор није послао), док је друга депеша послата због активности фашистоидног „Покрета за бољу Мађарску“ на тлу Румуније. „Јобик је опозициона странка која не учествује у раду владе Мађарске и тиме ни не дели њену одговорност“, кратко је одговорило Мађарско министарство спољних послова. И ништа више.

У међувремену, угледном социјалдемократском посланику у румунском парламенту Богдану Дијакону, који је од Министарства спољних послова своје земље захтевао да Габора Вону прогласи непожељном особом, одговорено је да се страни држављанин „персоном нон грата“ може прогласити једино ако располаже статусом дипломате, а Вона то нема… И готово сви букурештански медији су на својим страницама ЕМИ камп назвали „скупом мађарских екстремистичких и парамилитарних организација“, док је информативна телевизија „Антена 3“, упозоравајући на све већу „мађарску опасност“, случај у Борзонту повезала са крвопролићем над Румунима из 1940. године у Ипену и Ердегкуту, под командом Хортијевих фашистичких трупа!

На борзонтском кампу „Уједињене мађарске омладине“ говорили су и остали Јобикови политичари и, сви одреда критиковали актуелну мађарску дипломатију која, уместо да стопостотно подржи спровођење идеја Мађара који „вољом великих“ живе у расејању, константно празнослови о „стратешком партнерству, добросуседским односима и Унијској сарадњи“! Други човек странке, Золтан Балцо, јавно је оптужио „Фидес“ да има „Јобикову“ реторику, а понашање у пракси Мађарске социјалистичке партије (МСП). „Друга Орбанова влада Мађарима који живе у дијаспори не би дала ни држављанство, нити бирачко право. Идеја и упорност да се то учини искључиво је била Јобикова“, ексклузивно је јавности открио Золтан Балцо, додајући да се нада да би на предстојећим парламентарним изборима у Мађарској код бирача из иностранства управо поменута чињеница могла бити превага у корист његове странке…

А ако се то заиста и догоди, „Јобик“ онда више није опозиција већ – позиција. И то врло сигурна. У или на власти, свеједно!

Црвена линија

Због мешања званичне Будимпеште у ствари румунских жупанија где су Мађари у већини, као и захтева екстремних организација за етничком аутономијом, врло оштру критику Мађарској, прогласивши је жариштем нестабилности не само за његову државу, већ и за регион, упутио је и председник Румуније Трајан Басеску. „Стигло се дотле“, оценио је, „да би требало одустати од свих резерви пошто се овако даље не може. Ово је последња година у којој су неки од мађарских грађана радили по Трансилванији то што су до сада чинили. Црвена линија политичке пристојности одавно је пређена.“

Румунски председник још једном је подсетио да важећи европски стандарди националним мањинама ни у једној од земаља Старог континента не дозвољавају формирање територијалне аутономије на етничком принципу, али и да основни румунско-мађарски споразум из 1996. године мањинама искључује тзв. колективна права.

„Модел некадашње аутономне покрајине Мађара у Румунији, створен по политичкој директиви Стаљина, представља прошлост. Гарантујем вам да у Румунији никада више неће бити административне организације на етничкој основи. Неће, дакле, постојати никаква форма аутономне покрајине, јер унутар румунских граница нико, апсолутно нико, без обзира на специфичности, не може бити аутономнији од другог“, подвукао је председник Румуније Трајан Басеску.

Порука Београду

Функционер Јобика Иштван Саваји, члан Поткомисије мађарског Парламента за аутономије мањинских заједница ван матице при Комисији за национално заједништво Мађарске (коју је 2010. године основао Виктор Орбан), у Борзонту је послао претећу поруку и Београду!

„Резултат досадашњег концепта персоналне аутономије за Мађаре, оличен у такозваном Националном савету, далеко је од очекиваног. Кључни доказ за ову тврдњу је тај, да је у односу на прошли попис, Мађара у Србији мање за 40.000! Једино дугорочно решење је територијална аутономија која би била формирана удруживањем осам општина на северу Војводине у којима Мађари чине већину становништва, с могућношћу да јој путем референдума приступе и друге општине! Исто тако, за насеља у којима су Мађари у већини захтевамо и добијање локалне самоуправе специјалног статуса“, подвукао је Саваји.

По њему, то ће бити „услов свих услова“ „Покрета за бољу Мађарску“ да 2018. године на Кошутовом тргу ратификује завршни приступни уговор Србије у Европску унију, пошто сматра да после мађарских парламентарних избора догодине ниједна партија или коалиција неће моћи да формира владу без „Јобика“, а он ће, када је национални интерес у питању – бити бескомпромисан!

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. a такви `кампови` и `фестивали` се организују и у Војводини ?! Као `извиђачки` ( да се власи не досете ?!) и сл. ?! Па ће они, који сада имају 13 година, 2018. постати – пунолетни ?! Сумњам, да је у питању чиста добровољност, а на питање, где су интелектуалци да се `осврну` на овај вид национализма – нема одговора – само ћутање ?! Где је Сорос, који је био тако `штедар` да финансира нападе на Милошевића ?! Или, само је српски национализам опасан, остали су `бенингни` ??? Лукава је душа – сестра ђавола, а лукава политика воли када се `посао` обавља “туђом руком” ?! Па тако се милитаризација у Мађарској спроводи кроз деловање `опозиције` а други, радикални захтеви, путем организација које нису већинске ( протестанти ) ?! Остаје и питање, колико је све то `хармонизовано` са натовским доктринама или, прецизније, колико указује на старе “стазе”,- припреме новог похода на `исток` ??? / Да се подсетимо, како у НДХ тако и у фашистичкој Мађарској, Хитлерови савезници су се `вадили` – офанзивом против “четника” да би што мање трупа слали на Источни фронт ?!/ Да ли се ћутање може поредити са саучесништвом, нека о томе сваки промишља ….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *