Легионари, хрватске стројнице и „Француско пролеће“

Текст и фотографије Милан Тимотић

Репортер „Печата“ на војној Паради која се сваког 14. јула одржава у Паризу

Најшира улица на свету,у самом срцу Париза, булевар Шанзелизе, у делу од Тријумфалне капије ка Тргу Конкорд, била је у недељу 14. јула 2013. ,,бојно поље“ француске војске и њених савезника. Догађало се то у грандиозној војној Паради која се, у част обележавања пада легендарне Бастиље, од 1880. године, традиционално одржава у главном граду Француске.
Нова времена и нови савезници (из Африке), али ни новопримљени члан ЕУ – Хрватска, нису међутим својим учешћем дочарали сјај некадашњих дефилеа. Сјајан наступ војника чувене Легије странаца и веома успешан марш првенац хрватских војника са стројницама поправио је утисак о раштимованом маршу војника из Африке.
Дуга традиција која налаже да сваког 14. јула најелитније јединице француске војске марширају авенијом Шанзелизе била је иначе због немачке окупације прекинута од 1940. до 1944, али је парада одржавана у Лондону. Свечану трибину на великом Тргу Конкорд почеле су да попуњавају званице већ око осам часова, иако је почетак свечаног дефилеа био заказан за 10 и 40. Међу првима је стигао амбасадор Србије Рајко Ристић кога су – без икакве почасти и пажње – сместили у тридесети ред, десно од председничке ложе. Неколико минута пре 10 сати пристигли су Бан Ки Мун, хрватски председник Иво Јосиповић и председник Малија Диокунда Траоре.Тачно у 10 сати приспео је француски председник Франсоа Оланд који се прво поздравио са Бан Ки Муном, па Јосиповићем, и срдачно изљубио са малијским председником Траореом. Топот копита свечано униформисаних коњаника био је знак да је дефиле почео. Војни оркестар је без прекида свирао уз наступ, како статистика бележи, тачно 4.823 војника, 241 коњаника, 58 авиона, 35 хеликоптера и 265 возила. Новинарска ложа врвела је од хрватских репортера и сниматеља који су пратили Јосиповића и припаднике хрватске војске. Новинар руске телевизије ,,тешио“ је репортера „Печата“ да је то „први и последњи наступ хрватских војника на великим парадама“. Био је овај колега сасвим одређен у својим предвиђањима: „Немој се стидети што нема руске и српске војске на овој паради, следеће године је сто година од почетка Првог светског рата, тада ће у дефилеу марширати земље савезнице и Србија и Русија. Нису Хрвати никад били на страни победника ни у једном рату у последњих сто година.“
За речи утехе разменили смо наше стратешко оружје, чокањ шљивовице за добар гутљај вотке „Путинке“. Наоружање елитних француских јединица у дефилеу ни издалека није дочарало моћ једне од највећих армија на свету. Систем противваздушне одбране „Турсан“ – модел из 1987. године, а унапређен 2011. био је главна звезда смотре. У строју легионара који су подигнутих глава са белим шапкама по традицији марширали успорено налазило се и петнаестак Срба.
Крај Параде обележила је појава великог броја црних балона на којима је висио транспарент на којем је писало „Француско пролеће“. Организатори војне смотре оценили су да је транспарент „дело имиграната или екстремиста“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *