Predstavljen “Lazar 2”

U okviru sajma naoružanja i vojne opreme “Partner 2013” predstavljeno novo srpsko borbeno vozilo “Lazar 2”. Na sajmu, koji traje do 28. juna, učestvuje veliki broj kompanija i institucija iz Srbije i još 16 zemalja.

Na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2013” predstavljeno je novo borbeno vozilo “Lazar 2”, a do 28. juna do kada traje manifestacija, kompanije i institucije iz Srbije i inostranstva predstaviće veliki broj novih vojnih i civilnih tehnologija.

Prvog dana sajma, u kojem nije bilo pratećeg programa, već su prikazani naoružanje i oprema na izložbenom prostoru, predstavljen je prototip novog domaćeg oklopnog transportera “Lazar 2” – usavršena verzija “Lazara 1”.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić je rekao da “Lazar 2” ima, kako je objasnio, daleko bolje performanse nego “Lazar 1”, o čemu svedoči činjenica da za 52 “Lazara 2” može da se kupi 147 “Lazara 1”.

Vučić je, međutim, naglasio da je i pored toga “Lazar 2” i do tri puta jeftiniji od svog pandana, finske “patrije”, i da njegove komparativne prednosti u ceni i opremi dokazuje činjenica da su već pronađeni zainteresovani kupci, i da su Pakistanu već prodata tri vozila.

Prema informacijama iz medija, o prodaji finskih oklopnih vozila “patrija”, cena finskog konkurenta “Lazaru 2” iznosi od 1,5 do više od tri miliona dolara, zavisno od vrste naoružanja, opreme i oklopa koji se na njega postavlja.

Od domaćih kompanija na “Partneru 2013” svoje štandove imaju najveći proizvođači naoružanja i vojne opreme u Srbiji “Jugoimport SDPR” koji je sistem integrator srpske odbrambene industrije, zatim “Zastava oružje”, “Krušik”, “Prvi partizan”, “Mile Dragić”, “Prva petoletka Trstenik Namenska” i drugi.

U pratećem programu sajma najveći broj novina predstaviće Tehničko opitni centar Vojske Srbije, koji će na nekoliko prezentacija pokazati nekoliko metoda ispitivanja naoružanja i vojne opreme.

Od stranih kompanija, prezentaciju će imati američki “FLIR sistems”, koji se bavi proizvodnjom termovizijskih uređaja, u vojne i civilne svrhe.

“Flir” će predstaviti, kako se navodi u zvaničnom programu sajma, radar za nadzor terena, novi termovizijski dvogled, kameru i sistem za nadzor koji koristi termovizijske tehnologije (reaguje na temperaturu ljudskog tela i drugih živih bića).

Ukupno na sajmu učestvuju 92 domaće i strane firme, iz čak 16 zemalja.

RTS

4 komentara

  1. Interesantno vozilo, ima puskarnice sastrane kao da je pravljeno za obracun sa demonstrantima a ne za transport pesadije. Ko zna zasta je ovo sve dobro a moz i da bude korisno…

  2. Veze ovo nema sa lazarom 1. Lazar 1 je bilo nesto sklepano samo da se kaze da imamo nesto. Najgora krsina. Ovo vec lici na ozbiljan proizvod. Samo me brine ta razlika u ceni u odnosu na patriju. Kad je nesto 20% jeftinije onda mozemo da pricamo da dobijate isti kvalitet po nizoj ceni. Ovako sa 3 puta vise ….da se ne lazemo

  3. Pa i nema jer koncept MRAP kojem pripada lazar 1 i MRAV kome pripada Lazar 2 su ipak dva različita pojma doduše mešavina PATRIA i BOXER.. Male modifikacije su urađene ali je potrebno još mnogo toga uklanjanje puškarnica na bokovima, nabavka besposadne kupole i ugradnja hidrauličke rampe… U svakom slučaju pozitivan iskorak ali je to daleko od PATRIE i po ceni i po kvalitetu usput vreme točkaša je polako prošlo opet se vraćaju guseničari doduše sa besposadnom kupolom i težinom do 48 tona

  4. Zna li se kakva je oklopna zaštita, recimo da li štiti posadu od municije 12,7 mm? Koje naoružanje može da nosi, da li ima ugrađene termovizore za vozača, nišandžiju topa i komandira vozila? Da li je predviđeno postavljanje protivoklopnih vođenih raketa najnovije generacije, recimo ruskih Kornet ili Krizantema, ili pak naš ALAS? Sa druge strane, koliko god da je loše, kao borbeno vozilo je sigurno superiorno u odnosu na BOV-ove, BRDM-ove i BTR-ove u VS, tako da bi nabavka par stotina komada predstavljala značajno poboljšanje tog segmenta u VS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *