Представљен “Лазар 2”

У оквиру сајма наоружања и војне опреме “Партнер 2013” представљено ново српско борбено возило “Лазар 2”. На сајму, који траје до 28. јуна, учествује велики број компанија и институција из Србије и још 16 земаља.

На међународном сајму наоружања и војне опреме “Партнер 2013” представљено је ново борбено возило “Лазар 2”, а до 28. јуна до када траје манифестација, компаније и институције из Србије и иностранства представиће велики број нових војних и цивилних технологија.

Првог дана сајма, у којем није било пратећег програма, већ су приказани наоружање и опрема на изложбеном простору, представљен је прототип новог домаћег оклопног транспортера “Лазар 2” – усавршена верзија “Лазара 1”.

Први потпредседник Владе и министар одбране Србије Александар Вучић је рекао да “Лазар 2” има, како је објаснио, далеко боље перформансе него “Лазар 1”, о чему сведочи чињеница да за 52 “Лазара 2” може да се купи 147 “Лазара 1”.

Вучић је, међутим, нагласио да је и поред тога “Лазар 2” и до три пута јефтинији од свог пандана, финске “патрије”, и да његове компаративне предности у цени и опреми доказује чињеница да су већ пронађени заинтересовани купци, и да су Пакистану већ продата три возила.

Према информацијама из медија, о продаји финских оклопних возила “патрија”, цена финског конкурента “Лазару 2” износи од 1,5 до више од три милиона долара, зависно од врсте наоружања, опреме и оклопа који се на њега поставља.

Од домаћих компанија на “Партнеру 2013” своје штандове имају највећи произвођачи наоружања и војне опреме у Србији “Југоимпорт СДПР” који је систем интегратор српске одбрамбене индустрије, затим “Застава оружје”, “Крушик”, “Први партизан”, “Миле Драгић”, “Прва петолетка Трстеник Наменска” и други.

У пратећем програму сајма највећи број новина представиће Техничко опитни центар Војске Србије, који ће на неколико презентација показати неколико метода испитивања наоружања и војне опреме.

Од страних компанија, презентацију ће имати амерички “ФЛИР системс”, који се бави производњом термовизијских уређаја, у војне и цивилне сврхе.

“Флир” ће представити, како се наводи у званичном програму сајма, радар за надзор терена, нови термовизијски двоглед, камеру и систем за надзор који користи термовизијске технологије (реагује на температуру људског тела и других живих бића).

Укупно на сајму учествују 92 домаће и стране фирме, из чак 16 земаља.

РТС

4 коментара

  1. Interesantno vozilo, ima puskarnice sastrane kao da je pravljeno za obracun sa demonstrantima a ne za transport pesadije. Ko zna zasta je ovo sve dobro a moz i da bude korisno…

  2. Veze ovo nema sa lazarom 1. Lazar 1 je bilo nesto sklepano samo da se kaze da imamo nesto. Najgora krsina. Ovo vec lici na ozbiljan proizvod. Samo me brine ta razlika u ceni u odnosu na patriju. Kad je nesto 20% jeftinije onda mozemo da pricamo da dobijate isti kvalitet po nizoj ceni. Ovako sa 3 puta vise ….da se ne lazemo

  3. Pa i nema jer koncept MRAP kojem pripada lazar 1 i MRAV kome pripada Lazar 2 su ipak dva različita pojma doduše mešavina PATRIA i BOXER.. Male modifikacije su urađene ali je potrebno još mnogo toga uklanjanje puškarnica na bokovima, nabavka besposadne kupole i ugradnja hidrauličke rampe… U svakom slučaju pozitivan iskorak ali je to daleko od PATRIE i po ceni i po kvalitetu usput vreme točkaša je polako prošlo opet se vraćaju guseničari doduše sa besposadnom kupolom i težinom do 48 tona

  4. Zna li se kakva je oklopna zaštita, recimo da li štiti posadu od municije 12,7 mm? Koje naoružanje može da nosi, da li ima ugrađene termovizore za vozača, nišandžiju topa i komandira vozila? Da li je predviđeno postavljanje protivoklopnih vođenih raketa najnovije generacije, recimo ruskih Kornet ili Krizantema, ili pak naš ALAS? Sa druge strane, koliko god da je loše, kao borbeno vozilo je sigurno superiorno u odnosu na BOV-ove, BRDM-ove i BTR-ove u VS, tako da bi nabavka par stotina komada predstavljala značajno poboljšanje tog segmenta u VS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *