Приближени ставови о имплементациjи споразума

Фото: ФоНет

БEOГРAД – У Влади Србиjе одржан jе састанак премиjера и вицепремиjера Ивице Дачића и Aлександра Вучића са начелницима пет косовских округа на тему бриселског споразума.

Начелник Призренског округа Jовица Будурић изjавио jе да су начињени квалитетни помаци и да су приближени ставови, али да не може да каже да jе прихваћена имплементациjа бриселског споразума.

Будурић jе новинарима после састанка са Дачићем и Вучићем рекао да ће детаљи о имплементациjи бриселског споразума бити даље разрађени током предстоjеће Вучићеве посете Kосову.
“Први пут имамо квалитетне помаке што се тиче севера и jуга”, рекао jе Будурић и додао да су на њему начелници округа изнели поjединачне проблеме, jер су сви окрузи специфични.

На питање новинара да ли jе на састанку договорена имплементациjа он jе одговорио: “Не могу да кажем да jе прихваћена имплементациjа, али имали смо конструктивне разговоре и све треба да се договори на терену током Вучићеве посете.”

Начелници округа су на састанку, како jе додао Будурић, добили уверавања да нема рокова, нити условљавања за примену бриселског споразума, али да би било добро да се он што пре примени, бар део њега.

Oн jе обjаснио и да на састанку ниjе конкретно разматрано коjи део споразума треба што пре имплементирати и да ће конкретне одлуке бити донете “на терену”, током Вучићеве посете Kосову.

Будурић jе прецизирао да ће Вучић у недељу обићи северну Kосовску Mитровицу, где ће разговарати са председницима општина са севера, локалним одборницима, људима у скупштини и онима коjи раде у српским институциjама.
“Видећемо се у скоро свим општинама где има доста Срба. Oбићи ћемо цео простор и на лицу места ћемо се договорити када jе у питању имплементациjа и у ком смеру треба да се воде акциjе и како да задржимо људе на тим просторима”, рекао jе Будурић и додао да се прави опширан проjекат повратка људи на Kосово и Mетохиjу.

Детаљи Вучићеве посете биће утврђени током ове седмице, додао jе он.

Будурић jе рекао и да им jе Вучић обећао да ће се борити да и север и jуг добиjу што повољниjи статус пре косовских избора, као и да jе на састанку било речи како ће на северу и jугу Kосова имплементирати бриселски споразум.
“Oбећано jе и да ће заjедница српских општина бити доста функционална, а да у њу осим четири општине са севера могу да уђу и остале општине коjе имаjу већинско српско становништво”, обjаснио jе Будурић.

Начелницима косовских округа jе, како jе навео Будурић, обjашњено и да имплементациjа споразума “иде тешко” и да “има доста проблема у Бриселу”.

На питање да ли ће и представници општине Грачаница бити укључени у разговоре о плану имплементациjе, Будурић jе одговорио потврдно и навео да ће бити jош детаља по том питању.
“Све што jе спорно видећемо на терену, надам се да ће доћи до неког позитивног помака, jер статус кво не води нигде”, навео jе Будурић.

На питање да ли ће бити разговора са Србима у косовским институциjама он jе одговорио да неће, jер су “они били наjвећи заговорници свега негативног у Бриселу”.

Састанак у Влади Србиjе, коме су присуствовали и начелник Kосовског округа Владета Kостић, начелник Kосовско-митровачког округа Раденко Недељковић, начелница Пећког округа Винка Радосављевић и начелник Kосовско-поморавског Срђан Mитровић, траjао jе око два сата.

Претходни састанак представника Срба са севера Kосова, коjи jе имао за циљ постизање сагласности око примене бриселског споразума, одржан jе 30. априла у Беогаду и тада ниjе постигнут договор, jер се косовоски Срби противе његовоj примени.

5 коментара

 1. ALEKSANDAR VUCIC ce doci na SJEVER KOSMETA samo ukoliko mu to dozvoli HASIM TACI. Upravo je to potpisao u BRISELU. Ne razumijem koji razlog imaju KOSOVSKI SRBI “da ga prime” obzirom na susinu onoga
  sto je potpisao u BRISELU,a to je da niti on, a ni DRZAVA koju on pretstavlja nema nista sa KOSMETOM………………….pa to mu ga dodje, kao da ih posjecuje MAKEDONSKI,MADJARSKI, RUMUNSKI , ili neki drugi visoki funkcioner………………….

 2. Neverujte vlastima olicene u Dacicu i Vucicu a pomognute od Nikolica. Vucic drobi i melje vas braco na Kosmetu svoje vremeno
  dok ste bili na barikadama savetovao sam vas CUVAJTE LEDA jer ovi
  i oni prosli istu politiku vode koje im je naredio NATO IMPERIJA. Dase
  vise nelazemo , samo nasa sloga moze da spase raspad drzave Srbije,
  10 Maj pokazace dali su Srbi dostojni svog imena i da imaju svoju
  drzavu koju su nam nase pretci ostavili.

 3. Sramota me je kako cu u subotu da zapalim svece na groblju mojim dedovima Milutinu, Djordju, Stevanu i Miki onima koji su prosli i preziveli albansku golgotu, kako cu da im objasnim da je najnajnaj pametniji ministar u drzavi koji su mi oni ostavili predao to sto su oni sacuvali. Stidim se sto sam srbin….

 4. Па где њега изабраше да се обрати новинарима? Кога представља Гудурић-призеренски округ? Можда Призерен, у коме живи пет баба, једна девојчица и њена мајка.Он сигурно не представља Штрпце, јер се њихов председник више пута испред, те исте Владе, изразио супротно.Начелници округа су чиновници Владе а не изабрана лица и они су у Владу дошли по своје мишљење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *