Oслобођени Станишић и Симатовић

ХAГ – Хашки трибунал ослободило jе данас по свим тачкама оптужнице бившег начелника Службе државне безбедности Србиjе (ДБ) Jовицу Станишића и бившег команданта Jединице за специjалне операциjе ДБ франка Симатовића.

Oдлуци Судског већа успротивила се jедино судиjа Mишел Пикар.

Веће jе наложило да Симатовић и Станишић буду пуштени на слободу из притворске jединице у Схевенингену чим буду завршене одговараjуће припреме.

Веће, уз противљење судиjе Пикар, ниjе могло да закључи да су Станишић и Симатовић одговорни за усмеравање, организовање, опремање, обучавање, наоружавање и финансирање jединица државне безбедности Србиjе, коjе су, како се наводи у оптужници, убиjале, прогониле и депортовале цивиле Хрвате, босанске муслимане, босанске Хрвате и друге несрбе из БиХ и Хрватске од 1991. до 1995. године.

Веће ниjе могло да закључи да jе Станишић служио као “канал везе” између Слободана Mилошевића, Радована Kараџића и Mилана Mартића, коjи су, како се наводи, били главни организатори удруженог злочиначког подухвата.

Већина чланова већа, такође уз противљење судиjе Mишел Пикар, установила jе да се Станишић и Симатовић не могу окарактерисати као учесници у удруженом злочиначком подухвату.

Са изузетком у Добоjу и Босанском Шамцу, веће ниjе закључило да jе Jединица за специjалне операциjе (JСO) починила злочине у своjим операциjама.

Већина чланова Већа, уз супротно мишљење Пикарове, сматра да допринос оптужених операциjама JСO у Добоjу и Босанском Шамцу ниjе била довољна да би се могла окарактерисати као помагање и подржавање чињења злочина.

У завршноj речи, коjом jе суђење окончано у jануару ове године, Tужилаштво jе затражило да Станишићу и Симатовићу буде изречена казна доживотног затвора.

Oдбране су тражиле да оптужени буду ослобођени, тврдећи да тужиоци нису доказали њихову кривицу ни по jедноj тачки оптужнице.

Oбоjицу оптужених српске власти су ухапсиле 13. марта 2003. године током операциjе “Сабља”, после убиства премиjера Зорана Ђинђића.

Станишић jе пребачен у Хаг 11. jуна, а Симатовић 30. маjа те године.

У првом поjављивању пред судиjом, обоjица су изjавила да нису криви.

Реаговања на ослобађаjућу пресуду Станишићу и Симатовићу

БEOГРAД – Председник Владе Србиjе Ивица Дачић поздравио jе пресуду Хашког трибунала, коjом су данас Jовица Станишић и франко Симатовић ослобођени по свим тачкама оптужнице хашког тужилаштва за злочине у БИХ.

“Oваква пресуда jе од великог значаjа за Републику Србиjу. Влада Србиjе се залагала и залаже се за фер суђења пред Хашким трибуналом, jер jе то jедини начин да се утврди истина о злочинима и стекну услови за помирење и обезбеђивање траjног мира и стабилности у региону”, наводи се у писаноj изjави премиjера.

4 коментара

  1. Сретна вам Слобода и Истина часни синови Србије!!!

  2. Cini se da se Miloseviceva Srbija i dalje ubija.A i nas,u pojam.

  3. Cenite vasu slobodu srpstvo ju je preskupo platilo…….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *