“НЕ“ као „НЕ“, или „НЕ“ као „ДА“ са одложеним дејством?

ФоНет

Ратко Паић

Влада Србије је на јучерашњој седници једногласно рекла „не“ бриселском ултиматуму против кога су иступили и бројни грађани, политичке организације, студенти, синдикати и Српска Православна Црква на челу са Патријархом Иринејом. Међутим, истовремено је српска влада позвала на даљи наставак преговора на истом месту и са истим медијаторима, чији непоколебљиви ставови у вези косовске независности не дају српској страни право на велики оптимизам. Стога се многи питају, да ли је заправо јучерашње „не“ из Београда само „да“ са одложеним дејством?

Наиме, по речима премијера Дачића споразум је одбијен јер је заснован на принципима који не би довели до коначног и одрживог решења и преовладавања садашњег стања на Косову и Метохији, али је влада ипак одлучила да затражи хитан наставак дијалога са Приштином уз посредовање Европске уније, која до сада није показала посредничку непристрасност, него се сасвим супротно, ставила на страну Приштине. А то је пре неколико дана Дачић сликовито описао, рекавши да је у Бриселу само недостајао вагон за потписивање капитулације, мислећи на чувени железнички вагон у Комјењу, у коме је Хитлер 21. јуна 1940. године у Другом светском рату принудио Француску да потпише капитулацију.

А поводом изјаве председника Србије Томислава Николића да би дијалог о односима Србије и Косова требало да пређе под окриље Уједињених нација, вицепремијер Вучић је рекао да то по њему није реално, те истакао да јучерашње «не» понуђеном споразуму не сме да значи затварање врата Европској унији.

Са своје стране, посредник у дијалогу Кетрин Ештон је изјавила да је још на почетку разговора постављен временски оквир до лета, у коме Европа жели да види напредак Србије и Косова.

Отуда се поставља питање, поготово међу грађанима и организацијама које и даље не прекидају своје протесте на београдским улицама, може ли тренутно «не» српских власти да се после козметичких, тривијалних дотеривања споразума, до лета претвори у стидљиво «да», са тужним уздахом и речима оправдања. Јер, као што је на протестном скупу изјавила представница студената – «упркос томе што Влада данас каже „не“, ми ћемо се поново окупити, јер не верујемо да Влада у наредним данима неће измислити неки нови споразум да замаже очи грађанима Србије и да ипак преда Косово.»

А сличне ставове поводом актуелних бриселских преговора је изразио и председник Републике Српске рекавши следеће: «Међународна заједница је признала државу Косово и она, не због Албанаца, него због себе, неће дозволити омекшавање своје позиције,“ и наставио, „Србија мора да јача своје капацитете и да их окреће више ка Истоку. Доста је више тог фанатизма и веровања да се без ЕУ не може живети. Што је најгоре, не би било напретка ни кад би Србија прихватила ову уцену, јер за њу нема чланства у Европској унији ни за деценију, а на крају те приче је чека признање Косова.“ И напослетку, Додик се упитао – шта ће Србија у тој Европи ако остане без земље?

Међутим, иако је Србија у овом тренутку јасно изрекла своје „не“ понуђеним условима под којима се Србима не нуди ништа, она је ипак одлучно позвала на хитан наставак преговора који, овакви какви јесу, и на темељима на којима почивају, тешко могу задовољити српску страну чак и ако буду настављени. Јер, као што је добро приметио председник Додик – „Међународна заједница је признала државу Косово и она због себе неће дозволити омекшавање своје позиције.“

Стога има основа да се верује да би у наставку бриселских преговора под окриљем Европске уније, у незнатно измењеним околностима, одлучно српско „не“ могло лако да се претвори у „да“ са одложеним дејством, уз тријумфално проглашење тешко избореног компромиса.

Глас Русије

3 коментара

  1. Naslov odlično odslikava ono što je stvaran odgovor.
    Za narod NE, a Euroatlaskoj “gospodi! malo odgođeno DA.
    Život kaže ovoj trojki /D+V+N/ se ne može vjerovati !?

  2. KUKAVICE su KUKAVICE zato sto ne mogu da kontroliraju vlastiti strah. Obicno kukavice su i IZDAJICE. Kada strancima uspije da “instaliraju” kukavice da vode neku drzavu, onda ovi rade u korist “vlastite stete” kondicionirajuci se zeljama i zahtjevima onih koje smatramo VELIKIM SILAMA.Zedj za vlascu “krasi” kukavice, i kada vide da DRZAVU vode u propast ,nemaju HRABROSTI da odsupe,da prepuste polozaj nekom HRABROME, mudrome, sposobnome.Da li je bilo tesko prepoznati ih???????? E onda treba jos jace prestrasiti KUKAVICE,treba ih jace ustrasiti nego sto ih AMERI i E U strase. NE bi smjeli IZDATI ako ne zbog PATRIOTIZA , onda zbog STRAHA od vlastitog NARODA !!!!!!!!!!!!!

  3. Tacno tako. Ne je odlozeno da. Tesko je gledati ovu sramnu igru. Bombarduju nas suludim izjavama. Sto je dosta, dosta je.Idite i dajte nam mogucnost da Vam na izborima kazemo sta mislimo o tome.
    Na Kosovu i Metohiji zavlada muk kad se spomene Nikolic. Sta cekate jos?!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *