Дебата о Трибуналу у УН – “више од хашких записа”

ЊУЈОРК – У Уједињеним нацијама данас ће бити одржана јавна дебата о раду међународних кривичних судова, на којој ће о раду Хашког трибунала говорити представници 50 држава, међу којима нема Сједињених Америчких Држава, али ни представника Хашког трибунала.

Како јавља дописник Тањуга, скуп ће у 10 часова ујутро по њујоршком времену отворити председник Генералне скупштине Вук Јеремић, а потом ће се присутнима обратити генерални секретар УН Бан Ки-мун.

После двојице лидера УН, почиње дебата, а први говорник је председник Србије Томислав Николић.

“Председник Србије ће изложити један озбиљан реферат, озбиљну анализу на 42 стране, која ће остати у архивама УН и којим ће се доказати да процес који је претходио формирању и формирање Хашког трибунала нису у складу с правом”, најавио је уочи расправе у Њујорку саветник председника Србије Оливер Антић.

Према до сада доступним подацима, учешће су од држава најавили: Русија, Кина, Јапан, Аустралија, Швајцарска, Хрватска, Индија. Дебату је после ослобађајућих хашких пресуда хрватским генералима Готовини и Маркачу заказао председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, који каже да су у протеклих месец дана вршени снажни притисци из одређених центара моћи да се од те расправе одустане.

Јеремић је такође оценио скандалозним што се позиву није одазвао председник Хашког трибунала Теодор Мерон, будући да суд функционише под патронатом УН. Јеремић је рекао да је важно да се учини оно што се може.

“Никада нисам тврдио да ћу померити земљину куглу овом расправом. Али да уђе у документ УН истина..ни то није безнацајно.”

На скупу су најављени и представници Аргентине, Уругваја, Чилеа, Венецуеле, Албаније, Новог Зеланда, Бангладеша, Египта, Јужне Африке, заједнички представник Европске уније, Турске, Бразила, Пакистана, Колумбије, Палестине и други. У поподневном делу биће одржана два панела, за који су учешће пријавили еминентни правни стручњаци и познаваоци прилика на Балкану током деведесетих година.

Како сазнаје дописник Тањуга у САД, на панел дискусији под називом “Правда”, први ће говорити некадашњи командант Унпрофора у Босни и Херцеговини, канадски генерал у пензији Луис Мекензи. Поред њега, учествују и професор права са Универзитета Питсбург Чарлс Џало, професор Џон Чиорчари са Универзитета Мичиген и председник документационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

На другом панелу, “Помирење”, говориће професор права са Мидлсекс универзитета у Лондону Вилијам Шабас, Чедомир Антић из Института за балканске студије и професори Џенин Кларк са Универзитета Шефилд и Џон Лафланд, директор Института за демократију и сарадњу из Париза.

У Њујорк су отпутовали и представници удружења “Мајке Сребренице”, које су најавиле да ће одржати протест због немогућности да говоре на расправи.

Како је сазнао дописник Тањуга у кабинету председника ГС УН, представнику удружења “Мајке Сребренице” биће омогућено да присуствује јавној дебати, чиме је учињен изузетак, јер то удружење нема акредитацију при УН као невладина организација.

 

Јеремић: Балансиранија слика о прошлости након дебате

Председник Генералне скупштин УН Вук Јеремић изјавио је пред почетак данашње јавне дебате о раду

међународних кривичних судова да очекује да из расправе изађе балансиранија слика о догађајима из прошлости, али и да се извуку поуке за будући рад међуародног кривичног правосуђа.

“Овде у УН све је спремно за почетак дебате о међународном кривичном правосуђу. До сада се за званичну изјаву пријавило 82 земље, што је највећа дебата од почетка одржавања тематских дебата у Генералној скупштини”, рекао је Јеремић у разговору са дописником Тањуга.

Према његовим речима, Србија је прва која је ставила на дневни ред Генералне скупштине међународно кривично правосуђе, тему која је изузетно важна за међународне односе.

“Можемо очекивати живу расправу и надам се да из ове расправе може да изађе балансиранија слика о догађајима из прошлости, али и да се извуку неке поуке за будући рад међународног кривичног правосуђа”, додао је Јеремић.

Он је истакао да ће оно што државе чланице буду изрекле у расправи, ући у званична документа УН, која ће бити прослеђена државама на даље поступање.

“Шта ти кораци могу бити, о томе је рано говорити пре него што се расправа заврши, али ће ово у сваком случају бити добра прилика да се каже оно што до сада није речено и што није ушло у званичан запис УН”, закључио је Јеремић.

САД, Канада и Јордан бојкотују дебату

Јеремић изјавио је да ће данашњу дебату о раду међународних кривичних судова бојкотовати САД, Канада и Јордан.

“Бојкотују САД, Канада и Јордан. Уцествују сви остали”, написао је Јеремић на свом Твитер налогу.

Јордански амбасадор у УН, принц Зеид Ал Хусеин, изјавио је јуче да ће бојкотовати дебату, јер нису обухваћене и жртве рата у Босни и пошто ће, највероватније, бити критикован Трибунал УН за ратне злочине у бившој Југославији.

Он је рекао да ће, док председник Генералне скупштине и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић буде председавао седницом, он и амбасадор Лихтенштајна у УН Кристијан Веневасер организовати конференцију за новинаре две групе жртава – Мајки Сребренице и Удружења жртава геноцида и преживелих.

Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *