Debata o Tribunalu u UN – “više od haških zapisa”

NJUJORK – U Ujedinjenim nacijama danas će biti održana javna debata o radu međunarodnih krivičnih sudova, na kojoj će o radu Haškog tribunala govoriti predstavnici 50 država, među kojima nema Sjedinjenih Američkih Država, ali ni predstavnika Haškog tribunala.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, skup će u 10 časova ujutro po njujorškom vremenu otvoriti predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, a potom će se prisutnima obratiti generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Posle dvojice lidera UN, počinje debata, a prvi govornik je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Predsednik Srbije će izložiti jedan ozbiljan referat, ozbiljnu analizu na 42 strane, koja će ostati u arhivama UN i kojim će se dokazati da proces koji je prethodio formiranju i formiranje Haškog tribunala nisu u skladu s pravom”, najavio je uoči rasprave u Njujorku savetnik predsednika Srbije Oliver Antić.

Prema do sada dostupnim podacima, učešće su od država najavili: Rusija, Kina, Japan, Australija, Švajcarska, Hrvatska, Indija. Debatu je posle oslobađajućih haških presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču zakazao predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, koji kaže da su u proteklih mesec dana vršeni snažni pritisci iz određenih centara moći da se od te rasprave odustane.

Jeremić je takođe ocenio skandaloznim što se pozivu nije odazvao predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, budući da sud funkcioniše pod patronatom UN. Jeremić je rekao da je važno da se učini ono što se može.

“Nikada nisam tvrdio da ću pomeriti zemljinu kuglu ovom raspravom. Ali da uđe u dokument UN istina..ni to nije beznacajno.”

Na skupu su najavljeni i predstavnici Argentine, Urugvaja, Čilea, Venecuele, Albanije, Novog Zelanda, Bangladeša, Egipta, Južne Afrike, zajednički predstavnik Evropske unije, Turske, Brazila, Pakistana, Kolumbije, Palestine i drugi. U popodnevnom delu biće održana dva panela, za koji su učešće prijavili eminentni pravni stručnjaci i poznavaoci prilika na Balkanu tokom devedesetih godina.

Kako saznaje dopisnik Tanjuga u SAD, na panel diskusiji pod nazivom “Pravda”, prvi će govoriti nekadašnji komandant Unprofora u Bosni i Hercegovini, kanadski general u penziji Luis Mekenzi. Pored njega, učestvuju i profesor prava sa Univerziteta Pitsburg Čarls Džalo, profesor Džon Čiorčari sa Univerziteta Mičigen i predsednik dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Na drugom panelu, “Pomirenje”, govoriće profesor prava sa Midlseks univerziteta u Londonu Vilijam Šabas, Čedomir Antić iz Instituta za balkanske studije i profesori Dženin Klark sa Univerziteta Šefild i Džon Lafland, direktor Instituta za demokratiju i saradnju iz Pariza.

U Njujork su otputovali i predstavnici udruženja “Majke Srebrenice”, koje su najavile da će održati protest zbog nemogućnosti da govore na raspravi.

Kako je saznao dopisnik Tanjuga u kabinetu predsednika GS UN, predstavniku udruženja “Majke Srebrenice” biće omogućeno da prisustvuje javnoj debati, čime je učinjen izuzetak, jer to udruženje nema akreditaciju pri UN kao nevladina organizacija.

 

Jeremić: Balansiranija slika o prošlosti nakon debate

Predsednik Generalne skupštin UN Vuk Jeremić izjavio je pred početak današnje javne debate o radu

međunarodnih krivičnih sudova da očekuje da iz rasprave izađe balansiranija slika o događajima iz prošlosti, ali i da se izvuku pouke za budući rad međuarodnog krivičnog pravosuđa.

“Ovde u UN sve je spremno za početak debate o međunarodnom krivičnom pravosuđu. Do sada se za zvaničnu izjavu prijavilo 82 zemlje, što je najveća debata od početka održavanja tematskih debata u Generalnoj skupštini”, rekao je Jeremić u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga.

Prema njegovim rečima, Srbija je prva koja je stavila na dnevni red Generalne skupštine međunarodno krivično pravosuđe, temu koja je izuzetno važna za međunarodne odnose.

“Možemo očekivati živu raspravu i nadam se da iz ove rasprave može da izađe balansiranija slika o događajima iz prošlosti, ali i da se izvuku neke pouke za budući rad međunarodnog krivičnog pravosuđa”, dodao je Jeremić.

On je istakao da će ono što države članice budu izrekle u raspravi, ući u zvanična dokumenta UN, koja će biti prosleđena državama na dalje postupanje.

“Šta ti koraci mogu biti, o tome je rano govoriti pre nego što se rasprava završi, ali će ovo u svakom slučaju biti dobra prilika da se kaže ono što do sada nije rečeno i što nije ušlo u zvaničan zapis UN”, zaključio je Jeremić.

SAD, Kanada i Jordan bojkotuju debatu

Jeremić izjavio je da će današnju debatu o radu međunarodnih krivičnih sudova bojkotovati SAD, Kanada i Jordan.

“Bojkotuju SAD, Kanada i Jordan. Ucestvuju svi ostali”, napisao je Jeremić na svom Tviter nalogu.

Jordanski ambasador u UN, princ Zeid Al Husein, izjavio je juče da će bojkotovati debatu, jer nisu obuhvaćene i žrtve rata u Bosni i pošto će, najverovatnije, biti kritikovan Tribunal UN za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

On je rekao da će, dok predsednik Generalne skupštine i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić bude predsedavao sednicom, on i ambasador Lihtenštajna u UN Kristijan Venevaser organizovati konferenciju za novinare dve grupe žrtava – Majki Srebrenice i Udruženja žrtava genocida i preživelih.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *