Вучић: Брисел ће можда тражити оно што не можемо да испунимо

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да је компромис и договор у разговорима у Бриселу могућ али и изразио бојазан да ће се од Србије тражити и нешто што није могуће да испуни. “Дефинисао бих то овако – надам се да је компромис могућ, а плашим се да ће тражити од нас оно што није могуће”, рекао је Вучић гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк.

Говорећи о значају добијања датума за почетак преговора за чланство у ЕУ, Вучић је рекао да прво треба погледати лице и наличје Србије и видети колико смо сиромашни и колико велике економске проблеме имамо и назначио да 50 досто размене добара имамо управо са ЕУ.
“Наш кључни партнер је Европа”, рекао је Вучић и додао да су ту прво економски разлози, уз напомену да увек има више инвеститора када се види да је земља добила датум за почетак преговора с Бриселом, да је то добро у вредносном смислу а као треће и најважније он је издвојио модернизацију земље.
“Морамо добро да разумемо да морамо себе да мењамо и да кључни циљ мора да буде модернизација. Ништа не кријемо и ако га не добијемо (датум), рећи ћемо што га нисмо добили”, рекао је Вучић и навео да и у самој ЕУ кажу да је Србија много урадила и напредовала, не само по питању Косова већ и по стандардима у владавини права и у другим областима.

Поводом питања евентуалног расписивања ванредних избора, Вучић је рекао да је држава важнија од политичких игара и да ће се и ту водити интересима државе.
Не мислим да би избори били добри и да их грађани желе, рекао је Вучић али и додао да уколико се постави питање легитимитета, оно се може проверити на изборима.

Према његовим речима, разлог за најављену реконструкцију владе није била афера млеко коју је, како је рекао тешко поднео, јер је у њој видео “свеопшти напад” у којем је било тешко бранити се. Свака влада има пролазно време у којем треба сагледати шта је учињено, рекао је Вучић.

Он је додао да се у целом том случају информација о повишеном нивоу афлатоксина у млеку нису најбоље снашли и да су прављене грешке, али не са намером да се разори држава.
“Али неки су имали такву намеру и делимично успели”, рекао је први потпредседник Владе Србије говорећи о афери “афлатоксин” и објаснио да се дневно губи на стотине хиљада литара млека и да је продаја млека опала.

НОВИ ТАЛАС БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И КРИМИНАЛА

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је данас да у наредним данима и недељама следе нови талас и резултати жестоке борбе против криминала и корупције, уз оцену да се против те борбе води кампања оних који желе да врате стари коруптивни систем.

Вучић је у јутарњем програму ТВ Пинк рекао да су неки од случајева 24 спорне приватизације већ решени и да ће ускоро почети и судско процесуирање и да очекује убрзање у читавом том процесу.

Одговарајући на питања везана за изјаву његовог шефа кабинета и саветника Алексе Јокиће да му је живот угрожен, Вучић је рекао да на то гледа као на бригу пријатеља за нешто што се види, да не жели “ни да кука ни да се жали” и да када би он говорио да се не осећа сигурно, како би се тек онда осећали грађани.

Према његовим речима, води се оркестрирана кампања оних који желе повратак старог система корупције, пљачке и лоповлука и додао да ту мисли на многе “лажне представнике бизниса”, политичаре па и многе медијске куће.

Он је поручио политичарима који свакога дана “кукају како тобоже нешто поштују” али тврде да се ради о селективној борби, да се не води никаква селективна борба и да могу да причају шта хоће и “одштампају још две дневне новине и пет телевизија” и наставе тако да причају.
“Баш ме брига, држава ће да гони криминалце, оне који су пљачакали, наш посао је тај да урадимо нешто за грађане Србије” рекао је Вучић.

Он је додао да о слективној правди најмање права имају да говоре они који су продужавали трајање притвора када им је то било потребно и навео пример актуелног министра пољопривреде Зорана Кнежевића који је својевремено 13 месеци провео у притвору, а на крају правоснажно ослобођен.
“То да не дирате неке наше у будућности јер ћемо да кажемо да је то селективна правда можете ‘мачку о реп да окачите’ ” поруцио је Вучић и навео да рад на 24 приватизације, Развојној банци Војводине…, неће бити заустављен ма колико лажи да се изнесе.

За писмо лоби групе из САД која тврди да се против Мишковића води политички процес Вучић тврди да је те исте људе плаћала претходна влада наводећи да је својевремено Мишковић био тај који је наређивао ко ће бити ухапшен, па чак и његови спортски противници.

На констатацију новинарке да је председник ДС Драган Ђилас рекао да ова влада само хапси и ништа не ради, Вучић је навео да ова влада за разлику од претходне ради, као и да ће без обзира на такве приче наставити да хапси оне који краду.

На питање да коментарише такође изјаве из ДС да СНС нема кадрове, Вуцић је рекао да су напредњаци увек спремни да чују и уваже озбиљну аргументацију као и да прихвате и људе из других странака или нестраначке личности као што су Алиса Марић, Расим Љајић, Милан Мркић…
“Град Београд воде Александар Бјелић и Александар Шапић – да ли је то Београд заслужио и да ли су то те интелектуалне величине и громаде да они некоме говоре ко је и шта је…Ја мислим да је то срамота Београда и мислим да већина нас београђана то мисли”, рекао је Вучић.

Извињавајући се грађанима Србије због таквог начина одговора, он каже да је морао тако да одговори јер је “сит потцењивања”. “Ми ДС не потцењујемо и тамо има много добрих људи и и не либимо се да тражимо подршку и помоћ од неких од тих људи кад нам је она потребна”, додао је Вучић.

2 коментара

 1. Ja razumem da je EU nas partner…ali,zasto niko ne kaze KO GARANTUJE DA CE SRBIJA POSTATI SLAN EU?Ulazimo u TUNEL bez povratka.Nemci danas kazu “ne zavisi sve od nas”.

  Evo,ako vam ponude PRIJEM U EU,BEZ DALJIH USLOVA…MOMENTALNO…
  “cpecijalni slucaj”…potpisite to sto ce te potpisati.
  Bar ce mo biti clanovi EU,BEZ KOSOVA.
  Ovako,ni Kosovo,ni EU.

  Oni traze u tom Sporazumu da Srbija obezbedi nesmetan put Kosovu u medjunarodne institucije…ALI NE NUDE DA NIKO SRBIJI NECE SMETATI DALJE NA PUTU PRIJEMA U EU.To ne,to ce mo videti…Znaci,TUNEL?!

  SADA HOCE DA PROMENE REZOLUCIJU 1244,a da Srbija pristane u ovom “briselskom paketu”?!Objavljen je nacrt SPORAZUMA,tako pise.

  Nista nisu dali Beogradu,SVE SU DALI PRISTINI,jasno napisano.

  Citiram samo deo o policiji:
  “Sva policija ce funkcionisati u okviru kosovske policije.
  Jedino policija,koja odrazava etnicki sastav bice rasporedjena na severu Kosova”.
  Dakle,kada pocnuu menjati etnicki sastav,po slovu ovoga Sporazuma,pocece se menjati i etnicki sastav policije…malo po malo,za 5-10 godina,reci ce,pa ima nas albanaca 50%,na Severu Kosova,zato je i policija takva…50%.
  A gde islam predje 50%,tu pocinje kraj hriscanstva,i na Kosovu,i u Holandiji…svugde.Dajte JEDAN PRIMER U SVETU,da nije tako.
  Njima u Pristini ce posle,sever Kosova biti JEDINA TEMA,kako ga “inkorporirati”…najbolje,BEZ SRBA,cemu ce sve biti usmereno!!!

  Oni ce uloziti milione eura,prljavih,da grade naselja,da napadaju Srbe…na severu,sve smo vec videli.
  Pa u Zvornicki kraj u RS,vratilo se 25.000 muslimana,a u Federaciji BIH Srba ima 3%,a bilo ih je 17%,pre rata,na tome podrucju.Islam istu politiku vodi gde god da je.

  Tako ce i sever Kosova,PRITISKATI,PRITISKATI…dok se narod ne spakuje i ode.NEMA NI JEDNE CVRSTE INSTITUCIJE ZA SRBE NA KOSOVU.
  O Srbiji i da ne pricam,nema ni “DNK” Srbije na Kosovu,prema onome sta su predlozili.
  Uplasili su se Rezolucije 1244,traze da Srbija ,u tom briselskom Sporazumu,sada nacrtu…DOZVOLI DA SE ONA ZAMENI NOVOM???

  Dakle,niti nude CLANSTVO SRBIJE U EU,niti nude BILO KAKVO PRISUSTVO SRBIJE NA KOSOVU…NISTA NAM NE NUDE!!!

  To sto mi “imamo preko 50% razmene sa EU…”,pa i za vreme nemacke okupacije od 1941.godine,imali smi takodje “preko 50% razmene sa Nemackom”…sirovinska razmena,proizvodi,oni su nam prodavali svoju robu…radnike terali u njihove fabrike,gratis ili slabo placene…KAO SADA…sta to hoce Vlada Srbije da nam kaze?

  Ako bi smo saradjivali sa Kinom,imali bi smo sa Kinom istu razmenu,preko 50%,i vise…JEDINO NAM NE BI TRAZILI KOSOVO.

  Neko hoce da nas ubedi da postoji “patriotska izdaja”,i da je to sasvim prihvatljiv koncept…ZA NASE DOBRO???

  Gospodo,idite u Njujork sa celom pricom,NAPUSTITE BRISEL,Srbija nije clan EU ali jeste OUN…ili podnesite ostavku,pa neka Eston ,File,Kacin…traze neke druge Srbe,koji ce predati Kosovo,ZA VECERU…vama za veceru,a Srbiji,ZA NISTA!!!

 2. Dok se EUROPSKA UNIJA ovako odnosi prema SRBIJI, svi oni koji “HRLE”
  prema njoj, ili su IZDAJICE ili……………….da ne upotrebljavam nezgrapne termine! Sta je SVICARSKA izgubila time sto je izvan EU, i koliko su BUGARSKA , RUMUNIJA , GRCKA, MADJARSKA, SLOVENIJA………….dobile ulaskom u istu……..sto je najbolje EUROPSKA UNIJA I M A ALTERNATIVU i te kakvu……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *