Србија спремна за компромис, али не и за уцене

ЊУЈОРК – Српски премијер Ивица Дачић поручио је данас на расправи у Савету безбедности поводом извештаја генералног секретара УН о стању на Косову да је Београд потпуно привржен дијалогу са Приштином и постизању трајног мира између Срба и Албанаца, али и указао да помирење “подразумева доношење тешких одлука за обе стране”.

“За видљиви напредак, потребна је политичка храброст и спремност на компромис. Србија је спремна да компромис успе, али није спремна на понижења и уцене”, истакао је Дачић, додајући да Србија неће променити принципјелни став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Обраћајући се – са закашњењем од неколико минута, пошто је било проблема са преводом – Дачић се заложио за већу активност УНМИК-а, повећање нивоа присуства Еулекса, али и ефикаснију сарадњу УНМИК-а и Еулекса.

По његовим речима, УНМИК је “једино легитимно међународно присуство према коме народ на северу Косова и Метохије и даље исказује поверење”.
“Досадашњи сусрети у Бриселу и исказана спремност за постизање компромиса потврда су посвећености Србије ка изградњи поверења између две стране. Република Србија ће и у будућности наставити сарадњу са искреним и отвореним намерама, како на техничком, тако и на политичком нивоу”, рекао је Дачић.

Истичући “координисану и усаглашену државну политику, базирану на компромису и активној одбрани националних интереса”, Дачић је подсетио да је током последњих састанака у Бриселу било речи о неколико изузетно важних питања, од функционисања институција, преко питања Споразума о интегрисаном управљању административним прелазима (ИБМ), до размене и статуса официра за везу.

Премијер је позвао УН да “наставе са својом кључном улогом координатора свих међународних актера који делују под њиховим окриљем” на Косову и Метохији. По његовим речима, мандат УНМИК-а у покрајини мора остати “непромењен и уколико је могуће ојачан, без обзира на предвиђене буџетске рестрикције”.
“За нас је неприхватљиво додатно ограничавање надлежности Администрације УН за Косовску Митровицу услед недостатка финансијских средстава. Потребно је истаћи да је УНМИК једино легитимно међународно присуство према коме народ на северу Косова и Метохије и даље исказује поверење.”

 

Безбедносни изазови

 

Осврћући се на извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна о раду УНМИК-а, који се односи на период од 16. октобра до 15. јануара, Дачић је указао на “веома нестабилан и осетљив положај српске заједнице на терену и постојање значајних безбедносних изазова”.

Као основне проблеме, навео је ограничавање и онемогућавање слободе кретања, недовољан ниво безбедности, немогућност употребе српског језика, отежан приступ институцијама, непостојање услова за одржив опстанак повратника, константну угроженост српског културног и верског наслеђа, незаконито отуђење имовине у власништву Републике Србије.

Дачић је навео да су у периоду од 1. октобра 2012. до 31. јануара 2013. забележена укупно 93 етнички мотивисана напада у којима је једно лице лишено живота, а 20 повређено. Током јануара, у року од неколико дана, оштећена су или уништена 102 надгробна споменика на православним гробљима.

Додатну забринутост и немир, како је рекао, изазвало је континуирано повећање броја привођења и притварања припадника српске заједнице, без давања објашњења по ком правном основу су спорни налози издати.
“Тиме се врши додатни притисак на српску заједницу и изазива неповерење српског становништва, што истовремено представља грубу повреду основних људских права која су сваком појединцу загарантована Повељом УН, а неприхватљиво је и са аспекта вредности на којима почива Европска унија.”

И поред поштовања свих раније утврђених процедура, званичницима Републике Србије и угледним јавним личностима не дозвољава се улазак и боравак на Косову и Метохији, чиме се онемогућава остваривање основних људских права на слободно кретање, указао је Дачић, посебно истичући случај из јануара када је посета Косову одбијена и председнику Томиславу Николићу, који је имао намеру да присуствује Божићној литургији.

 

О повратницима, приватизацији, правосуђу…

 

Кад је реч о повратку, према подацима за 2012. на простор Косова и Метохије вратило се само 302 особе српске националности, за разлику од 2011. године када се вратило 464 особе. По Дачићевим речима, “ово сведочи о тренду континуираног смањивања броја повратника”.

По питању приватизације, Дачић је рекао да “забрињава начин” на који је спроводи тзв. Косовска агенција за приватизацију.
“Посебно забрињава приватизација јавних и друштвених предузећа у српским срединама. Приватизација великог рударског комплекса Трепча, која је тренутно одложена, је нелегална и у супротности са Резолуцијом 1244. Подсећамо да Република Србија, као гарант, и даље отплаћује дуговања ММФ-у, Светској банци, Париском и Лондонском клубу за кредите који су узети за помоћ предузећима на простору Косова и Метохије”, указао је Дачић.

Наводећи и проблеме у функционисању полиције и тужилаштва, као и на реформу судства и правосуђа у покрајини, Дачић је казао да на недовољан степен развијености у области владавине права указује и анекс Извештаја који говори о раду Еулекса, а у којем се скреће пажња на “Цомпацт Агреемент”. Тим уговором из новембра 2012, утврђени су заједнички циљеви косовске владе, Еулекса и Канцеларије ЕУ кад је у питању владавина права.
“Још једном се поставља питање статусне неутралности оваквог поступка Еулекса, посебно у овом веома осетљивом тренутку када сваки непромишљен и пристрасан потез може изазвати последице несагледивих размера.”

По Дачићевим речима, забележен је и пораст броја случајева скрнављења српских надгробних споменика и споменика културе, а ти догађаји “само указују на неопходност наставка присуства Кфора на Косову и Метохији”.

Премијер је затражио и поновно отварање истраге о мартовском погрому јер, како је навео, по подацима УН у томе је учествовало око 51.000 људи, а до сада нико није процесуиран.

Дачић се поново заложио и за значајнију улогу УН у истрази о трговини људским органима, на основу извештаја Дика Мартија: “Србија је спремна за наставак сарадње са истражним тимом Еулекса. Истину треба утврдити на крајње професионалан и непристрасан начин, посебно имајући у виду информације о уништавању доказа које је прикупио УНМИК. И даље се залажемо да Уједињене нације имају значајнију улогу у овој истрази.”

 

Бан: Значајан корак напред у дијалогу Београда и Приштине

 

Генерални секретар УН Бан Ки-мун у редовном извештају о стању у покрајини истакао је да је у претходном периоду постигнут значајан корак напред подизањем дијалога Београда и Приштине на виши политички ниво, али је косовске власти позвао да одлучно реагују на изражавање нетрпељивости према Србима, попут инцидента током прославе православног Божића.

Генерални секретар УН истакао је да, иако постоје још многа нерешена тешка питања, обнављање преговора представља снажан сигнал да се обе стране залажу за миран дијалог и превазилажење терета прошлог сукоба.

Када је реч о ситуацији у северној Митровици, он је истакао да је потребно координисано деловање и пажња, како би се сва тешка питања решила добронамерно и тако избегле даље тензије. Бан је указао, да су, поред политичког процеса на високом нивоу, важни и одрживи напори да се унапреди помирење и повећа поверење међу заједницама на Косову.

Шеф УНМИК-а Фарид Зариф означио је као “историјске” недавне сусрете највиших званичника Београда и Приштине и изразио наду да ће и Београд и Приштина истрајати у настојању да постигну компромис.

Зариф је оценио да су “упорни преговарачи” Ивица Дачић и Хашим Тачи током дијалога показали “храброст”.
“Надам се да ће две стране остати упорне у напорима да постигну компромисе и пронађу остварива решења за обе заједнице на Косову”, казао је.

Зариф је оценио да је “постигнут велики напредак”, али и указао да је “дошло до изазова на терену”, наводећи као пример рушење српских надгробних споменика. Како је рекао, забележано је “неколико инцидената”, а коришћена је и “реторика која распирује страсти и некад угрожава напоре да се споразуми који су постигнути примене”.

Он је позвао “обе стране” да “преузму лидерску улогу”, да “умање реакције и емоције својих грађана” и да, како је рекао, “и Београд и Приштина значано појачају активност са грађанима на северу” Косова.

Седница Савета безбедности УН требало је првобитно да буде одржана 22. фебруара, али је због наставка дијалога између Београда и Приштине померена за месец дана.

 

Тачи: Приштина ће од Београда тражити ратну одштету

 

Косовски премијер Хашим Тачи је изјавио да ће од Београда тражити “компензацију за ратну штету”. Обраћајући се Савету безбедности УН, Тачи је позвао Београд да, како је рекао, “расформира паралелне структуре” на северу Косова, наглашавајући да је “Косово суверена држава” и да је тај процес “неповратан”.

Он је поручио да Косово “неће бити место подела и барикада” и “стварања нове Републике Српске”. Он је одбацио могућност да се заједници српских општина да извршна власт, оцењујући да је максимум – Ахтисаријев план.

По његовим речима, “улога Србије је деструктивна” и отежава безбедносну ситуацију.
“Косово је сада признато од стране више од половине чланица УН. То је неповратан процес, јер многе државе су у процесу признавања независности. Уверавам вас да је то најправеднија одлука за Косово и његове грађане”, додао је.

3 коментара

  1. Zahtjevati od ONUa (RUSKE TRUPE) Kao zastitu za sjever KOSMETA.
    ZAMRZNUTI KOMFLIKT – Prekinuti sve veze sa PRISTINOM i apsolutno obnoviti i ojacati SRPSKE institucije na sjeveru KOSMETA. ODRECI SE “EUROPSKOG PUTA” jer on vodi u provaliju……Vezati se za zemlje BRIKa, a posebno uz RUSIJU. Svjestan sam da to mogu ostvariti samo oni koji VOLE SRBIJU i poslije izbora…………. DACICA, VUCICA i NIKOLICA treba “stisnuti” da naprave sto je moguce manju stetu SRBIJI
    dok se ne pojave neki………………..NORMALNI!

  2. Dacic i Vucic nemaju snage da se izbore sa problemom Kosova.Nisu je imali ni veci od njih.Uzalud odrzavaju te sastanke po svetu i namecu narodu laznu nadu da ce kao nesto postici.Treba napustiti to gubitnicko ponasanje.Jednostavno nije Srbin rodjen da sluguje, a zapad upravo svo vreme to trazi od Srbije.Dosta nam je tog “evropskog puta”.Dajmo malo pogledajmo oko sebe, ima zivot i druge sadrzine, uostalom Nemci i Francuzi nikada necemo biti.

  3. Нас има 7,5 милиона а само Москва има 15 милиона становника.Да обрађујемо Војводину како треба неби могли да прехранимо само Русију.Шта ми тражимо са онима који су нас бомбардовали милосрдно и направили независно терористичко Косово,зар од њих очекујете добро.Циљ Немачке је јасан као и увек према Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *