Северна Кореја у стању рата са Југом

СЕУЛ – Северна Кореја саопштила је јутрос да се налази у “стању рата” са Јужном Корејом, што је последња у низу ратоборних изјава које лансира млади лидер у Пјонгјангу Ким Џонг-Ун.

Саопштење о новом степену ескалације ратне реторике заједнички су објавили севернокорејска влада, водећа радничка партија и друге организације, а пренела је званична агенција KCNA.

Сви послови са Јужном Корејом биће обављани у складу са ратним прописима, а на сваку провокацију биће одговорено војном силом, без упозорења.

Северна Кореја је упозорила да ће одговорити на све провокације САД и Јужне Кореје “без упозорења”.

“У првом нападу револуционарних оружаних снага Северне Кореје биће разнете америчке базе”, наводи се у саопштењу које је пренела KCNA.

Севернокорејски лидер изјавио је јуче да је време да Пјонгјанг “измири рачуне са америчким империјалистима”, ако одговор на вежбе америчких бомбардера изнад Корејског полуострва.

Два америчка бомбардера B-2 стелт технологије, који могу да носе и конвенционално и нуклеарно оружје, у четвртак су прелетели Корејско острво у оквиру војне вежбе.

На централном тргу у Пјонгјангу, у четвртак увече су се десетине хиљаде Севернокорејаца окупило на 90-оминутном митингу подршке свом лидеру, узвикујући “Смрт америчким империјалистима”. Оштре поруке упућене су и Јужној Кореји са трга, где су били истакнути натписи “Растргнимо марионетског издајника на смрт”.

Корејски рат, који је вођен од 1950. до 1953, завршен је примирјем, а не мировним споразумом, што је оставило Корејско полуострво технички и даље у ратном стању. Северна Кореја је почетком марта саопштила да ће поништити прекид ватре из 1953, којим је окончан Корејски рат.

Прва реаговања у Сеулу и Вашингтону указују да је мало вероватно да це Северна Кореја почети са ратним операцијама и да је радикална реторика пре свега последица унутрашњих проблема.

Стручњаци сматрају да Пјонгјанг не поседује нуклеарне ракете које би могле да погоде САД, али постоји опасност од локализованог конфликта, на пример на Жутом мору, који би могао да се прошири на копно.

Пјонгјанг тврди да је постојање америчког нуклеарног арсенала оправдање за севернокорејски нуклеарни програм, односно да нуклеарни капацитети САД представљају претњу Северној Кореји.

Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *