Седма рунда дијалога Београда и Приштине

БРИСЕЛ – Председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи отпочели су седму рунду дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, саопштила је новинарима Маја Коцијанчич, портпаролка шефице европске дипломатије Кетрин Ештон.
Дачић се пре тога одвојено срео са Филипом Рикером, америчким дипломатом задуженим за Западни Балкан.
Очекује се да ће данашња рунда дијалога, посвећена пре свега северном Косову, потрајати до поподневних часова.
Маја Коцијанчич је рекла новинарима јуче у Бриселу да “напори иду у правцу напретка у дијалогу”, подсетивши да је висока представница ЕУ прошле недеље посетила Београд и Приштину због консултација са политичким лидерима.
Иако се раније могло чути да је ова рунда преломна за исход дијалога због априлског рока у коме Европска комисија треба да састави извештај о напретку у нормализацији односа Србије и Косова, извори Тањуга у Бриселу сад кажу да ће током следећих недеља вероватно бити нових рунди.
”Уколико сутра не дође до договора, још има времена за наставак дијалога”, рекао је функционер Комисије, који је желео да остане анониман.
Он је подсетио да се министри иностраних послова земаља чланица, који на основу извештаја Комисије треба да одлуче да ли Србија може да рачуна да ће јој у јуну бити отворени преговори о придруживању ЕУ, састају у Луксембургу тек 22. априла.
”То је уједно и последњи могући рок за позитиван извештај”, рекао је овај функционер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *