Шта се догађа у Венецуели?

Пише Зоран Милошевић

Према најновијим вестима ТВ станици „Телесур“, која искључиво емитује вести, а иницијативу за покретање ове телевизије дао је лично Чавез, присталице председника Венецуеле се окупљају око дворца Мирафлорес да пруже подршку болесном председнику, али и да штите здање од Американаца и њихових сарадника

Ситуација у Венецуели постаје све сложенија. Чавезово одсуство на полагању заклетве које је оправдано његовим лечењем на Куби опозиција је оценила као чин „кршења Устава“. Због тога је за 26. јануар 2013. најавила протесте „за заштиту Устава“. Као одговор на то присталице Чавеза организују митинге подршке председнику, манифестујући жељу да његови наследници „заштите Боливарску револуцију започету од председника Чавеза“. У том смислу присталице Чавеза најављују да ће изаћи на улице Каракаса и заузети град, како би спречиле опозицију да уноси даљу смутњу.

ПРИПРЕМА ПРЕВРАТА Према најновијим вестима ТВ станици „Телесур“, која искључиво емитује вести, а иницијативу за покретање ове телевизије дао је лично Чавез, присталице председника Венецуеле се окупљају око дворца Мирафлорес да пруже подршку болесном председнику, али и да штите објекат од Американаца и њихових сарадника. На митинг подршке Боливарској револуцији и Чавезу у Каракасу већ су дошли председници Никарагве Данијел Ортега, Боливије Ево Моралес и Уругваја Хосе Мухика.
Наиме, непријатељске снаге у Венецуели активирају своју делатност са циљем да смене актуелни социјалистички режим. Заверу координира ЦИА, а информације о томе до венецуеланске владе стигле су са многих страна. Преко медија већ се шире обесхрабрујуће информације, да нова влада није способна, те да прети нестанак свих животних намирница и глад. Заменик председника Чавеза Николас Мадуро је на митингу у Каракасу упозорио „да непријатељи револуције планирају низ атентата, како би изазвали нереде и проверили одлучност владе да брани поредак“. Такође, власти су саопштиле да у државу пристиже велика количина оружја и експлозива, а телевизије су приказале и акцију Националне гарде, која је запленила на граници са Колумбијом велику количину оружја и муниције различитог калибра.
Из САД-а од септембра, са различитих нивоа, стижу поруке, „да је време да се Венецуела преведе у демократију“. Новинар Хосе Сант Рос, аутор књиге „ЦИА у Венецуели“, упозорава да се специјалне службе САД-а припремају за „кризну варијанту у Венецуели“, а о томе сведочи да су послали нових 50 новинара да извештавају о догађајима у овој држави.

[restrictedarea]

РАК КАО ПОСЛЕДИЦА АТЕНТАТА ЗРАЧЕЊЕМ? Одлазак председника Чавеза на лечење од веома тешке болести на Кубу произвео је неколико последица. Већи део становништва је манифестовао најискренију бригу за страдање председника, док други део тежи да политички искористи новонасталу ситуацију. Омиљена теза опозиције (додуше доста потрошена и неубедљива) је „да је председник Чавез крив за све што је лоше на планети“, без обзира на то да ли је он реално имао било какав утицај на те догађаје.
„Никада нисмо запазили постојање такве и толике злобе према неком човеку, као те коју негују одређени кругови у Венецуели према председнику“, наводи Едуардо Клонарес Мотамајор за венецуелански портал „Analitica“.
Чињеница је да, не само из Венецуеле, већ диљем света где год живи она већина становништва, обесправљена и понижена, председнику Чавезу стижу искрене жеље са надом у његово брзо оздрављење. Такође, отвара се и питање настанка саме болести. Познато је да председник Чавез има дијагностификован малигни тумор, али и то да још најмање два председника имају исту дијагнозу, што наводи неке аналитичаре на закључак да је реч о атентату зрачењем. Требало би знати да су и Уједињене нације званично признале „да је председник Чавез међу најлегалније изабраним државницима и да је више од свих посветио пажњу решавању социјалних проблема свог народа“. Такође, према саопштењу УНЕСКО-а, Чавез је искоренио неписменост у Венецуели. Подржавао је принцип вишеполарности и окончао власт америчких транснационалних корпорација у Венецуели. Код њега се речи нису разликовале од дела. Религиозни аналитичари истичу да ће Рафаел Чавез Фриас живети онолико колико Бог то буде желео, али да „никада неће умрети јер ће живети у срцима и главама људи, а биће и идеал у политичким питањима, зато што ће се увек у Венецуели све мерити према његовом делу“.
Опозиција, пак, поред неразумних оптужби, које преносе венецуелански медији, жели да искористи болест председника и дестабилизује ситуацију у земљи. Зато, како наводи Каролина Барос за портал „Analitica“, власт покушава да покаже да контролише ситуацију и да ће наставити да функционише, без обзира на здравствено стање председника.

СИГНАЛИ КА ВАШИНГТОНУ Такође, сви погледи су уперени у војску, коју представља Диосдадо Кабело, поново изабран за председника парламента, виђен као друга личност и човек који ће, према Уставу, у случају промене околности, вршити функцију председника. Но, ту је и министар спољних послова Николас Мадуро, кога је председник Чавез одредио за свог наследника и који тренутно врши дужност председника. Мадуро је у спољнополитичкој оријентацији присталица кубанске политике. Ко ће од ове двојице људи, ако се сукобе, победити, питање је са којим аналитичари покушавају да се ухвате укоштац. Уколико један од двојице виђених Чавезових људи покаже вишак амбиције, не искључује се могућност кошмарног, ако не и самоубиственог сценарија. Срећа је, према мишљењу социолога Хесус Тореалба, што у опозицији не постоји лидер који може да формулише иоле прихватљиву и препознатљиву политику за народ.
Много дискусије се развило око тога да ли ће Чавез бити легални председник, ако не положи заклетву (10. јануара 2013. године) што налаже Устав. Наиме, Устав из 1999. године није предвиђао ситуацију у којој председник услед болести не може да положи заклетву. Но, дилему је решио Уставни суд, саопштењем да то не значи да Чавез неће више бити председник, те да је потпуно легално (добио је 55 одсто поверења бирача) да и без заклетве врши функцију до 2019. године, када му истиче мандат. Аналитичари истичу да ако владајућа елита остане јединствена, то значити да ће Мадуро наследити Чавеза, али и да неће имати снагу какву је имала са Чавезом на челу.
На другој страни, режим већ прави грешке шаљући сигнале да је спреман на договор са опозицијом и Вашингтоном. Према мишљењу председника социолошког центра „DatinCorp“ ово је реалан правац, јер режим од болести Чавеза није извршио ниједну експропријацију (како наводи Трино Маркез, 2013. година је требало, према најавама председника Чавеза, да буде година увођења комунизма у Венецуелу). У случају смрти председника Чавеза режим ће морати да распише нове изборе, а тада су могући различити сценарији: победа владајуће партије на таласу претходне победе, али и подела власти. Социолози истичу да само 12 одсто Чавезових следбеника чврсто стоји иза идеологије социјализма и чавизма. Остали следе Чавеза по емоцијама и због снаге његове харизме. Ту харизму нема његов наследник Мадуро.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *