Мртве Србе мрзе као и живе

Текст и фото Зоран Влашковић

Рачунајући и дивљаштво из претходних дана, Шиптари су на две трећине површине територије Косова и Метохије у потпуности уништили, од 1999. године, више од 10.000 споменика на преко 280 српских гробља, што је незапамћен злочин

Када је по налогу Владе Србије из центра Прешева 20. јануара уклоњен споменик албанским терористима из такозване ОВПБМ, Албанци на Косову и Метохији су интензивирали уништење српских споменика на гробљима, али и других споменика, па и оних подигнутих борцима против фашиста.
У току 20. и 21. јануара албански вандали су нa Космету порушили на десетине споменика на српским гробљима у Клокоту (27 споменика), Прилужју, Племетини, Гораждевцу, Призрену (50 споменика), Бичи код Клине, и другим местима. У Гораждевцу су оскрнавили споменик жртвама НАТО агресије и деци која су убијена 13. августа 2003. године од стране Албанаца, када су се купала у реци Бистрици. У центру Косовске Витине 21. јануара порушили су споменик борцима против фашиста из Другог светског рата.
„Ово је најгрубљи облик верског и етнички мотивисаног насиља које Албанци изводе на КиМ у име патриотизма. Међународна заједница би морала да најенергичније спречи даље уништење српских гробља и споменика на њима и казни починиоце“, реаговала је саопштењем Рашко-призренска епархија, после најновијег таласа уништења српских гробља на Косову и Метохији.
Са најновијим дивљаштвом, број разорених споменика на српским гробљима на Косову и Метохији после 1999. године премашио је број од десет хиљада!

ВАНДАЛИЗАМ БЕЗ ПРЕМЦА По злогласној и застрашујућој Хитлеровој фашистичкој теорији из „Мајн кампфа“ – „Ако једном народу уништите споменике, тог народа ће нестати у другом колену“ – Албанци од 1999. године на Косову и Метохији систематски уништавају српске цркве, манастире, српска гробља и споменике на њима, споменике српских историјских личности, спомен-плоче и друга обележја, спомен-чесме… Према још непотпуним подацима Рашко-призренске епархије и ОЕБС-а из 2011. године, од доласка међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, половином 1999. године до краја 2011. Албанци су уништили и поломили на 270 српских гробља више од 9.750 споменика, што је до сада незабележени вандализам у Европи. Са најновијим јануарским уништењем споменика на српским гробљима број срушених и уништених споменика премашио је цифру од 10.000. На површини од 8.000 квадратних километара (од укупне површине Косова и Метохије 10.886 квадратна километра) данас нема ниједног читавог српског гробља. У Метохији су остала читава само два српска гробља, у Црколезу у Општини Исток и селу Бање у Општини Србица, док на централном Косову нема ниједног очуваног српског гробља. На српским гробљима у потпуности је уништено и 90 капела, а преостала српска гробља се и данас несметано затиру, уништавају, преоравају и претварају у депоније.

[restrictedarea] У историји цивилизације у Европи такво дивљаштво и вандализам једног народа над мртвима нигде није забележено. Албанска суровост према мртвима постаје још већа када се зна да су поједина гробља, после уништења споменика на њима, минирали, као оно у Старом Грацком код Липљана на којем је сахрањено и 14 српских жетеоца које су убили албански терористи на њиви јула 1999. године. На више од 60 гробља апсолутно нема ниједног споменика, око којих су поломљене или однете ограде.
КФОР је на многим оградама српских гробља постављао бодљикаву жицу, али ни то није спречило вандале да руше и уништавају споменике. Бодљикавом жицом ограђено је и велико српско гробље у јужном делу Косовске Митровице, али то ништа није помогло да се спречи уништење 800 споменика на њему. Више од 800 споменика поломљено је и уништено на српском гробљу у Приштини.
„На митровичком српском гробљу у јужном, албанском делу града, Срби не сахрањују умрле од јуна 1999. године, због безбедности. Пре неку годину УНМИК је дао Албанцима новац да очисте српско гробље, а они су ту акцију спровели тако што су уништавали крстове на споменицима и ломили слике умрлих. Европа је присутна на Космету, али нажалост не предузима ништа да спречи затирање српских гробља и српских светиња. Чак се нико не оглашава да осуди овако дивљаштво и вандализам“, каже митровички парох ставрофор Милија Арсовић.
На приштинском српском гробљу уништено је и поломљено више од 800 споменика, а полиција УНМИК-а је у августу 2004. године саопштила да је само једне ноћи у овом месецу на гробљу поломљено 70 споменика и надгробних плоча. На српском гробљу у Косовом Пољу поломљене су све бисте, а са споменика су однете и плоче. Око 10. јануара 2013. године на једном од два српска гробља у Косовом Пољу уништено је 56 споменика.
„Поред уништења споменика, албански вандали редовно испољавају нечувену антицивилизацију и антидемократију на гробљима и мртвима. Затекли смо више пута на гробљу кућице за псе и кости животиња, вероватно да понизе мртве. Сви су у међународној заједници на Косову и Метохији упознати са овим дивљаштвима Албанаца. Сви они то осуђују, али требало би стати на пут тим неделима“, каже свештеник из Косова Поља, јереј Никола Драгићевић.

ЛИНГВОЦИД Српско гробље у Белом Пољу код Пећи наочиглед међународних мировњака претворено је у ђубриште, док је оно на периферији Ђаковице, на којем је сахрањено и неколико француских војника из Првог светског рата, претворено у депонију и сада нема ниједног детаља који би говорио да је ту било гробље.
Према речима приштинског пароха, оца Мирослава, на гробљима на централном Косову и Метохији албански вандали су отварали гробнице и из многих растурили посмртне остатке. То је и разлог што има све већи број случајева да Срби ископавају посмртне остатке својих најближих и поново их сахрањују негде у Србији, тамо где су потомци нашли нови завичај.
До сада се нико није бавио материјалном штетом уништења споменика на српским гробљима на Косову и Метохији, и других објеката на њима. У сваком случају, материјална штета је већа од пет милиона евра, када се узме у обзир да у просеку један споменик кошта 500 евра. А енормна материјална штета причињена је и уништавањима ограда, капела и свега другог на гробљима.
Албанци данас преко српских гробља праве путеве, претварају их у депоније, пашњаке и утрине, па и њиве, а од споменика често праве стазе, као и ограде око кућа.
„Уништене записе, натписе, рукописе, свештене књиге и читаве библиотеке, тешко да ћемо икада избројати и надокнадити. Део тог ненадокнадивог јесу уништени споменици и споменички натписи на гробљима широм Косова и Метохије. Уништавањем надгробних белега Срба на гробљима, Албанци не само да чине непојмљив грех према мртвима, родбини и пријатељима умрлих, већ затиру непроцењено богатство камене орнаментике и симболике и, ништа мање, језичко наслеђе. Споменички натписи представљају спонтано и колективно похрањену језичку грађу, која пружа обиље података важних за изучавање појединих питања језика, антропонимије, дијалекатских и других специфичности“, каже лингвиста Митра Рељић, професорка Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Избрисане четири цркве

Од половне јуна 1999. године до данас албански екстремисти су срушили и запалили 155 српских цркви и манастира на Косову и Метохији, а до сада су у потпуности са лица земље избрисали четири цркве, јер на местима где су биле није остао ниједан детаљ који би подсећао да су ту некада биле светиње. У центру Ђаковице срушена је и однета Црква свете Тројице са три куполе, а на њеном месту је подигнут парк са спомеником мајци Терези.
У потпуности су са лица земље избрисане и цркве у Петровцима код Косовске Каменице, црква у Краљевици код Подујева и црква у центру Суве Реке.
КФОР данас још обезбеђује манастире Свете Архангеле код Призрена, Пећку патријаршију и Високе Дечане, а манастире Девич код Србице и Гориоч код Истока обезбеђује косовска полиција.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *