Kina i lovac šeste generacije

Vasilij Kašin

U poslednje vreme ima sve više dokaza o tome da Kina nije samo jedina država na svetu koja istovremeno realizuje dva programa proizvodnje lovaca pete generacije, nego ima i aktivni projekat lovaca šeste generacije. Ranije su takvi projekti bili samo glasine. Međutim, nedavno je kineska štampa potvrdila postojanje programa. Verovatno, da će celokupni posao projektovanja i proizvodnje lovaca šeste generacije početi sledeće decenije.

U novembru se u zvaničnoj kineskoj štampi pojavila jedna od retkih potvrda postojanja programa. Članak u „Kineskim industrijskim novinama“ je govorio o uvođenju savremenih sistema automatizovanog projektovanja na Šenjanskoj korporaciji vazduhoplovne industrije. U tom članku je i rečeno da u Kini već radi platforma za automatizovano projektovanje aviona sledeće, šeste generacije.

Prema avionima pete generacije je do sada u profesionalnim krugovima napravljen kriterijum. To je nevidljivost, visoka manevarska sposobnost i nadzvučna brzina krstarenja. Ali, u pogledu šeste generacije nema jedinstvenog kriterijuma. Pretpostavlja se da ovakve letelice mogu biti bespilotne, sa novim vrstama naoružanja, između ostalog i sa elektromagnetnim topovima ili laserima. Oni će imati još veću brzinu krstarenja i domet od aviona pete generacije.

SAD i Francuska se bave konceptualnim projektovanjem takvih kompleksa. Između ostalog, kompanija Lockheed Martin je prošle godine predstavila sliku tako perspektivnog aviona. A Francuska je odlučila da odustane od projektovanja lovaca pete generacije i da skoncentriše snage na projekat aviona šeste generacije.

Čak se i u SAD proces projektovanja lovaca šeste generacije za sada nalazi na početnom stadijumu izrade zahteva i osnovnih rešenja za ovakve lovce. Radovi u ovom pravcu se odvijaju kako u okviru ratnog vazduhoplovstva, tako i u okviru ratne mornarice SAD. Istovremeno se pretpostavlja da će se avioni šeste generacije pojaviti najranije 2030., a, najverovatnije, u periodu od 2040-2050. godine.

Jako je moguće, da se u Kini istraživanja u ovom pravu provode ne samo u Šenjanu, nego i u drugom kineskom centru vazduhoplovne industrije, gde se proizvode lovci, u Čengdu. Ali, o zahtevima koje je kineska vojska postavila pred avionima šeste generacije znamo mnogo manje nego o sličnim zapadnim projektima.

Program proizvodnje lovaca šeste generacije, kao i dva programa aviona pete generacije, su samo još jedna potvrda činjenice da Kina u dugoročnoj perspektivi vidi sebe kao vojnu supersilu, koja stoji rame uz rame sa SAD, i čak ih i prestiže. Ako je peta generacija, pre svega, imala za cilj da dovede do savršenstva prethodne tehnologije, onda šesta generacija, u slučaju da budu korišteni novi materijali i oružje na novim fizičkim principima, traži mobilizaciju celokupnog naučno-tehničkog potencijala Kine.

Nove revolucionarne tehnologije će otežati pozajmljivanje tuđih rešenja. Biće teško polaziti od ranijeg iskustva. Uspeh Kine u tom takmičenju će najviše zavisiti od rezultata trenutne politike podrške fundamentalne nauke i reforme univerziteta. A, takođe, i od stanja osnovnih industrijskih grana kao što su metalurgija, proizvodnja avionih kompozita, elektronska industrija i drugo.

Izvor: Glas Rusije

3 komentara

  1. Sesta generacija lovaca (ili nova kategorija aviona) za Kinu je
    od visestrukog znacaja, pored osnovne-povecanja efiksnosti odbrane.
    U konceptu bespilotne letilice, eliminise se znacajna tezina-
    pilot, sediste, komande, instrument table(sa, relativno, teskim prekidacima, deo opreme, cela pilotska kabina sa oklopom, pokretnim
    “krovom”, … Eliminisanjem ove tezine, omogucuje se ili smanjenje
    drugih zahteva (pogonska grupa, gorivo, velicina krila, …) ili
    poboljsanje performansi. Takodje, novo naoruzanje ce integrisati
    pogonsku grupu za kretanje=letenje i stvaranje energije za nove
    “topove”. Sigurno je da ce jedna nova, kategorija letilica biti
    znatno manja (i jeftinija) i samim tim, visestruko tezi cilj.
    Ono sto je bio san, a sada nije daleko od stvarnosti je bukvalno “tucenje” protivnika njegovim oruzjem-izazivanjem (aktiviranjem)
    eksplozija sopstvenih eksplozivnih punjenja (metaka, granata, bombi i raketa. Svakako, ni taj koncep nece biti dugog veka, jer
    ce i protivnik menjati i oruzje i sopstvenu zastitu. Ipak, razvoj
    u ovom pravcu, vodice “ratu umova” a sve manje “metala”.
    Ono sto Kini moze mnogo vise da pomogne, je preplitanje vojnog
    i civilnog sektora, odnosno sprega koriscenja i razvoja tehnologija upotrebljivih u obe sfere (kao, rudnik, bez rudara).
    [Nazalost, dok su u SAD to sve odavno “prepleli”, SSSR, pa ni Rusija (i Kina) nije, u dovoljnoj meri.]
    Nema sumnje, da ce razvoj aviona, uticati i na razvoj novih
    koncepata raketnih sistema i satelita (u Kini, pre svega, u funkciji sposobnije odbrane). Stacionarni sateliti, “tvrdjave”
    vec nisu nemoguci, iako zahtevaju samoodbranu, pored odbrane od
    napada na teritoriju (svakako, i cena je jos uvek veoma visoka)
    Srboljub Savic
    protivnika

  2. Pozdrav citaocima pecata!
    Ali stvarni nesto mi nije jasno zbog cega se vapite za tu daleku majku – Kinu. jos i to: interesantno, ti vasi srpski analiticari skloni su toj kulturnoj revoluciji, kao nekada albanski ideoloski lider Enver Hodja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *