Кина и ловац шесте генерације

Василиј Кашин

У последње време има све више доказа о томе да Кина није само једина држава на свету која истовремено реализује два програма производње ловаца пете генерације, него има и активни пројекат ловаца шесте генерације. Раније су такви пројекти били само гласине. Међутим, недавно је кинеска штампа потврдила постојање програма. Вероватно, да ће целокупни посао пројектовања и производње ловаца шесте генерације почети следеће деценије.

У новембру се у званичној кинеској штампи појавила једна од ретких потврда постојања програма. Чланак у „Кинеским индустријским новинама“ је говорио о увођењу савремених система аутоматизованог пројектовања на Шенјанској корпорацији ваздухопловне индустрије. У том чланку је и речено да у Кини већ ради платформа за аутоматизовано пројектовање авиона следеће, шесте генерације.

Према авионима пете генерације је до сада у професионалним круговима направљен критеријум. То је невидљивост, висока маневарска способност и надзвучна брзина крстарења. Али, у погледу шесте генерације нема јединственог критеријума. Претпоставља се да овакве летелице могу бити беспилотне, са новим врстама наоружања, између осталог и са електромагнетним топовима или ласерима. Они ће имати још већу брзину крстарења и домет од авиона пете генерације.

САД и Француска се баве концептуалним пројектовањем таквих комплекса. Између осталог, компанија Lockheed Martin је прошле године представила слику тако перспективног авиона. А Француска је одлучила да одустане од пројектовања ловаца пете генерације и да сконцентрише снаге на пројекат авиона шесте генерације.

Чак се и у САД процес пројектовања ловаца шесте генерације за сада налази на почетном стадијуму израде захтева и основних решења за овакве ловце. Радови у овом правцу се одвијају како у оквиру ратног ваздухопловства, тако и у оквиру ратне морнарице САД. Истовремено се претпоставља да ће се авиони шесте генерације појавити најраније 2030., а, највероватније, у периоду од 2040-2050. године.

Јако је могуће, да се у Кини истраживања у овом праву проводе не само у Шенјану, него и у другом кинеском центру ваздухопловне индустрије, где се производе ловци, у Ченгду. Али, о захтевима које је кинеска војска поставила пред авионима шесте генерације знамо много мање него о сличним западним пројектима.

Програм производње ловаца шесте генерације, као и два програма авиона пете генерације, су само још једна потврда чињенице да Кина у дугорочној перспективи види себе као војну суперсилу, која стоји раме уз раме са САД, и чак их и престиже. Ако је пета генерација, пре свега, имала за циљ да доведе до савршенства претходне технологије, онда шеста генерација, у случају да буду кориштени нови материјали и оружје на новим физичким принципима, тражи мобилизацију целокупног научно-техничког потенцијала Кине.

Нове револуционарне технологије ће отежати позајмљивање туђих решења. Биће тешко полазити од ранијег искуства. Успех Кине у том такмичењу ће највише зависити од резултата тренутне политике подршке фундаменталне науке и реформе универзитета. А, такође, и од стања основних индустријских грана као што су металургија, производња авионих композита, електронска индустрија и друго.

Извор: Глас Русије

3 коментара

 1. Sesta generacija lovaca (ili nova kategorija aviona) za Kinu je
  od visestrukog znacaja, pored osnovne-povecanja efiksnosti odbrane.
  U konceptu bespilotne letilice, eliminise se znacajna tezina-
  pilot, sediste, komande, instrument table(sa, relativno, teskim prekidacima, deo opreme, cela pilotska kabina sa oklopom, pokretnim
  “krovom”, … Eliminisanjem ove tezine, omogucuje se ili smanjenje
  drugih zahteva (pogonska grupa, gorivo, velicina krila, …) ili
  poboljsanje performansi. Takodje, novo naoruzanje ce integrisati
  pogonsku grupu za kretanje=letenje i stvaranje energije za nove
  “topove”. Sigurno je da ce jedna nova, kategorija letilica biti
  znatno manja (i jeftinija) i samim tim, visestruko tezi cilj.
  Ono sto je bio san, a sada nije daleko od stvarnosti je bukvalno “tucenje” protivnika njegovim oruzjem-izazivanjem (aktiviranjem)
  eksplozija sopstvenih eksplozivnih punjenja (metaka, granata, bombi i raketa. Svakako, ni taj koncep nece biti dugog veka, jer
  ce i protivnik menjati i oruzje i sopstvenu zastitu. Ipak, razvoj
  u ovom pravcu, vodice “ratu umova” a sve manje “metala”.
  Ono sto Kini moze mnogo vise da pomogne, je preplitanje vojnog
  i civilnog sektora, odnosno sprega koriscenja i razvoja tehnologija upotrebljivih u obe sfere (kao, rudnik, bez rudara).
  [Nazalost, dok su u SAD to sve odavno “prepleli”, SSSR, pa ni Rusija (i Kina) nije, u dovoljnoj meri.]
  Nema sumnje, da ce razvoj aviona, uticati i na razvoj novih
  koncepata raketnih sistema i satelita (u Kini, pre svega, u funkciji sposobnije odbrane). Stacionarni sateliti, “tvrdjave”
  vec nisu nemoguci, iako zahtevaju samoodbranu, pored odbrane od
  napada na teritoriju (svakako, i cena je jos uvek veoma visoka)
  Srboljub Savic
  protivnika

 2. Pozdrav citaocima pecata!
  Ali stvarni nesto mi nije jasno zbog cega se vapite za tu daleku majku – Kinu. jos i to: interesantno, ti vasi srpski analiticari skloni su toj kulturnoj revoluciji, kao nekada albanski ideoloski lider Enver Hodja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *