„Знаковито“ гостовање Месића и Јосиповића на београдским телевизијама

Пише Ратко Дмитровић

Уместо медијског или политичког мелема на српске ране, какав је могао да се очекује после пуштања Готовине и Маркача, заштитници хрватских интереса отворили су нову етапу у односима Србије и Хрватске, наговештавајући нова понижења и уступке службеног Београда

Не постоји у новијој историји Европе држава коју су велике силе толико понижавале као што већ годинама Немачка, Америка и Енглеска понижавају Србију. Ову јадну земљу исмејавају и народи чија је историја саздана од злочина, лажи, фалсификата; Србија пролази кроз шпалир „топлог зеца“, ћути и прима ударце и од оних који данас не би постојали да им у прошлости није било Србије. Београд је прећутно прихватио кривицу за све што се догодило деведесетих на гробном месту званом Југославија и зато је Србима овако како им је. Неће се ту мењати ништа набоље, напротив. И службени Београд и сви ми знамо шта долази, знамо за нове услове, ултиматуме, понижења које ће „међународни партнери Србије“ приредити овој држави у покушају. Да, Србија, није држава у пуном смислу те речи, државе се не понашају тако како се ево већ пуних 12 година, без прекида, понаша Србија, њени бивши и садашњи властодршци. Срби као народ још увек чекају стварање државе која ће бити њихова права кућа; ово што сада имају нити је њихово, нити је кућа. Нигде линије преко које се не иде, нигде јасно утврђеног циља, националног интереса, вредности које се ни под којим условима не дирају…

ПОГРЕШНА ПРОЦЕНА Србија испуњава све што се од ње тражи, буквално све. Хашкој немани изручени су председници Србије, начелници Генералштаба српске војске, генерали, пуковници… и кад се очекивала награда уследили су косовски услови. И ту је испуњен први сет захтева, али је, ево пре неки дан, уместо награде дошло ново понижење:„Датум отпочињања преговора добићете кад успоставите пуну сарадњу са Косовом“. Кад се и тај захтев испуни, а хоће, немојте око тога да гајите илузије, на ред долази Војводина. Немачка ће, под маском Европске уније, тражити од Београда да Војводини врати надлежности које је та српска покрајина имала по одредбама Устава из 1974. године. Увелико се ради на томе.
Неки су у Београду очекивали да ће међународне кабадахије, после ослобађајуће пресуде за Готовину, Маркача и „Олују“, у име неке компензације, бар утехе, притегнути Хрватску да Србе које је протерала делимично обештети. Или да бар нешто обећа. Погрешна процена. У ситуацији кад нови режим у Београду о Србима у Хрватској и не размишља, пријатељи Загреба (Немачка и Америка) отварају нову фазу у односима Србије и Хрватске, а то подразумева даљња позиционирања хрватских економских интереса у Србији, са нагласком на Војводину. Док у Хрватској расте антисрпска хистерија, потхрањена случајем Готовина, неко је негде одлучио да Србију ваља додатно понизити и то у самој Србији. Зато је Стипе Месић неки дан гостовао на „Првој“, а Јосиповић на Б92.
Они који су љути на ТВ забављача Ивана Ивановића, због довођења у госте Стјепана Месића, требало би да имају на уму да је Иван крив само утолико што је пристао да игра лакрдијаша у том трагикомичном скечу. Не мислите ваљда да је он одлучио да Месић после 22 године дође у Београд и Србима на главу изручи нову гомилу лажи и фалсификата. Ивановић нема појма ни ко је Стјепан Месић, ни каква је била његова стварна улога у догађајима почетком деведесетих. Ивановић се око тога информисао на „Гуглу“, пуних 20 минута.
Месић је неколико година потхрањивао и ширио мржњу према Србима и Србији; у време снажног Месићевог политичког утицаја у Хрватској, Срби у тој држави пролазе кроз пакао, убијани су, протеривани, обесправљени; Месић је био оснивач ХДЗ-а, први Туђманов председник Владе, председник Сабора Хрватске. Без обзира на то што знамо стварне разлоге Месићевог појављивања на трећој по гледаности телевизији у Србији, не бих ни против тога дигао глас да је Стипе са друге стране стола, уместо Ивановића, имао достојног противника, познаваоца његове биографије, историје и догађаја са почетка распада Југославије. Свашта је ту могло да се извуче. Стварне чињенице су такве да би у судару са њима Месић пољубио патос. Али, није он ради тога доведен у Београд.

[restrictedarea]

ПОДЛЕ ОПСЕРВАЦИЈЕ И ЛАЖИ Што се тиче Јосиповића, он је имао мање пријатан разговор за Б92, пошто је Југослав Ћосић озбиљан новинар, а интервју је водио без додворавања, без жеље да се допадне хрватској страни. Кад је однос према Загребу у питању била је то лекција српским новинарима. Ипак, упркос врло доброј припреми, Ћосић није дубински познавалац српско-хрватских односа, чак ни ових савремених, па је неколико Јосиповићевих подлих опсервација и отворених лажи остало без реакције.
Пре свега, актуелни шеф хрватске државе драстично је смањио број Срба убијених у „Олуји“, чак за неколико стотина, убеђујући Ћосића да је његов податак валидан, а посебно је значајно било Јосиповићево чуђење због чега се људи у Србији не запитају „зашто су војници из Србије, тенкови и авиони долазили у Хрватску“. Ево нас опет на оној теми од које се моја маленкост – кад је рат у Хрватској у питању – не одваја; дефиниција рата. Јосиповић, као и сви Хрвати, прескаче време и догађаје, одваја узроке од последица, па на основу такве лакрдије дефинише рат као српску агресију на Хрватску. Та поставка је за хрватску политику, власт и опозицију, друштвену и културну јавност, све Хрвате, исто што и јеванђеља за хришћане. Добро, то може да се разуме, то је са хрватског становишта најбоља могућа исприка за почињене злочине, етничко чишћење Срба, то звучи као оправдање, али не може да се разуме српско вишегодишње ћутање пред оваквим лажима.
Узимам себи слободу, свестан свих могућих приговора, да кажем – једино колега Мирослав Лазански и моја маленкост, на српској страни, овде у Београду, у континуитету, упорно, потежемо ово питање и подсећамо како је заиста почео рат у Хрватској. Српска политика о томе ћути; од покојног Ђинђића, па све, ево, до Николића. Српски медији, они које контролише Влада Србије, ову тему и не додирују. Случајно?
Немам разуман одговор зашто је тако. Остаје само тумачење да је негде, тајно, добровољно или под притиском, свеједно је, договорено да Београд прихвати сву кривицу за рат. Са свим последицама које из тога проистичу, разуме се. Шта је тада обећано Београду, не знам (пракса казује – ништа), али ово што се догађа већ годинама наводи на закључак да је такав „пакт“ трасирао српски пут у пакао.
Све што нам се као народу догађа за последњих петнаестак година изведено је из дефиниције рата вођеног на рушевинама Југославије. Понављам ово по не знам који пут и чинићу то и даље, са ризиком да се огадим некима који ме читају. Ово једноставно мора да се ради.

ЧЕКАЈУЋИ ГОТОВИНУ Јосиповићево „подсећање“ да су српски војници, тенкови и авиони из Србије дошли у Хрватску – увреда је за разум. Ни сличног доласка почетком деведесетих није било. Оружана сила на коју Јосиповић указује боравила је у Хрватској од 1945. године. Звала се Југословенска народна армија. Рат је почео нападима паравојних хрватских снага на касарне ЈНА. Тако је почела – и на ово би требало стално подсећати – и операција „Вуковар“. Нису тенкови из Београда ишли у Вуковар зато што је Милошевић хтео да прави велику Србију, већ зато што је касарна у Вуковару била под блокадом Мерчепове неоусташке бригаде, са неколико мртвих младића у њој, ликвидираних снајперима, и зато што је и Устав још увек постојеће и међународно признате државе Југославије налагао оружану интервенцију.
Јосиповић, као што знате, представља хрватску левицу, долази из бивше Рачанове партије, отворено негује сећање на партизански покрет, декларативно се залаже за права Срба у Хрватској, чак се у вези са тим питањем јавно свађао са Милорадом Пуповцем, наводно штитећи Србе, али кад се ова реторика спусти на ниво праксе Јосиповића видимо у истом строју са Месићем, Шексом, Карамарком, Томцем, Ђапићем…
Хрватска ће се у наредном периоду, кроз разне облике, још више појављивати у српским медијима. У том смислу не искључујем скорашњи интервју са генералом Готовином, као што могу да замислим посету неке овдашње телевизијске екипе (ТВ „Војводина“, на пример) Марку Перковићу Томпсону. У Загребу или Чавоглавама. И опет ће са друге стране, условно речено новинарске, бити неки Ивановић. Разговараће о глазби.
Иначе, у Војводини је већ оформљен медијски и политички лоби са задатком да ради у неколико праваца; пре свега на снажењу регионално-етничког одређења Војвођанин (уместо Србин), на анатемисању свега што има српски предзнак и суштину, те на јачању хрватских позиција и утицаја у северној српској покрајини. Главни центри деловања, ни то није посебна тајна, налазе се у Телевизији „Војводине“, Независном удружењу новинара Војводине, ЛСВ-у, тзв. војвођанској Академији наука и у редакцијама неколико сајтова чији би уредници, да је државе, већ одговарали због ширења националне и верске нетрпељивости. Према Србима, православцима, наравно. Али, наставиће они да раде поверене им послове без икаквог страха, јер знају да Србија није српска држава и да Србе нема ко да брани.

[/restrictedarea]

21 коментара

 1. ИВАН ИВАНОВИЋ је пунолетна особа и ни на који начин се не
  може, не сме, ни пред Богом ни пред Људима, ослободити кривице, ни на овом ни на оном свету!
  Некоректна је тврдња аутора текста, да је његова кривица само у томе “што је пристао да игра лакрдијаша у том трагикомичном скечу”!
  Жалосно је што се до сада није огласио у вези са овим “СКЕЧОМ”
  /поспрдно речено на рачун народа СРБскога/, бар сада, када је
  и неписменом јасно да је то више него неопростива увреда за
  народ и заемљу у којој се родио, живи и вероватно ће и кости
  оставити у њој, баш као и толики његови претци!

  Драган Славнић

 2. U nrmalnim zemljama bi se Ivan Ivanovic momentalno sklonio sa ekrana, ali… Pogledajte samo sta se desilo sa voditeljima radija iz Australije koji su , istina neslanu i tragicnu salu, izveli na radiju. Samo tako, sa momentalnim merama se drzava cuva. Ako se ona ( drzava) ima.

 3. Ratku Dmitrovicu je opet uspela jedna ubedljiva anliza aktuelnih
  dogadja u i oko Srbije.

  Davati rec “SRBOZDERU” MESICU u srpskim medijima nije nikakav cin liberalno-demokratskih odlicja, nego vise samoponizavajuce
  delovanje minornih “elita” ugrozene Srbije.

 4. Ко чита текстове Ратка Дмитровића и Мирослава Лаѕанског, и ко разуме оно о чему они говоре, њему је јасна констатација да ОВО ЈЕДНОСТАВНО МОРА ДА СЕ РАДИ. Хвала им што пишу о овим стварима, и било би добро да их неко укључи у регоналну дипломатију, да их неко консултује око политичких и економских односа са регионом. Има један добар Дмитровићев текст о Ђорђу Вукадиновићу, требало би га прочитати
  Питање – о којим је сајтовима реч на крају текста?

 5. Posle pustanja na slobodu Gotovine i Markaca, “gostovanje ” Stjepana Mesica na “Prvoj TV ” ovde u Beogradu to je najnoviji shokantni skandal … Ovog puta ovde u sred Beograda…! ? To je dno dna…! ? Da li za nas u zadnje vreme uopste i postoji neko dno…! ? Setih se naslova jedne knjige koji glasi ” BEZDNO ” ! ! ! Ovde je sasvim jasno da neko zeli da nam jasno stavi do znanja to da ne samo da ce se ratni zlocinci pustiti na slobodu u hagu vec cemo mi biti ponizeni i u sred Srbije u Beogradu ! ? Sasvim je jasno i ko autor ih je lepo nabrojao u tekstu ( hrvati su tu samo ” momci za prljave i krvave poslove ” ). Da li je toj nesreci od voditelja Ivanu Ivanovicu uopste jasno da se on sada svrstao u grupu sa Natasom Kandic, Sonjom Biserko, Biljanom Srbljanovic,Borkom pavicevic Gorcinom stojanovicem itd. Tu moraju da budu jasne i jos neke stvari…Takav dogadjaj nebi mogao da prodje tek tako u bilo kojoj ozbiljnoj zemlji bez znanja “izvesnih Sluzbi ” bez znanja ( i saglasnosti ! ) vlade i drzavnog vrha… Sta je bre ovo …! ? Koja smo mi to drzava…! ? Da li je bre ovo normalno …Sasvim sigurno nije…! ? Posle sveg zla koje nam je ucinio…Mesic je tamo gostovao maltene kao “stari poznanik ” i lepo se zabavljao ovde u sred Beograda…! ? Ova ” nasa ” nesreca od voditelja , on je sa njim “onako caskao ” kao da nista nije bilo…! ? LJudi ovo je van pameti ! ! ! OVO LUDILO SE NEKAKO MORA ZAUSTAVITI I OVOME SE MORA NEKAKO STATI NA PUT ! ! !

 6. РАДОСЛАВ

  Гос, Никола лепо каже да се ов лудило мора зауставити како?
  ДОСОВЦИ ЖУТО КАРТЕЛОВЦИ и ови продужише сатанизацију Српста.
  Јосиповић,Месић раде од интереса свог народа и државе за коју
  су гинули Срби. То је дело КОМИНТЕРНЕ и оног ” ВЕЛИКОГ СИНА”
  кога је подржавала тако звана Западна демократија.Поставља се
  питање Николићу и Вучићу зашто морају да иду издајничком политиком. Б92,Иванивић,РТС и друге ТВ и новине раде суоротно
  интзересима Државе Србије.Ово што написа може само у нашем и вашем Печату. 10 и 13 децембар показао је да Србија устаје и буди.О томе мора да размишља и Николић и Вучић.

 7. Ja sam večeras gledao njegovu emisiju i na kraju je rekao,da će i sledećeg petka u isto vreme biti šou Ivana Ivanovića,ma šta pričali oni sa “prve…”, tako nekako je rekao,ja sam ga parafrazirao….
  Šta to znači,ko određuje na “prvoj ” uređivačku politiku,ko je gazda i ko je gazdi gazda?
  Danas je gorio njegov restoran,(suvlasnik je valjda sa Marijom)on se obratio na tviteru,psovkama i vređao je one koji su se navodno radovali…pa se nešto mislim,koliko čovek mora da bude glup,bezobrazan,(bezObraza)sebičan,slep ili šta već,pa da nije mogao da odbije(ako su mu naredili)da razgovara sa čovekom koji je davno pre nego što se desila oluja,projektovao oluju rečenicom;”Neka Srbi nose blato na opancima…..”
  Mogli bi ovde da se zajedno setimo možda i toga,da je mali Ivanović pre nego što je lansiran u “zvezde” i dobio vlastiti emisiju na “prvoj” pre toga bio vozač američkog ambasadora,( velike je provere pre toga morao proći)moguće da je to rešenje enigme u rečenici večeras u emisiji;”ma šta pričali oni sa prve…”
  Moguće je da njegov prst u oko Srbiji i Srbima,dolazi sa te strane???

 8. Nije sporno da se po Srbiji “vrslja”,samo tako!
  Sarajevski Avaz je skoro objavio sve zive podatke o svim zivim i mrtvim,komandirima,komandantima,”vojvodama”…naravno,Srbima.
  Sve,gde su bili tokom rata,(jer je jedino Srbima to mana,sada)…gde su sada?
  Da li je to dozvoljeno?Verovatno,nije.
  Ko ima pravo da moje ime i prezime objavi,sa svim podacima iz moga zivota,javno???Ko to javlja???
  Kazu da se gubi arhiva RTS?Kazu da neki bitni snimci,ne sportski,a sportska arhiva se razbucava,opet,samo tako…dakle,neki bitni snimci zlocina protiv srpskih civila-NE POSTOJE?To je lako uraditi ako je arhiva dostupna”svim narodima i narodnostima”,u montazi i arhivi,i u direktorijumu “kuce”…a ako insistiras da istu cuvaju Srbi,iz bezbednosnih razloga,eto skandala!Zapistace i Hrvetska Seljacka Stranka,i Sep Blater i Kurta i Murta.
  Medjutim,mene zabrinjava druga stvar.
  Da li predsednik Srbije,Tomislav Nikolic,drzi stvari “pod kontrolom”.
  Nikada agresivniji nisu protiv Srbije bili ,U MIRU,kao sada?!
  Znamo za strategiju COPORATIVNE AGRESIJE,avlijske pascadi ili divljih hijena u pustinji,ili,”evropskih” vojno-politickih lidera…kada je Pocorek rekao-“Srbija se mora napasti sa svih strana”.Tada su,naravno,usli svi i Bugari… i to se stalno ponavlja vec 100 godina,da se Srbija napada sa svih strana i koordinirano.
  Raznim akcijama i gestovima,bilo proglasima,bilo simultanim proglasenjem nezavisnosti Kosova,bilo podizanjem spomenika zlocincima,na tlu Srbije…te mini ili maksi,antisrpske koalicije se prave i dizajniraju,da nam se zivot smuci.
  Josipovic o Srbima spontano govori kao o manjini i brine za poziciju Hrvata u Vojvodini?Baca nam pesak u oci.
  Nikolic ne sme,i svi mi,ali od njega se ocekuje…da pisne o Srbima od Kupresa,Grahova,Drvara,Petrovca,Grmeca i Podgrmeca…citava jedna kompaktna,okupirana srpska zemlja,Izetbegovicu i njegovoj Federaciji…ili o Baranji,Kninu…Josipovicu?!
  NEMA REAKCIJE DRZAVNOG VRHA SRBIJE NA ANTISRPSKE ISPADE I AKCIJE,U SRBIJI,U REGIONU,U SRBIJI I U SVETU!!!
  Nema izjave predsednika Nikolica,DA SRBIJA NIJE AGRESOR.To se mora ponavljati,svakog jutra,gospodine predsednice.
  Nema reakcije Tomislava Nikolica,a mislio sam da bas sada tako nesto nece da se desava?!
  Cak i licno,kada ga blate Ivo Josipovic,Izetbegovic…pa taj Josipovic,pojacan Mesicem,udje u medije u sred glavnog grada Srbije…Tomislav Nikolic ne reaguje?
  Da li je press sluzba,njegova,na celu sa Stanislavom Pak,a slucajno je Doris Pak,sada agresivnija prema Srbiji nego ranije…da li je mogla spreciti takva gostovanja???
  Predsednik Nikolic Tomislav je napustio SRS,zbog sebe…a sada je napustio SNS,zbog,i mene.Da bi bio i moj predsednik?
  U izbornoj kampanji je trazio mandat ,”da bi Srbiji,posle 20 godina bavljenja politikom,mogao nesto i da da”…
  Moje dva pitanja glase,za Tomislava Nikolica:
  Gospodine Predsednice,prvo,da li je sve pod kontrolom,tj,hocete li srusiti dva spomenika protiv Srba…i hocete li zabraniti da se Srbijom,ako vec mora van nje,senluci antisrpstvo???
  Pa licno DVA HRVATSKA PREDSEDNIKA marsiraju Beogradom,a vi nista,mirni ko mala beba kada se napije mleka?
  I drugo,sta ce te nam to dati,gospodine predsednice Republike Srbije Tomislave Nikolicu.Sta ce te nam dati?Unapred zahvaljujem.

  • Nemam nameru Majk da branim Nikolića imao bih i ja svašta da ga pitam,ali mi moramo razumeti njegovu trenutnu poziciju i njegovu i vladinu…
   Nikoliću je mnogo toga na vrhu jezika i imao bi i on njima svašta da kaže u krivom bi bili baš potpuno,ako bi u to sumnjali,ali,biti presednik države Srbije posle “žutih”,formirati vladu i pokušati popraviti stvar,na ekonomskom ,političkom i svakom drugom nivou,to je teško to su Putinove muke posle Jelcina i Gorbačova.
   Srbija,Srbi će mnogo pomoći Nikoliću i Vučiću,ako budu imali u svesti,da svagde i na svakom mestu i bez prestanka treba ljudima govoriti,koje je zlo došlo da vlada Srbijom,onog jebenog 8. oktobra!

   • Postovani,slazem se sve sa vama.
    Ja samo dve stvari trazim od Nikolica,i od svih srpskih vlasti…da nas vise ne pljackaju i da nas vise ne ponizavaju.Iznutra i spolja.
    Na zalost,na danasnji dan,Djilas “radi” 100%,punom parom.Vucic nocas kaze da to nije krivicno delo,sto se 800 puta obogatio vrseci javnu funkciju…ja dodajem,nije,ali je za javnu licnost nemoralno,a svagde se nemoral kaznjava?!
    Ja razumem Vucica,ali mora se raditi revolutivno,ne evolutivno.Lopovima se mora zadati takav udarac,da i pametnom mozak stane!
    Djilas je opasniji od Miskovica,mladji je,pokvareniji…on nece da prizna nista,ni Press suvlasnistno,nista.Miskovic hoce.Djilas je ocistio Tadica,malim prstom leve ruke?
    Ako nastavi sa funkcijama i imunitetom,Vucic ce imati strasne probleme.
    A sto se tice ponizavanja.Moraju se ciniti gestovi.Nista ne kosta reci ono sto ce Srbiju i nas narod zastititi.A kada predsednik Drzave nesto kaze,hiljade medija to prenesu.Nikolic isuvise cuti.

    • Poštovani,slažem se i ja sa Vama,istim bi mi putem krenuli,samo se možda razlikujemo,kojom bi brzinom “vozili” tim putem,i u proceni,koliko je u opšte moguće voziti brzo, putem prepunim rupčaga,suženja,proširenja,nagiba,pregiba,zapreka,prepreka,domaćih i stranih “vozača ubica”….
     Ako prvo priznamo da smo samo ovlaš razumeli Kenedijeve reči;”nemojte se pitati šta amerika može učiniti za vas,nego se pitajte,šta vi možete učiniti za Ameriku”,ako priznamo da smo pojedinačno,a onda i kolektivno,prihvatili maksimu;”snađi se”,ako za poštenog čoveka kažemo da je budala,a za lopava da se snašao,ako prestanemo da prigovaramo drugima,kako su nešto uradili preko veze,a u potsvesti nam krivo,što mi nismo imali takve veze,ako budemo voleli Srbiju,kao što volima Majku svoju,a Srbija nam i jeste Majka i Otac i brat i setra i Strina i ujna i maćeha i očuh,sve nam je Srbija i nije ništa,ako budemo nastavili da je volimo samo iz inata drugima…hrvatima,šiptarima npr.
     Meni je u Zagrebu Popović iz Knina doslovno rekao;”Jbt-e Milane,da nema ovih hrvata,ja ne bih ni znao da sam Srbin…”Ako budemo voleli Srbiju,ali,pravo,onda će i naši prestavnici(predsednici)”morati” da je vole!!!

 9. Izvinjav se išao sam na gugl,da proverim koji je oktobar u pitanju, i gugl kaže peti(5.),nije dakle 8. kako sam napisao.
  Ne mogu,odbija mi mozak da zapamtim te njihove datume,pa je red da vam priznam,da kada god pomenem neki njihov datum,ja pre toga “guglam”,a kad ne “guglam”,videli ste sami ,pogrešim!

 10. Opet ja! Samo još da dodam,kako znam i kako ću uvek znati da je Mala,Velika Milica,stradala 17 aprila 1999,a kako ne mogu da me ubijete,zapamtiti datum,kada je stradao dezerter ispod kamera koje nisu radile….

  • Pa nama su dezerteri i bili na vlast(dosmanlije)toliko godina,i zato se ne cudim ovoj situaciji u kojoj se Srbin nalazi!

   • “A da trknemo do “beograda”,govorio je i upućivao nas Borko…Jednom sam to ovde pisao i niko se nije osvrnuo,nije niko ni lajkovao,nije ni važno za lajk sa palcem gore ili palcen dole,ali to bi bio znak,da je neko pročitao…
    “da trknemo do “beograda”,upućivao nas Borko i još dodao;”Kada rešimo one u Beogradu,ostaju nam posle samo ustaše,pa da ih samo pošamaramo i ne smemo ih pobiti,jer ko će nama ćumur ložiti”…Ali,jbg-a nije ih dao Beograd,kao što ih, neda ni danas…
    Oprotio je “beograd” dezerterima,amnestirao ih…amnestirali dezerteri, dezertere,nas niko nije ništa pitao,a bilo vi valjda u redu da su nas pitali,hoćemo li im oprostiti i mi bi im oprostili,a onda bi i oni nama oprostili,što nas je “Đuro tukao”,i bila bi to Srbija koja je sve sama sebi i zarad sebe oprostila i onda bi se ocila okrenula jedna prema drugima…

 11. Gospodin Dmitrovic je napisao vec jednom jedan izvanredan autorski tekst kada je u pitanju Hrvatska drzava.Tekst je objavio Pecat.Rijec je o Marku Perkovicu Tompsonu,seljacini iz ustaske zabiti Cavoglave.Avaj,Tompson je slika i prilika danasnje Hrvatske.Kada je Tompson u pitanju gotovo sva Hrvatska je ujedinjena.HDZ,HSP,SDP itd,svi oni se nadju u istom stroju.Preko 100.000 ustasa(ne znam koju drugu rijec da upotrebim)veoma rado pjevusi “Sjajna zvijezdo izdnad Metkovica pozdravi nam Antu Pavelica” ili “Jure gazi Drinu vodu on se bori za slobodu” uz obavezan poklic “Za dom spremni”.Neki bi rado i u Beogradu zapjevali ovo isto.Duhovna dijeca Ante Starcevica su harala Srbijom i jos uvijek haraju.Ovo treba imati na umu.Odavno se u Beogradu ustolicio drugi ustaski krug.Opstrukcija sa dokazima protiv zlocinaca kao sto su Haradinaj,Markac i Gotovina potice iz Beograda potpuno jednako kao i iz Brisela i Vasingtona.Nimalo se ne cudim Jugoslavu Cosicu i Ivanu Ivanovicu.Oni su proizvod prozapadno orijentisane Srbije.Ova danasnja Srbija nije vise Srbija nasih slavnih predaka.Danasnja Srbija da bi nekog cijenila i postovala taj neko treba tu istu Srbiju da bombarduje 78 dana,da u tom bombardovanju ubije par hiljada Srba,da Srbiji u nasledje ostavi osiromaseni uranijum i da joj otme 15 posto teritorije.Ovo je zalosna istina.Srbija je u poslednjih 20 godina mnogo puta ubijena.Najvise bole samari iz Beograda.

 12. Зоран Ђорђевић

  Ако је нешто српски национални интерес, онда је то оно на чему инсистира Ратко Дмитровић, на дефинисању карактера рата. Он при крају чланка каже:
  “Српска политика о томе ћути; од покојног Ђинђића, па све, ево, до Николића. Српски медији, они које контролише Влада Србије, ову тему и не додирују. Случајно?
  Немам разуман одговор зашто је тако. Остаје само тумачење да је негде, тајно, добровољно или под притиском, свеједно је, договорено да Београд прихвати сву кривицу за рат. Са свим последицама које из тога проистичу, разуме се. Шта је тада обећано Београду, не знам (пракса показује – ништа), али ово што се догађа већ годинама наводи на закључак да је такав “пакт” трасирао српски пут у пакао.
  Све што нам се као народу догађа за последњих петнаестак година изведено је из дефиниције рата вођеног на рушевинама Југославије.

 13. Vaša demokracija ide u red bajke o snjegulici: ogledalce, ogledalce kaži tko je najlepši!
  Što niste objavili moj polušaljivi komentar o Josipoviću i Mesiću-Burdušu. Zar se doista toliko bojite nas Hrvata da se ne usudite objaviti niti ovakve benigne komentare. E moja bračo Srbi, gde vam nestade vaša čuvena hrabrost, au.

  • Nasa demodracija je vise kao horor. Razloga za ogledanje imate, naravno vi i jos po neki. Ako ste i u tom neobjavljenom komentaru bili blizu istini, kao u ovome, onda je to moguci razlog, zasto nije objavljen. Da se bojimo, bojimo se puno, nikako da se naviknemo na toliku kolicinu neistina i krivih ogledala koja nam se podmecu. Cekamo da vidimo sta jos hocete sa svom vasom, europskom, albanskom i inim benignostima. Nisu Srbi nikada bili hrabri, samo su cinili ono sto su morali. Ne znam zasto mislite da su neki koji su se predstavljali kao Srbi i pri tom se busali u junacke grudi, autenticni predstavnici srpskog naroda? Srbi se boje Boga, ako su Srbi i trude se da vide istinu i zive sa njom. Uostalom, zasto se bavite nama, uzivajte u svojoj pobedi, velicini, samostalnosti, slobodi. Pustite nas da zivimo kako znamo, valjda nemate vise razloga da nam spocitavate krivicu za sve cime niste zadovoljni? Uzivajte u plodovima svoje hrabrosti, bez da brinete o nasoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *