Судска игра Загреба и Будимпеште

За  „Печат“  из Будимпеште ВЛАСТИМИР ВУЈИЋ

У позадини судских процеса Иву Санадеру у Загребу и Радимиру Чачићу у Капошвару одвија се жесток сукоб Хрватске и Мађарске око заједничке нафтне компаније

У мађарско–хрватској партији шаха МОЛ – ИНА, мађарски премијер Виктор Орбан је свом хрватском колеги Зорану Милановићу појео топа! Правоснажна пресуда вицепремијеру и министру привреде Радимиру Чачићу, којом га је 15. новембра мађарски суд осудио на затворску казну од 22 месеца (због тешке саобраћајне несреће коју је изазвао 8. јануара 2010. на аутопуту код Капошвара, када је својим „крајслером“ усмртио двоје људи), узроковала је Чачићеву оставку у влади и Хрватској народној странци и додатно узбуркала политичку и друштвену сцену Хрватске.

ОРБАНОВА РАЧУНИЦА ЧАЧИЋЕМ Чачић мора да се јави на издржавање казне у року од два месеца после пресуде због које ће се, сматрају аналитичари, премијер Милановић наћи у много неповољнијем положају. Не само што ће остати без свог главног „громобрана“ Чачића – на чији су рачун до сада ишли сви трошкови лошег владања „Кукурику коалиције“ – већ превасходно без једине особе на политичкој сцени Хрватске за коју верује да има довољно знања, храбрости и животне енергије за покретање инвестиционог таласа. Зато му је, уосталом, Милановић досад и давао апсолутну подршку.
Пресуду мађарског суда многи тумаче и као двоструко Орбаново упозорење колеги Милановићу. „Реконструкција“ хрватске владе је „прва опомена“, пуцањ у ногу. Неки је сматрају и као одмазду за случај бившег премијера Ива Санадера, који је од мађарске компаније МОЛ добио 10 милиона евра мита да им препусти управљачка права у ИНА-и.
Убрзо се видело да су у игри биле две опције Виктора Орбана. По првој, суд у Капошвару пожурио је с доношењем пресуде, како би она била обелодањена пре пресуде Иву Санадеру у Загребу. Желело се, наиме, да се избегне оптужба да је пресуда Чачићу донета као знак „мађарске одмазде“ у случају да судија Иван Турудић пресуди да је Иво Санадер примио мито од МОЛ-а.
Али пошто је у питању Виктор Орбан, у региону и иначе познат по „прљавим“ политичким трговинама (последња је била 31. августа када је Азербејџану испоручио официра њихове војске Рамила Сафарова, осуђеног 2006. године због свирепог убиства Јермена Макаријана на доживотни затвор. Председник Алијев га је већ 1. септембра аболирао, обавезавши се заузврат Будимпешти да ће до 2015. за три милијарде долара купити мађарске државне обвезнице), кружило је и другачије објашњење. По тој верзији, суд у Капошвару се одлучио за безусловну затворску казну Чачићу како би се могло „трговати“ у случају да суд у Загребу ослободи Санадера! Тада би мађарски председник Јанош Адер (до именовања на функцију шефа државе, потпредседник Орбанове странке Фидес и посланик у Европском парламенту) могао искористити своје дискреционо право да – помилује Радимира Чачића.
Али, потез Загреба који је уследио, избрисао је обе Орбанове калкулације у Чачићевом случају.

[restrictedarea] Пет дана после капошварске судске одлуке Чачићу, 20. новембра, Жупанијски суд у Загребу прогласио је Ива Санадера кривим за обе афере за које му је суђено у Хрватској, за шта му је одређена казна од 10 година затвора. Бивши премијер је за оптужницу у афери „Хипо“ добио три године и шест месеци, док му је по другој тачки оптужнице, за примање пет милиона евра мита од мађарске компаније МОЛ (којој је потом предао управљачка права ИНА-е), одређена казна од седам и по година затвора.
У случају МОЛ-ИНА, суд је закључио да је измењени уговор у 2009. години (потписан је 2003. године) био крајње штетан за Хрватску. Издвојио је „штетно“ гасно пословање из заједничког предузећа тако да је држава од тада покривала 100 одсто његових губитака, уместо 44,8 одсто, колико би плаћала да је оно остало у ИНИ. Измењеним међудеоничарским уговором Хрватска је потпуно изгубила управљачка права над ИНА-ом, а стицање тих права од почетка је био интерес мађарског МОЛ-а. Крајње недопустиво је, речено је у образложењу пресуде о деведесетомесечној казни Санадеру, да је Одбор извршних директора МОЛ-а (који је у овом тренутку власник 49,1 одсто деоница ИНА-е) имао знатно већа овлашћења од Управе ИНА-е (која би тај подређени Одбор по уговору требало да контролише). Уз то, ИНА не одлучује о својим финансијама! И на крају и за ову хрватско-мађарску причу најважније, оптужба против Санадера почивала је на изјави предузетника Роберта Јежића (коју је суд прихватио као веродостојну и поткрепљену доказима) да је мито мађарског МОЛ-а за Санадера делом ишао преко његове – Јежићеве – швајцарске фирме (управо тих примљених пет милиона евра, док за осталих пет докази нису пронађени). Према Јежићевом исказу, МОЛ није износ дозначио непосредно, већ преко два тајанствена кипарска трговачка друштва – „Хунгари оил продуктс трејдинг лимитед“, односно „Керома холдингс лимитед“.

КУПОВИНА СЛОБОДЕ Из МОЛ-а су се, одмах после пресуде Санадеру, у јавном саопштењу између осталог осврнули и на исказ Роберта Јежића, за који су тврдили да је неистинит, односно да је Јежић тим исказом себи „купио“ слободу. „Ова пресуда има мање везе са споменутим компанијама, а много више с политиком у Хрватској. Верујемо да се нико не може осудити ако не постоји ни мотив, ни злочин, нити доказ. У седмомесечном истражном поступку мађарског тужилаштва (које је у фебруару 2012. затворило случај МОЛ-а) није пронађено ништа што би упућивало на криминалну активност у том случају. Директор највећег националног нафтног концерна у Мађарској Жолт Хернади није крив ни за какво подмићивање Ива Санадера, и зато га је Будимпешта и заштитила од испитивања у Хрватској“, изјавила је Дора Шомлоји, директорка комуникација мађарског МОЛ-а.
Део хрватских правних и нафтних стручњака, и пре другостепене пресуде Санадеру, од Државног тужилаштва експлицитно тражи да „одмах ван снаге стави део уговора о управљачким правима у МОЛ–ИНА“, а неки захтевају и раскид уговора с Мађарима, јер нису испунили ниједну од преузетих обавеза везаних за модернизацију рафинерија у Ријеци, Сиску и Славонском Броду. Упоредо с тим, и жеља Милановићеве владе, од првог дана уласка на Марков трг, била је да измени међудеоничарски уговор у зјаедничкој компанији МОЛ–ИНА. „Пресуда загребачког Жупанијског суда битно побољшава владину преговарачку позицију, посебно ако и када постане правоснажна. Верујем да би то требало да помогне МОЛ-у да схвати да ће влада инсистирати на томе, и да заиста нема потребе да губимо време чекајући коначну пресуду“, рекао је Славко Линић, хрватски министар финансија.
Орбан, међутим, нипошто неће пристати ни на једну ставку измене уговора без низа посебних услова. Са Кошутовог трга поручио је Хрватима да сматра да „национализација ИНА-е није могућа, не само зато што Хрватска нема новца за откуп деоница, већ и стога што је ИНА приватизована по важећим хрватским законима, а цео поступак је у складу с легислативним оквиром“. Виктор Орбан као уцену у преговарачкој тактици око решавања случаја МОЛ–ИНА неће моћи да користи ратификацију хрватског Приступног споразума ЕУ – јер га је Будимпешта, брзоплето, већ ратификовала – али у рукаву за ту намену и даље има два велика адута. Први је – предузимање „одговарајућих међународних корака“ да Хрватској проблем око ратификације направе осведочени унијски пријатељи Мађарске, Пољска и Француска (хрватски медији најаву су већ протумачили управо као могућу блокаду њеног пута у Европску унију). Други адут популистичког мађарског премијера је најава МОЛ-а (све чешће понављана у последње време) да ће, због неплаћања нафте и гаса и увођења санкција ЕУ Сирији, продати ИНА-ино нафтно поље у тој земљи (са којег је донедавно ова компанија месечно приходовала од 65 до 67 милиона долара), што је хрватски Сабор оценио „непосредним нападом на највише државне интересе Хрватске“. Орбан, међутим, таквој оцени јужног комшије апсолутно не придаје никакав значај.

[/restrictedarea]

8 коментара

 1. Sa Hrvatskom nema i ne može biti pomirenja

  Problem je u tome što je Srpska Krajina, Zapadna i Istočna Slavonija i DAN DANAS okupirana i pod vlađću nekakve na papiru nacrtane “države” Hrvatske, Srbi proterani a zapadni saučesnici promovišu “opravdanost” takvog genocidnog akta. I to po treći put u 20 tom veku. Čim se uspostavi granica, po volji onih koji su tu vekovima živeli, i čije su stotine hiljada sunarodnika svirepo pobijeni, kazne svi krivci pa i nosioci ideje o NDH kao države u današnjim granicama, mi ćemo za par godina da “uspostavimo” sasvim normalne odnose. Verujte mi na reč.Krajina je bila država u Austro-Ugarskom carstvu odgovorna samo caru ne nikakovoj Hrvatskoj jer je ona bila isto tako samo jedna jedinica odgovorna tom istom caru. Hrvati se pozivaju na svoje 900 – godišnje čekanje države. Pa tako niti Srbima nitko ne može zabraniti državu Republiku Srpsku Krajinu makar čekali još 50 godina.

 2. Prava tema za UN genocid nad Srbima u Republici Srpskoj Krajini

  Nemojte samo biti manekeni pitajte za američko učešće u genocidu i proterivanje Srba pod pokroviteljstvom Amerike za što sada imamo čvrste dokaze ako to ne iskoristite dajte ostavke svi. Piter Galbrajt javno priznao učešće i pokroviteljstvo SAD-a u etničkim čišćenjima Srba od Republike Srpske Krajine, Republike Srpske ( Hercegovina) i Kosova. Sad se javno hvali kako su mislili proterati i Srbe iz Banja Luke i Republike Srpske . Te javno iznosi da je Amerika pokrovitelj genocida u Republici Srpskoj Krajini . Pa sad postoji njegova pisana izjava sad treba podnesti tužbu u Hagu protiv SAD-a. A Jeremić pokrenuti pitanje odgovornosti pred UN-om.

 3. Baranjac traži

  Jeremić treba tražiti pred UN-om povratak Baranje Srbiji to je Hrvat Jožek oteo mada su Srbi tamo bili većina. sam naziv najvećeg gradića u Baranji Beli Manastir govori o srpskom Manastiru koji je tu postojao. Pokrenimo incijativu povratak Baranje svojoj kući Srbiji.

 4. Dokazi za Hag

  Piter Galbrajt javno priznao učešće i pokroviteljstvo SAD-a u etničkim čišćenjima Srba od Republike Srpske Krajine, Republike Srpske ( Hercegovina) i Kosova. Još jedan satanista između ostalih koji su satanizovali Srbiju i srpski narod godinama i još im nije dosta. Sad se javno hvali kako su mislili proterati i Srbe iz Banja Luke i Republike Srpske . Te javno iznosi da je Amerika pokrovitelj genocida u Republici Srpskoj Krajini . Pa sad postoji njegova pisana izjava sad treba podnesti tužbu u Hagu protiv SAD-a. A Jeremić pokrenuti pitanje odgovornosti pred UN-om.

 5. Odmah prekinuti saradnju sa Haškim sudom, prekinuti približavanje EU ,otkazati konferenciju u Beogradu dosta je puzanja. Kakva pljuska Nikoliću, Dačiću i ostalima koji nastavljaju politiku EU nema altrnativu mada smo zbog tog smenili Tadića. Koja crna Evropa koji ulazak u društvo koje je podržalo i pomoglo organizirati etničko čišćenje Srba iz Republike Srpske Krajine i njezin nestanak ? Ti divni europljani pomogli su Hrvatskoj proterati 250 000 Srba i oko 150 000 Jugoslovena ( prikrivenih Srba komunista ) iz Hrvatske. Vatikan i EU su pokrovitelji a Gotovina, Markač i ostali izvršioci koji su na kraju i nagrađeni za etničko čišćenje. Kako će sada Nikolić i Dačić nastaviti sa pristupom u EU protiv volje većine revoltiranih građana Srbije ? Tko god pomene ulazak u EU i njihove ucene ,uslove treba odmah dati ostavku Srbiju okrenuti državama BRIK-a i Rusiji.

 6. Haški sud pljuje po srpskim žrtvama

  Korak po korak ucenama EU sili naše naivce da priznaju ” državu Kosovo” Razgovor s Tačijem je još jedan glup potez nesposobnih srpskih političara razgovor premijera sa nepriznatim predstavnicima nepriznate države znači samo jedno njezino priznanje. Isto tako tehnička saradnja s Hagom ? Potpuni prekid suradnje isto stop ucenama EU , Srbija ne želi u EU.Neprijatelja treba postovati. Hrvatski narod sa svojim predsednikom je postigao veliki uspeh. Proterali su preko 600.000 Srba sa njihovih vekovnih ognjista. Okupirali su preko 29.000 kv.kilometara srpske zemlje. Ta srpska zemlja se nekada zvala Vojna Krajina. Carnojevici su platili zlatom Slavoniju. Hrvati su se uz pomoc Vatikana, EU i SAD-e izborili za zivotni prostor, za teritoriju koja ima veliku vrednost i omogucava nacionalnu ekspanziju. Junacki Srbi su vekovima ginuli i branili svoja ognjista. Hrvati treba da nam budu uzor kako se brani i siri drzava.

 7. Od II svetskog rata je već Hrvat, Zagorac Josip uz pomoć Vatikana skrojio Srbiji raspad i uništenje Srbi su samo bili naivni pijuni u igri. Srbiju podelio jedinu na tri dela mada je mogao i Hrvatsku na 5 ,Istru, Dalmaciju, Krajinu, Slavoniju , i Sjeverzapadna Hrvatska ( Zagreb, Zagorje,Podravina i Prigorje)ali nije bio je veliki Hrvat i radio za svoje. Dok su Srbi radili jedni protiv drugih, komšija tužakao komšiju, u crkvu nisu išli postali nadkomunisti. I Hrvati su iz koristi bili komunisti ali su uvek verovali u Boga i išli u crkve. Ranković, Đilas i ostali srpski naivci su upropastili Srbiju točno prema Jožekovoj direktivi. Niti danas nije bolje Nikolić opet gura nasilno Srbe u EU , nudi zemlju strancima a Srbi da budu sluge na svojoj dedovini dosta više toga tražimo odmah savez sa Rusijom i prekid svih veza sa EU i Hagom.

 8. stari iskusni nacisti i fašisti

  Opet šamarčina posred lica Nikoliću, Dačići, Jeremiću i ostalima stigla iz eu opominju ih da ne smeju govoriti da Srebrenica nije genocid kad po eu jeste. Isto tako zabranju da se pominje Hrvate i 350 000 proteranih Srba u akciji genocida i etničkog čišćenja Krajine. Kažu to je zabranjeno jer Hrvatska ulazi u eu bez i najmanje mrlje na licu čak niti Jasenovac, Jastrebarsko, Stara Gradiška, Danica nisu postojale. Jedino Srbi i Srbija su genocidni i za njih nesme biti mesta u Vatikansko – katoličkoj eu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *